Strona 40 z 44 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    ....
    Na lotnisku w Poznaniu nie spotkałem się z zakazem Fotografowania. Nie wiem jak jest na innych.

Byłoby mi łatwiej wymienić te lotniska na których nie byłem niż te które "zwiedzałem". Nigdzie nie widziałem zakazu fotografowania. Za to fotografujących.... co drugi japoński turysta lata z aparatem po lotnisku i fotografuje wszystko.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem się już w tym temacie wiecej nie wypowiadać, ale jednak zrobie to
    Szanowni koledzy od kilku dni próbujecie powiedzieć mi, że nie mam racji.
    Wybaczcie mi więc to co napiszę.
    Nie przekonaliście mnie w 100% do waszych zdań,ale i moje zdanie nie znalazło zwolenników
    Oczywiście, że biore pod uwagę Wasze doświadczenie i znajomość tematu.
    To przekonuje mnie do dopuszczenia myśli, że sie może w częsci myle.
    Miło mi, że wiedząc, że dyskutujecie z amatorem nie zostałem potraktowany ani przez moment żle czy obrażliwie, co nieraz na forach sie zdarza. Bardzo lubie poczytać opinie mądrzejszych ludzi, bo tylko w ten sposób można sie czegoś nauczyć.
    Pozwala mi to wierzyć, że nieraz można sie odezwać i nie zostać rozjechanym.
    Tak jak powiedziałem forum czytam codziennie i jest to skarbnica wiedzy i doświadczeń.
    Pozdrawiam wszystkich i życze wspaniałych zdjęć i życzliwych porad
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Szedł tam sobie zgodnie z prawem młody człowiek z plecakiem...
    Gdyby wtedy złamać jego prawo i zrewidować ten plecak to...
    Odpowiem STANOWCZO!

NIE

czemu odrazu rewidować mu plecak! ja na codzień i to przez prawie cały dzień chodze z wielkim plecakiem i jeśli bym miał być rwewidowany w każdej galeri handlowej, w każdym urzedzie, w każdej wiekszej instytucji publicznej to by im wiecej czasu zajmowałoby rewidowanie mnie niż moja praca!
    A po drugie mam kupe sprzetu niektóre rzeczy przecież moglyby byc atrapami ze schowana bomba w środku! a po trzecie jest tyle schowków zakamarków w plecakach foto ze polowa ochroniarzy nie wiedziałaby nawet że pokazałem im tylko 1/3 pojemności plecaka a nie cały..
    wiec takie rewidowanie bylo by bez sensu.

i już bez cytatu twojego
    Czy myślisz ze idac do "szefostwa" jakiegoś miejsca dostanies pozwolenie na fotografowanie?? haha w 80% bedzie odmowa! a jak nie zapytasz to nikt nawet nie zwróci na ciebie uwagi.
    a zresztą znaleźć kogoś decyzyjnegow niektórych miejscach to graniczy z cudem bo ten wolne ten nie wiem tamten sam nie podejmie a to siedziba w warszawce a to w londynie i tak w kółko macieju...
    A jak już przyjdzie pan ochroniaSZ to mowisz u grzecznie że musisz prace domową na lekcje fotografii odrobić i tyle. a zreszta grzeczna kulturalna rozmowa i wytłumaczenie po co robisz oraz uśmiech załatwi wiecej niz papier od szefa.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    Odpowiem STANOWCZO!

NIE

czemu odrazu rewidować mu plecak! ja na codzień i to przez prawie cały dzień chodze z wielkim plecakiem i jeśli bym miał być rwewidowany w każdej galeri handlowej, w każdym urzedzie, w każdej wiekszej instytucji publicznej to by im wiecej czasu zajmowałoby rewidowanie mnie niż moja praca!
    A po drugie mam kupe sprzetu niektóre rzeczy przecież moglyby byc atrapami ze schowana bomba w środku! a po trzecie jest tyle schowków zakamarków w plecakach foto ze polowa ochroniarzy nie wiedziałaby nawet że pokazałem im tylko 1/3 pojemności plecaka a nie cały..
    wiec takie rewidowanie bylo by bez sensu.

[....]
    Rewidowali mi plecak foto w Egipcie pod piramidami (normalna kontrola na bramce wejściowej). Panów wyraźnie zaintrygowało że nie mogą całej pojemności dłonią ogarnąć (Fastpack 250 - dolna komora).

A swoją drogą - to w sobotę jadę robić zdjęcia na lotnisko . Sami mnie zaprosili.

Pozdrawiam...

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Te wszystkie zakazy na dworcach,lotniskach itp to relikt z początków fotografii, czasy drugiej wojny, potem zimnej wojny, fotografia wtedy niedawno objawiła się i przeraziła władze łatwością uwiecznienia strategicznych miejsc. Teraz aparaty, kamery są powszechne, od kosmosu do komórki w prawie każdej kieszeni, nie da się zwiększyć bezpieczeństwa zakazem fotografowania. Ale zwyczajowo niełatwo rezygnuje się z przywilejów, więc tak to trwa do teraz...

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    Cytat Zamieszczone przez laur Zobacz posta
    Te wszystkie zakazy na dworcach,lotniskach itp to relikt z początków fotografii, czasy drugiej wojny, potem zimnej wojny, fotografia wtedy niedawno objawiła się i przeraziła władze łatwością uwiecznienia strategicznych miejsc. Teraz aparaty, kamery są powszechne, od kosmosu do komórki w prawie każdej kieszeni, nie da się zwiększyć bezpieczeństwa zakazem fotografowania. Ale zwyczajowo niełatwo rezygnuje się z przywilejów, więc tak to trwa do teraz...
    O ile pamiętam to ze 2-3 lata temu zapis ustawowy który zakazywał fotografowania niektórych miejsc publicznych (a także miejsc strategicznych z miejsca publicznego) został zniesiony. Nawet był mały show z tego powodu. Argumentacja była bardzo oczywista - w dobie zdjęć satelitarnych do kupienia w internecie - ma to delikatnie mówiąc - mały sens. W chwili obecnej - właściciel, administrator obiektu nadal może zakazać utrwalania treści za pomocą różnego rodzaju urządzeń. Ale to się mieści w zakresie zwykłego zarządu nieruchomością .

Pozdrawiam...

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Może warto odkopać wątek, bo temat ciekawy

Odnośnie wspomnianego wcześniej rozporządzenia:
    Dz.U.01.30.351

ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
    z dnia 14 marca 2001 r.
    w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych kolejowych pojazdach szynowych.
    (Dz. U. z dnia 9 kwietnia 2001 r.)
    to zostało ono uchylone przez
    Dz.U. 2004 nr 264 poz. 2637
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 listopada 2004 r. w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych
    w nowym rozporządzeniu nie ma słowa o zakazie fotografowania lub możliwości jego wprowadzenia (tak jak w rozporządzeniu z 2001r). Podobnie nie znalazłem nic w tekście ustawy o transporcie kolejowym (Dz.U. 2003 Nr 86 poz. 789).

Co sądzicie?
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Ano sadzę ze cale te PKP to spółki i to prywatne i rożnie mogą do tej sprawy podejść. Nie zmienia to faktu ze z roku na rok coraz mniej problemów jest z fotografowaniem. Ludzie się w końcu oswajają z fotografami i nie widzą w tym nic złego
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    ...
    Co sądzicie?
    Że o ile pamięć mnie nie myli zakaz fotografowania w obiektach PKP (pociągi, dworce, perony) został zdjęty parę lat po upadku komuny.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Łatwiej zdjąć zakaz niż zdjąć satelity, które fotografując nie ominęłyby torów...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 40 z 44 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów