Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrusb
    Bywalec
    • 2007
    • 127

Zobaczyłem kiedyś ciekawą sytuację którą chciałem uwiecznić, jako że miałem plecak z aparatem. Podszedłem więc do najbliższego ochroniarza spytać, jak to jest z tym u nich. [...] sytuacja którą chciałem uwiecznić chyliła się ku końcowi, dałem sobie spokój.

Ale dałeś ciała za przeproszeniem, nie wiesz że w takich sytuacjach najpierw się robi zdjęcie, a potem się pyta o zgodę? Pomyśl, że ta klatka była na wagę złota a Ty przez swoją grzeczność ją straciłeś
    www.piotrusb.fotolog.pl
    www.piotrbednarek.pl
    Edytor.net

Komentarz

• nagor
      Uzależniony
      • 2007
      • 522

Zamieszczone przez chuba Zobacz wpis
      Hmm a ciekawa by była sytuacja, jak bym poszedł robić zdjęcia do gazety i by mi nie pozwolono. Wg prawa prasowego, jeśli mają obowiązek mi udzielić informacji, to ja uważam, że mają też obowiązek pozwolić mi wykonać zdjęcie (tutaj oczywiście zdjęcie i informację traktuję dość ogólnie). Miał ktoś już taką sytuację i może napisać jak to się skończyło?

chuba.. ale pytasz o możłiwośc robienia zdjęć gdzie? i informacji uzyskania od kogo?
      bo jesli od zarzadcy/właściciela obiektu prywatnego (galerie itp - np zlote tarasy) to oni nie maja obowiazku mowić o swoich prywatnych rzeczach zatem traktowane jako calośc i pozwalać na zdjęcia..
      a z praktycznego pkt widzenia wyglada to tak jeśli chcesz dobrze o nich pisdać to każdy ci pozwoli wszystko zrobić ale jeśli źle to wyp..aj.
      i tyle
      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• chuba
        Bywalec
        • 2009
        • 173

No właśnie rzecz w tym, że jeśli prowadzą działalność gospodarczą to - art 4 prawa prasowego: "osoby prowadzące działalność gospodarczą na własny rachunek są obowiązane do udzielania prasie informacji o swojej działalności. "
        Ja to traktuje szeroko, czyli powinni też umożliwić mi zrobić zdjęcie.

Mój znajomy fotoreporter z gazety 3 lata temu został wygoniony podczas wyborów z lokalu wyborczego przez przewodniczącego komisji. Gdzieś jakieś skargi były pisane, ale w sumie chyba rozeszło się po kościach (no oprócz publicznego zeszmacenia przez wszystkie lokalne gazety przewodniczącego )
        Ale zastanawiam się, czy ktoś robiąc zdjęcia do gazety, miał podobny przypadek w galerii handlowej itp. i jak to się skończyło.
        Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Udzielenie informacji o swojej działalności nie jest tożsame z pozwoleniem na fotografowanie. To chyba oczywiste

Komentarz

• blavod
            • 2009
            • 10

Zamieszczone przez piotrusb Zobacz wpis
            Ale dałeś ciała za przeproszeniem, nie wiesz że w takich sytuacjach najpierw się robi zdjęcie, a potem się pyta o zgodę? Pomyśl, że ta klatka była na wagę złota a Ty przez swoją grzeczność ją straciłeś
            Hehe, nie oceniam ani swoich umiejętności uwieczniania takich sytuacji ani samego zdarzenia na wagę złota, więc stracić raczej nie straciłem A przynajmniej nie zarobiłem łapskiem po szkle

Komentarz

• rekin
              Zablokowany
              • 2009
              • 253

Zakazy są po to żeby je łamać. Nie bądźmy głupi- tak naprawdę wszystko wolno fotografować.

Komentarz

• arrow
                Uzależniony
                • 2009
                • 637

ale nie wszystko można opublikować gdyż wtedy zaczynają się problemy
                Canon FF

Komentarz

• ancyk
                  • 2010
                  • 8

Witam a ja bardzo lubię zakazy chociażby dla takich ujęć

Komentarz

• Don_Pedro_123
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 161

Akurat wykonanie takiego zdjęcia nie jest w żaden sposób zabronione.
                    ---------------
                    Don_Pedro_123
                    ---------------

Komentarz

• ancyk
                      • 2010
                      • 8

pan policjant mówił co innego

Komentarz

• Don_Pedro_123
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 161

Powiedział, że "Nie wolno" czy też "Proszę nie fotografować" ? Bo jest spora różnica. Ja osobiście jeszcze nigdy nie miałem problemów podczas fotografowania umundurowanych policjantów na służbie (a mam ich sporo na koncie).
                        ---------------
                        Don_Pedro_123
                        ---------------

Komentarz

• ancyk
                          • 2010
                          • 8

Sytuacja miała miejsc podczas kręcenia filmu. Dokładnie nie pamiętam co powiedział ale coś w stylu " przepraszam proszę nie robić zdjęć" i jakimś punktem wyjechał na co ja mu powiedziałam że tam gdzie się kręcą jest gniazdo kaczek staropolskich zaraz za tym o tam drzewkiem i własnie kaczor odfruwał

Komentarz

• Don_Pedro_123
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 161

Chyba musiałeś jakoś dziwnie się zachowywać
                            Ja przyjąłem zasadę, że nie fotografuję twarzy policjantów jednostek specjalnych i specjalistycznych ani operacyjnych - dotyczy to też wszystkich policjantów "w cywilu" będących na miejscy zdarzenia. Mundurowych robię "jak leci" i jeszcze nigdy nie miałem żadnych problemów.
                            ---------------
                            Don_Pedro_123
                            ---------------

Komentarz

• piotrusb
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 127

Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz wpis
                              Ja przyjąłem zasadę, że nie fotografuję twarzy policjantów jednostek specjalnych i specjalistycznych ani operacyjnych - dotyczy to też wszystkich policjantów "w cywilu" będących na miejscy zdarzenia.
                              Tacy też się gdzieś przy okazji wbiją w kadr a zdjęcie pójść musi, więc trzeba tylko albo zasłonić im twarze, albo napisać w opisie pliku notkę o braku zgody na publikację wizerunku i prośbie o pikslu na twarz
                              www.piotrusb.fotolog.pl
                              www.piotrbednarek.pl
                              Edytor.net

Komentarz

• ancyk
                                • 2010
                                • 8

hm no raczej normalnie się zachowywałam , gdybym nie zeszła z dachu pewnie by się nie odezwał a tak na marginesie policjant na służbie (nie wiem czy na słuzbie czy po ale w mundurze ), pijacy lub nadużywający swojej władzy (np.fizycznie) co z takimi fotkami są zakazane?

Komentarz

Pracuję...
                                X