Mylisz się. Większość nowych telefonów ma "Airplane Mode" kiedy "radio" jest wyłączone.
(Skróciłem cytat do jednego)
Nie. Nie można tak myśleć. Nie wolno. To prowadzi do paranoji podejrzeń. Podejrzewania wszystkich i wszystkiego o złe zamiary. Taki Dzierżyński. Wstając rano z łóżka 99.99999% ludzi myśli, że na na 99.99% dożyje wieczora. Niektórym się to nie udaje. Czy w związku z tym nie należy wstawać z łóżka?
Prawo we wszystkich krajach zakłada domniemanie niewinności i ja się zwyczajnie domagam, żeby to było stosowane również w odniesieniu do osoby fotografującej dworzec lustrzanką na nie tylko w stosunku do szpiona fotografującego kompaktem. Co nie jest zabronione jest dozwolone. Jeśli nie ma zakazu fotografowania to... wiadomo.
Zdarzyło mi się rozkładać statyw w najróżniejszych miejscach na Ziemii. Tylko raz, krótko po September 11, ochroniarz w Berlinskich Arkaden podszedł zapytać czy chce filmować. Bardzo grzecznie "pouczył", żeby nie przeszkadzać innym i zaproponował swego rodzaju asystę żeby ktoś nie wpadł na mój statyw i nie rozbił mi aparatu - pilnował mi torby a przy okazji widział co fotografuję :-). W Polsce natomiast.... aż przykro mówić. Pokazanie lustrzanki wzbudza agresje ochroniarzy, SOKistów i innych podobnych. Sfotografowanie sławojki na podgórskiej stacji równa się zbrodni szpiegostwa i jest porównywalne z fotografowaniem naszych tajnych instalacji antyrakietowych, które mamy ukryte na wszystkich stacjach kolejowych w sławojkach właśnie. :-)