Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
arturs/ostatnio miałem zajęcia w szkole foto z prawa ogólnie pojętego , czyli prawa autorskie, blablabla, miejsca publiczne, i koleś (wykładowca UG) mówił, że CH są wyjątkiem i obowiązują w nich regulaminy.
Nie będę się przy tym upierał, bo nie jestem prawnikiem.
Ale już jakiś czas temu widziałem śmieszną sytuację, że ochroniarze nie wpuścili na teren CH ekipy TVP ze sprzętem, która chciała się po prostu napić kawy Ostatecznie ochrona pozwoliła im wnieść sprzęt ( kiedy operator powiedział, że ochroniarz bedzie pilnował sprzętu za xxxxxxxxx zł na własną odpowiedzialność )pod warunkiem, że nie będą nic kręcić.
No i tu dochodzimy do sedna sprawy - jakby ludzie z TVP się uparli to by weszli "na chama" bo co - ochroniarz rzuciłby sie z pięściami czy co?

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
arturs - no własnie też mnie to ciekawi. Ponieważ w Warszawie znam budynek, który co prawda nie jest Centrum Handlowym, ale w swoim gmachu ma sieć luksusowych sklepów a na wyższych piętrach są biura firm o których w życiu nie słyszałem (wszystko zagraniczne) i w regulaminie jest zapis że na terenie budynku obowiązuje zakaz fotografowania. Kiedyś chciałem z niego zrobić panoramę, to z racji na fakt iż miałem torbę fotograficzną pan z ochrony (uprzejmy) zaprowadził mnie do pokoju, w którym mogłem porozmawiać z osobą odpowiedzialną za wykonanie zdjęcia w tym budynku. Pan z ochrony odprowadził mnie tylko dlatego, żebym nie wyjął gdzieś aparatu i nie zrobił kilku zdjęć (co oczywiście graniczy z cudem z racji na fakt, iż budynek ma tyle kamer, że ochrona na spokojnie byłaby w stanie to wychwycić). Tak więc jestem pewien, że w tym budynku jakbym chciał zrobić zdjęcie bez pozwolenia to ochronę miałbym szybciej na karku niż to jakakolwiek ustawa przewiduje

Fakt, że jest to budynek prywatny, z resztą jak każde centrum handlowe.
Ale dostęp do budynku jest ograniczony - choćby bramkami na dole - więc biura to nie centrum handlowe gdzie masz nieograniczony dostęp, Jak piszesz ochronę miałbyś na karku - i co dalej - są dwie opcje - albo poruszamy się w granicach prawa i nie mogą cię tknąć albo przekraczamy tą granicę i wtedy... no właśnie.. W takim biurowcu nie bardzo masz nawet jak narobić rabanu - a w CH masz

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
Z pewnych źródeł wiem i jestem tego pewny, że zdjęcia można robić w każdym miejscu jak i również każdej osobie !! .... Przykładowo idąc na stację benzynową gdzie teren jest prywatny nie możemy robić zdjęć TYLKO wtedy jak jest widoczny "ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA". Jeśli takiego zakazu nie ma możemy pstrykać do woli !! Dopóki ktoś z WŁAŚCICIELI terenu nas nie poprosi o opuszczenie go - nie może nam nie pozwolić fotografować lecz może nas poprosić do opuszczenia lokalu czy też terenu inaczej może wezwać policję, a wtedy panowie w mundurkach poproszą nas o opuszczenie tego terenu. W przypadku opisywanej przykładowej stacji benzynowej wyjdziemy poza teren, powiedzmy na drugą stronę ulicy wtedy możemy fotografować dany obiekt bez problemu i NIKT !! Nie może nam tego ZABRONIĆ . Podobnie jest w przypadku fotografowania osób i ich publikacją
A jaka jest moc tabliczki "ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA" wiszącej na stacji benzynowej?? Co do nakazu opuszczenia terenu masz rację, i do fotografowania spoza terenu też..
Co do publikowania wizerunków ludzi musisz mieć ich zgode jeśli to oni są przedmiotem zdjęcia, jeśli są gdzieś tam z boku czy w tłumie już takiej zgody mieć nie musisz

Pozdrawiam
Artur