Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xsardas
    Uzależniony
    • 2008
    • 731

Zamieszczone przez Kolaj Zobacz wpis
    Owszem, tu właśnie chodzi o idiotów a cudzysłów nie jest potrzebny. Rozmawiając przez telefon komórkowy w kinie też jesteś "skazany" na to, że ktoś Cię usłyszy. W istocie to nie Ty jesteś skazany, tylko ten ktoś, kto przyszedł w innym celu niż wysłuchiwania Twojego sprzętu. A Ty go gwałcisz przez uszy.
    Zamieszczone przez tomaszt81 Zobacz wpis
    Nie bojmy sie tez zwrocic uwage tym, ktorzy przeginaja, bo potem ciagnie sie opinia. Koledzy muzycy nie maja zbyt dobrego zdania o fotografach, wiadmo ze zwracaja uwage na tych co przeszkadzaja, bo ci co sa niezauwazalni sa po prostu niezauwazalni Moim zdaniem, przygotowanie sie do tematu ktory sie fotografuje jest bardzo wazne. Tylko chalturnicy maja to gdzies
    Ok, to załóżmy że przyjąłem zlecenie, dostałem akredytację i co dalej? Jak niby mam wykonać swoje zadanie, żeby nikt mnie nie słyszał, nie widział, a fotografie były jak najlepsze? Bo wg mnie gdzieś musi być jakiś kompromis. Rozumiem że słuchacze przychodzą delektować się muzyką, ale ja też muszę swoją robotę wykonać. Interesuje mnie to z czystej ciekawości, gdyż nigdy takich koncertów nie fotografowałem, a co za tym idzie podobnych doświadczeń brak. Przecież bezgłośnego sprzętu DSLR nie ma.

Komentarz

• HuleLam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1641

Zamieszczone przez xsardas Zobacz wpis
      Przecież bezgłośnego sprzętu DSLR nie ma.
      Rób Leiką / PENem.
      zdRAWki
      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18776

Ok, to załóżmy że przyjąłem zlecenie, dostałem akredytację i co dalej? Jak niby mam wykonać swoje zadanie, żeby nikt mnie nie słyszał, nie widział, a fotografie były jak najlepsze? Bo wg mnie gdzieś musi być jakiś kompromis. Rozumiem że słuchacze przychodzą delektować się muzyką, ale ja też muszę swoją robotę wykonać. Interesuje mnie to z czystej ciekawości, gdyż nigdy takich koncertów nie fotografowałem, a co za tym idzie podobnych doświadczeń brak. Przecież bezgłośnego sprzętu DSLR nie ma.
        Są sposoby choćby LV.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• tomaszt81
          Bywalec
          • 2009
          • 100

Po raz nie wiem ktory, odsylam do wywiadu z panem Janem Bebelem. On jest przygotowany na tyle, ze zapoznaje sie z utworami przed koncertem i wie, kiedy pojawiaja sie miejsca w ktorych migawka nie bedzie slyszalna. Ja mam tez swoje patenty, choc nie dorastam mu do piet ani stazem ani samymi zdjeciami. Robie zdjecia jak jest tutti, badz jak powtarza sie motyw rytmiczny ktory pozwoli na przykrycie odglosu migawki. Oczywiscie o zdjeciach seryjnych nie mam mowy. Ja robie zdjecia noralnie z miejsca siedzacego w filharmonii. Za chodzenie po sali urwali by mi j... Jest tez inny bardzo ale to bardzo prosty sposob. Przyjsc na probe generalna, nie zawsze mozliwy ale polecam. BTW jak to w koncu teraz jest? Moga pobierac kase przy robieniu zdjec w muzeach?

Komentarz

• galekeg
            Bywalec
            • 2008
            • 167

Regulaminy imprez są (prawie) zawsze dostępne na stronie internetowej i tak np. pierwszy z brzegu wyciąg z regulaminu wejścia na koncert np.AC/DC cyt. -Zakaz wnoszenia sprzętu fotograficznego z wymienną optyką- koniec cytatu, generalnie jeżeli nie naruszamy prawa lub zakazów na terenach prywatnych i stosujemy się do zawartch umów (regulaminy imprez) to pozostałe "widzimisie" pana Kazia z ochrony można olać za pomocą siły argumentu lub argumentu siły (pozostawiam do wyboru).
            SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• xsardas
              Uzależniony
              • 2008
              • 731

Zamieszczone przez galekeg Zobacz wpis
              Regulaminy imprez są (prawie) zawsze dostępne na stronie internetowej i tak np. pierwszy z brzegu wyciąg z regulaminu wejścia na koncert np.AC/DC cyt. -Zakaz wnoszenia sprzętu fotograficznego z wymienną optyką- koniec cytatu, generalnie jeżeli nie naruszamy prawa lub zakazów na terenach prywatnych i stosujemy się do zawartch umów (regulaminy imprez) to pozostałe "widzimisie" pana Kazia z ochrony można olać za pomocą siły argumentu lub argumentu siły (pozostawiam do wyboru).

Wybacz ale co mnie obchodzi regulamin na stronie WWW ? Mogę nie mieć internetu, lub moje przekonania religijne mogą mi korzystania z internetu zabraniać

Regulamin musi być dostępny na miejscu w chwili zawierania umowy.

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Byłem na tym koncercie AC/DC i tam akurat raczej było na tyle głośno (przynajmniej w sektorze pod sceną), że trzask migawki nikomu by nie przeszkodził

Xsardas, odpowiadając na Twoje wcześniejsze pytanie, dotyczące możliwości wykonywania swojej pracy, to organizator na ogół zdaje sobie sprawę z takiej konieczności i dopuszcza pewien kompromis np. robienie zdjęć w trakcie pierwszego utworu, w przerwach i bisach. Jak ktoś chce to się dowie i będzie wiedział co i jak. Nie ma co szukać dziury w całym.

Komentarz

• xsardas
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 731

Nie szukam. Po prostu nigdy nie fotografowałem podczas takiej imprezy i stąd moja ciekawość

Komentarz

• galekeg
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 167

Wybacz ale co mnie obchodzi regulamin na stronie WWW ? Mogę nie mieć internetu, lub moje przekonania religijne mogą mi korzystania z internetu zabraniać

Regulamin musi być dostępny na miejscu w chwili zawierania umowy.
                    Wchodząc do autobusu komunikacji miejskiej zgadzasz się na regulamin przewozu, a nie jest on wydrukowany na bilecie, i nie rozdają go przy wejściu.
                    Nieznajomość prawa .......itd.
                    Pozdrawiam.

Komentarz

• xsardas
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 731

Te przepisy regulowane są ustawą. Regulaminy to nie to samo co ustawy. Ba regulaminy nie mogą być sprzeczne z literą prawa

Poza tym na każdej budzie komunikacji miejskiej jest wywieszony wyciąg z ustawy w postaci prostego regulaminu.

Komentarz

• galekeg
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 167

xardas organizator imprezy ustala regulamin i zakłada że się z nim zapoznasz bez względu na swoje przekonania, nawet jeżeli zabroni fotografowania niezgodnie z prawem to postawi przy Tobie dresa z ochrony- nic nie zrobisz. Możesz następnie skierować sprawę do odpowiednich organów o ograniczaniu swobód itp, ale z fot i tak nici.

Komentarz

• Patryk_mirek
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 235

Ja chciałbym tylko zauważyć że "to szare i nieczytelne" co zazwyczaj występuje z drugiej strony biletu to jest regulamin imprezy napisany czcionką o takiej wielkości, że ciężko ją przeczytać gołym okiem.
                          Poza tym, podczas kupowania przez eventim/ticketpro/cokolwiek tego typu, jest dostępny regulamin (lub nawet jest wymagana akceptacja przed kupnem biletu) :P
                          C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• bytaren
                            • 2010
                            • 13

Te przepisy regulowane są ustawą. Regulaminy to nie to samo co ustawy. Ba regulaminy nie mogą być sprzeczne z literą prawa

Poza tym na każdej budzie komunikacji miejskiej jest wywieszony wyciąg z ustawy w postaci prostego regulaminu.
                            Reinkarnacja ?

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18776

Zamieszczone przez galekeg Zobacz wpis
                              nawet jeżeli zabroni fotografowania niezgodnie z prawem
                              Tak szczerze mówiąc to nie bardzo sobie wyobrażam jak można zakazać fotografowania "niezgodnie z prawem". Szczególnie jeśli jest to impreza organizowana przez prywatną osobę na prywatnym terenie.
                              Tak się składa że od czasu do czasu coś organizuję i sprawy foto traktuję bardzo restrykcyjnie . Nie rozumiem co może być w tym niezgodne z prawem :rolleyes::cool:.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• artd4
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 307

No to może amator wypowie sie w tym temacie,
                                Załóżmy ,że upraszczajac prawo, działa na korzyść fotografujących.
                                I fajnie ,bo to mnie i Was dotyczy.
                                Ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia itd

Siedze sobie samolocie.A tu gość wyciąga komórke i swobodnie gada przez nią
                                Nie sądze, ze firmy produkujące telefony tak sobie utrudniały soft by była możliwość pracy na telefonie bez łączenia sie z GSM
                                Jeżeli 99% ogółu twierdzi ,że się mylą to zawsze zostaje ten 1%

Dworzec Warszawski.
                                Tysiące ludzi przechodzą przez niego codziennie
                                i znowu 99,99% robi sobie fotki na pamiątkę
                                Ale kto z Was da głowe,ze jakis gość nie robi fot w innym celu

Piękna rozbudowana ciekawa willa
                                Jestem właścicielem i mieszka w niej moja rodzina .
                                A tu ktoś zza płatu foci dosłownie wszystko.
                                Na 99% to zwykły fotograf ,ale jeżeli to jest ten 1 %,który ma ochote na łatwy zarobek i ocenia mój majątek ,rozstaw kamer i ochrony...

W parku bawia sie moje dzieci i facio pstryka zdjęcia
                                Na 99 % ......itd
                                Prawo prawem, ale nieraz bywa konieczność wyższa.
                                Postarajcie sie stanąć w sytuacji tych osób

Jeżeli człowiek robiący fotki umówi się dzień wcześniej,Pokaże jakiś dokument itd to i oni będą spokojniejsi.
                                Prawo prawem ,ale...
                                Prawo mieli ludzie wsiadający do samolotów lecących do WRC
                                Prawo do jazdy autobusami londyńskimi mieli ludzie którzy...
                                Ale kto z Was nie wolałby ,żeby Ci ludzie zostali wbrew prawu zatrzymani?
                                Jak cierpią Ci ochroniarze którzy nie zatrzymali ich jak mogli ,bo prawo...
                                Niektórzy wolą dmuchać na zimne i ja ich rozumiem.
                                Należycie do tych 99%,tylko skąd Ci ludzie maja to wiedzieć?

Jeżeli podszedłby do mnie ochroniarz i grzecznie poprosił bym nie fotografował,
                                bo jego szef wydał takie polecenie.I widze że człowiek ten zwyczajnie może przeze mnie
                                stracić prace, to raczej nie skorzystam ze swoich praw.
                                Co innego jak podbiegnie facio,szarpiąc ,rozkazując i grożąć.
                                Niestety ...jak będe sam też go posłucham bo ...jestem osobą niepełnosprawną i nie wolno mi sie szarpać, a tym bardziej używać siły.

I tak to wszystko jest raczej bicie piany.
                                Lustrzanki robią ładne fotki.ale żeby udokumentować stacje metra wystarczy wyższej klasy aparat w tel GSM kamerce w zegarku,długopisie,krawacie...

A ciekawe jak to jest ze szkicami i rysunkami???

Na koniec dodam jeszcze, ze ja tych ludzi naprawde po częsci rozumiem
                                Oni robią to dla bezpieczeństwa.
                                Wszystkich
                                Także nas

.
                                Zaawansowany NIE FANATYK !!!
                                2x dSLR ()

Komentarz

Pracuję...
                                X