Strona 13 z 44 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zobaczyłem kiedyś ciekawą sytuację którą chciałem uwiecznić, jako że miałem plecak z aparatem. Podszedłem więc do najbliższego ochroniarza spytać, jak to jest z tym u nich. [...] sytuacja którą chciałem uwiecznić chyliła się ku końcowi, dałem sobie spokój.

Ale dałeś ciała za przeproszeniem, nie wiesz że w takich sytuacjach najpierw się robi zdjęcie, a potem się pyta o zgodę? Pomyśl, że ta klatka była na wagę złota a Ty przez swoją grzeczność ją straciłeś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Hmm a ciekawa by była sytuacja, jak bym poszedł robić zdjęcia do gazety i by mi nie pozwolono. Wg prawa prasowego, jeśli mają obowiązek mi udzielić informacji, to ja uważam, że mają też obowiązek pozwolić mi wykonać zdjęcie (tutaj oczywiście zdjęcie i informację traktuję dość ogólnie). Miał ktoś już taką sytuację i może napisać jak to się skończyło?

chuba.. ale pytasz o możłiwośc robienia zdjęć gdzie? i informacji uzyskania od kogo?
    bo jesli od zarzadcy/właściciela obiektu prywatnego (galerie itp - np zlote tarasy) to oni nie maja obowiazku mowić o swoich prywatnych rzeczach zatem traktowane jako calośc i pozwalać na zdjęcia..
    a z praktycznego pkt widzenia wyglada to tak jeśli chcesz dobrze o nich pisdać to każdy ci pozwoli wszystko zrobić ale jeśli źle to wyp..aj.
    i tyle
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

No właśnie rzecz w tym, że jeśli prowadzą działalność gospodarczą to - art 4 prawa prasowego: "osoby prowadzące działalność gospodarczą na własny rachunek są obowiązane do udzielania prasie informacji o swojej działalności. "
    Ja to traktuje szeroko, czyli powinni też umożliwić mi zrobić zdjęcie.

Mój znajomy fotoreporter z gazety 3 lata temu został wygoniony podczas wyborów z lokalu wyborczego przez przewodniczącego komisji. Gdzieś jakieś skargi były pisane, ale w sumie chyba rozeszło się po kościach (no oprócz publicznego zeszmacenia przez wszystkie lokalne gazety przewodniczącego )
    Ale zastanawiam się, czy ktoś robiąc zdjęcia do gazety, miał podobny przypadek w galerii handlowej itp. i jak to się skończyło.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Udzielenie informacji o swojej działalności nie jest tożsame z pozwoleniem na fotografowanie. To chyba oczywiste

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrusb Zobacz posta
    Ale dałeś ciała za przeproszeniem, nie wiesz że w takich sytuacjach najpierw się robi zdjęcie, a potem się pyta o zgodę? Pomyśl, że ta klatka była na wagę złota a Ty przez swoją grzeczność ją straciłeś
    Hehe, nie oceniam ani swoich umiejętności uwieczniania takich sytuacji ani samego zdarzenia na wagę złota, więc stracić raczej nie straciłem A przynajmniej nie zarobiłem łapskiem po szkle

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Zakazy są po to żeby je łamać. Nie bądźmy głupi- tak naprawdę wszystko wolno fotografować.

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

ale nie wszystko można opublikować gdyż wtedy zaczynają się problemy
    Canon FF

Domyślnie

Witam a ja bardzo lubię zakazy chociażby dla takich ujęć
    http://picasaweb.google.pl/lh/photo/...eat=directlink

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Akurat wykonanie takiego zdjęcia nie jest w żaden sposób zabronione.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Domyślnie

pan policjant mówił co innego

Strona 13 z 44 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów