Pokaż wyniki od 1 do 10 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Mieszany widok

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przez grzeczność co celu, mam na myśli wnętrza zabytkowe itp. Jeśli uprzedzimy "zarządzającego" że będziemy grzeczni, nie użyjemy błyskotek (szkodliwy wpływ światła na zabytki - przez co pokażemy naszą troskę o wnętrza i wykażemy zainteresowanie odpowiedzialną pracą pilnującego) w 99% uzyskamy zgodę na fotki.
    Każdego zdenerwuje grupa ludzi z aparatami i jeden wielki błysk na zabytkowy np.fresk, dlatego zabraniają ogólnie fotografowania bo wiedzą że "malpkowicze" w większości nie panują nad lampą.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Hmm a ciekawa by była sytuacja, jak bym poszedł robić zdjęcia do gazety i by mi nie pozwolono. Wg prawa prasowego, jeśli mają obowiązek mi udzielić informacji, to ja uważam, że mają też obowiązek pozwolić mi wykonać zdjęcie (tutaj oczywiście zdjęcie i informację traktuję dość ogólnie). Miał ktoś już taką sytuację i może napisać jak to się skończyło?
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Hmm a ciekawa by była sytuacja, jak bym poszedł robić zdjęcia do gazety i by mi nie pozwolono. Wg prawa prasowego, jeśli mają obowiązek mi udzielić informacji, to ja uważam, że mają też obowiązek pozwolić mi wykonać zdjęcie (tutaj oczywiście zdjęcie i informację traktuję dość ogólnie). Miał ktoś już taką sytuację i może napisać jak to się skończyło?

chuba.. ale pytasz o możłiwośc robienia zdjęć gdzie? i informacji uzyskania od kogo?
    bo jesli od zarzadcy/właściciela obiektu prywatnego (galerie itp - np zlote tarasy) to oni nie maja obowiazku mowić o swoich prywatnych rzeczach zatem traktowane jako calośc i pozwalać na zdjęcia..
    a z praktycznego pkt widzenia wyglada to tak jeśli chcesz dobrze o nich pisdać to każdy ci pozwoli wszystko zrobić ale jeśli źle to wyp..aj.
    i tyle
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

No właśnie rzecz w tym, że jeśli prowadzą działalność gospodarczą to - art 4 prawa prasowego: "osoby prowadzące działalność gospodarczą na własny rachunek są obowiązane do udzielania prasie informacji o swojej działalności. "
    Ja to traktuje szeroko, czyli powinni też umożliwić mi zrobić zdjęcie.

Mój znajomy fotoreporter z gazety 3 lata temu został wygoniony podczas wyborów z lokalu wyborczego przez przewodniczącego komisji. Gdzieś jakieś skargi były pisane, ale w sumie chyba rozeszło się po kościach (no oprócz publicznego zeszmacenia przez wszystkie lokalne gazety przewodniczącego )
    Ale zastanawiam się, czy ktoś robiąc zdjęcia do gazety, miał podobny przypadek w galerii handlowej itp. i jak to się skończyło.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uprawnienia umieszczania postów