Strona 18 z 44 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Fotograf przed zastosowaniem środków przymusu bezpośredniego powinien wezwać osoby do zachowania się zgodnego z prawem oraz uprzedzić , że w przypadku niepodporządkowania się zostaną użyte wobec niej środki przymusu bezpośredniego.
    Na np. targu jest dużo świadków udowodnienie będzie łatwe. A jak nikogo nie ma to jeszcze lepiej.

I już paragraf nie obowiązuje gdyż działamy w obronie własnej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rekin oczywiście możesz i fotografować z kosmosu, pytanie tylko co chcesz pokazać na zdjęciu. Nie trudno sobie wyobrazić sytuację w której musisz być w odległości powiedzmy do kilkudziesięciu metrów. Zdjęcie ze śmigłowca nic tu nie da. Druga sprawa z tego co wiem lot tym twoim śmigłowcem także może być niezgodny z prawem (nie znam przepisów lotniczych i wymogów w nim stawianych), z uwagi na płoszenie zwierzyny co jest zabronione. Pokaz mi sąd, który oczywiści Cię z tego że przebywałeś (bez zezwolenia) w strefie ochronnej głuszca czy też orła przedniego robiąc zdjęcia, nie żartuj. Zakazu foto nie ma tu wyrażonego wprost, ale wynika on z czegoś innego o czym pisałem wyżej.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Pozostaje jeszcze kwestia adekwatności środków do okoliczności.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Puść mnie. Uwaga, będę psikał! [Psik!] i jeden z głowy. Powodzenia

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Jedni wolą fotografować kwiatki w swoim ogródku inni lubią adrenalinę fotografując bez hamulców. Gówniane fotki można pokasować, ale tylko ktoś niemądry odda bez walki (chociażby na gaz) ochronie fotki warte 2000 zł.
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 25-02-2010 o 12:49

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Rekin, fotograf nie jest funkcjonariuszem Policji ani podobnej służby, więc twierdzenie o "środkach przymusu bezpośredniego" jest nie na miejscu.

Poza tym - galeria handlowa jest czyjąś własnością i zakładając nawet (niesłusznie), że można tam do woli robić zdjęcia, to kultura nakazuje poprosić o zezwolenie.

Dla mnie zasada jest prosta - jeśli sobie ktoś nie życzy, abym mu robił zdjęcia to tego nie robię. I tyle.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rekin - o ile pamiętam termin "środki przymusu bezpośredniego" zawarty jest w ustawie o Policji (i kilku rozporządzeniach) oraz o ochronie osób i mienia i nie bardzo widzę tu związku z szarym obywatelem (poza tym, że na nim zostaną one zastosowane), nie mówiąc już o tym, że obywatel ma ostrzegać napastnika, że będzie używał gazu albo psa lub konia służbowego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym Rekinie pasuje Ci ten tekst w stopce - 90% "ekspertów" z forum to zwykli laicy.
    Ostatnio edytowane przez Michal_II ; 25-02-2010 o 12:48 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Coę mi się wydaje, że rekin doskonale się bawi prowokując tę "dyskusję" bo nie bardzo wierzę, że pisze swoje posty na poważnie
    pozdrawiam, vidocq

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Dla mnie zasada jest prosta - jeśli sobie ktoś nie życzy, abym mu robił zdjęcia to tego nie robię. I tyle.
    Dobra zasada. Od tej reguły są odstępstwa np widzisz napad na starusze - wiadomo że napastnik nie chce fotek. Czy trzymasz się swojej zasady?
    Otóż wszystko zależy od okoliczności.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Myślę, że złodziejowi nie będzie się chciało łapać nas za rękę i prosić, byśmy go nie fotografowali.

Strona 18 z 44 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów