Strona 12 z 44 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Domyślnie

Miałem podobną sytuację fotografujac naszą konstrukcję stalową namiotu żywnościowego, w jednym z największych portugalskich skwerów zielonych będąc w 2006 roku na Rock in Rio w Lisbonie - ich straż miastowa, jak się nazywali kontrolowała miejsca publiczne gdzie oficjalnie były wbite informacje o przekreślonym aparacie. Zaatakowali mnie we trzech, pokazałem identyfikator że obsługuje Rock in Rio a na indentyfikatorze widniało obsługa gastronomiczna poczytali popatrzyli no i poszli. Najlepsze jednak było jak powiedziałem że Poland a oni na to Holland frends hasz hasz vitamin i takie tam teksty do mnie, a ja not holland from polland inside raszszan mafia to oni bay bay szybko.
    Canon FF i słoików kilka

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Odpowiedziałem po angielsku.... poszła sobie.
    to dobre!
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Poprosi o zezwolenie kogo?

W różnych obiektach może być różnie. My spytaliśmy wcześniej ochroniarza i uprzejmie zaprowadził nas pod odpowiednie drzwi administracji. Podaliśmy cel w jakim chcemy wykonać zdjęcia i nie było najmniejszego problemu z otrzymaniem pozwolenia.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    W Warszawie w galerii Złote Tarasy jak się poprosi o pozwolenie dają bez problemu. Aby było śmieszniej to zezwolenie jest na aparat a nie na fotografującego.
    ooo, a ja tam bez żadnych zezwoleń latałem i przy ochroniarzach i nikt nawet nic nie mówił, chyba dobry dzień trafiłem

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feelip Zobacz posta
    ooo, a ja tam bez żadnych zezwoleń latałem i przy ochroniarzach i nikt nawet nic nie mówił, chyba dobry dzień trafiłem
    Znaczy kompaktem/komórką cykasz. Bo podobno tylko lustrzanki gonią. Ale w dni kiedy są jakieś większe show (pokazy, konkursy itp) to nie gonią bo za dużo fatygi a za mało ich.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Niedawno, dla formalności, wchodząc na basen w Raszynie zapytałem, czy mogę porobić zdjęcia z trybuny dla widzów, podczas zajęć nauki pływania dla dzieci. Moje dzieko zaczynało naukę, a ja chciałem być w porządku.
    Pani przy kasie stwierdziła, że "nie ma problemu, przecież wszyscy robią", ale dla formalności zapytała jakiegoś "kerownika". "Kerownik" miał minę jakby cierpiał na rozwolnienie, podobnie zresztą chodził. Po dłuższej chwili na zastanowienie: "eeeee, yyyyy, eeee" wydusił z wysiłkiem: "footografowaaać n_i_e w_ooo_lno".
    Spojrzałem mu głęboko i długo, prosto w oczy... spuścił wzrok.
    Robiłem zdjęcia całą godzinę, waląc lampą pełną mocą. Nie przyszedł z pretensją.
    Czasem, zakaz fotografowania wynika z czysto-ludzkich ułomności "kerowników".
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    muzea, wystawy często zasłaniają się bezpieczeństwem zwiedzających aby taki się nie wywalił o statyw łażąc i oglądając dzieła sztuki z głową w chmurach... stąd zakaz stosowania statywów w tych miejscach.
    Jest jeszcze inny, merkantylny powód takich zakazów. Bez statywu trudniejsze lub niemożliwe do zrobienia są dobre reprodukcje obrazów lub dokumentów, w ogóle dobre jakościowo zdjęcia we wnętrzach. A takie tylko można nielegalnie wykorzystać w celach zarobkowych.

Domyślnie

Nie napiszę nic nowego, więc napiszę krótko: sytuacja podobna do wyżej opisanych, szedłem z kolegą przez peron śródmiejskiego dworca WKD. Oczywiście pojawił się ochroniarz informując nas, że nie możemy robić zdjęć i mamy skasować to co zrobiliśmy. Ponieważ krótka rozmowa z nim pod tytułem "proszę podać podstawę prawną zakazu" nic nie dała, stwierdziliśmy że możemy zadzwonić po patrol policji, który wyjaśni sprawę. Na taką propozycję pan ochroniarz skontaktował się z przełożonym przez krótkofalówkę, przełożony (także ochroniarz) przyszedł z nami porozmawiać, odciągnął na chwilę podwładnego, naradzili się po czym podeszli do nas oświadczając, że jednak tu rzeczywiście możemy, bo tu jest inaczej niż na "centralnym"

A jeśli chodzi o zdjęcia w Złotych Tarasach... Zobaczyłem kiedyś ciekawą sytuację którą chciałem uwiecznić, jako że miałem plecak z aparatem. Podszedłem więc do najbliższego ochroniarza spytać, jak to jest z tym u nich. Ochroniarz nie spytał co będę fotografować, w jakim celu itd, tylko jaki mam aparat. Miałem powiedzieć, że czarny... ale postanowiłem być grzeczny i otworzyłem plecak z 400D + Sigmą 24-70 spodziewając się odpowiedzi "nie". Taką właśnie odpowiedź uzyskałem i nie pisałbym o tym, gdyby nie reakcja ochroniarza - co najmniej jakby z plecaka miało by wyskoczyć coś co go ugryzie Niestety ochroniarz nie potrafił powiedzieć kto mógłby mi takiego pozwolenia udzielić, a że sytuacja którą chciałem uwiecznić chyliła się ku końcowi, dałem sobie spokój. Po tym dwukrotnie pisałem maila na adres informacji ZT ale odpowiedzi się nie doczekałem... Więc chyba w razie potrzeby trzeba dowiadywać się osobiście.

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przez grzeczność co celu, mam na myśli wnętrza zabytkowe itp. Jeśli uprzedzimy "zarządzającego" że będziemy grzeczni, nie użyjemy błyskotek (szkodliwy wpływ światła na zabytki - przez co pokażemy naszą troskę o wnętrza i wykażemy zainteresowanie odpowiedzialną pracą pilnującego) w 99% uzyskamy zgodę na fotki.
    Każdego zdenerwuje grupa ludzi z aparatami i jeden wielki błysk na zabytkowy np.fresk, dlatego zabraniają ogólnie fotografowania bo wiedzą że "malpkowicze" w większości nie panują nad lampą.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Hmm a ciekawa by była sytuacja, jak bym poszedł robić zdjęcia do gazety i by mi nie pozwolono. Wg prawa prasowego, jeśli mają obowiązek mi udzielić informacji, to ja uważam, że mają też obowiązek pozwolić mi wykonać zdjęcie (tutaj oczywiście zdjęcie i informację traktuję dość ogólnie). Miał ktoś już taką sytuację i może napisać jak to się skończyło?
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Strona 12 z 44 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów