Strona 38 z 44 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

xardas organizator imprezy ustala regulamin i zakłada że się z nim zapoznasz bez względu na swoje przekonania, nawet jeżeli zabroni fotografowania niezgodnie z prawem to postawi przy Tobie dresa z ochrony- nic nie zrobisz. Możesz następnie skierować sprawę do odpowiednich organów o ograniczaniu swobód itp, ale z fot i tak nici.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Domyślnie

Ja chciałbym tylko zauważyć że "to szare i nieczytelne" co zazwyczaj występuje z drugiej strony biletu to jest regulamin imprezy napisany czcionką o takiej wielkości, że ciężko ją przeczytać gołym okiem.
    Poza tym, podczas kupowania przez eventim/ticketpro/cokolwiek tego typu, jest dostępny regulamin (lub nawet jest wymagana akceptacja przed kupnem biletu) :P
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Te przepisy regulowane są ustawą. Regulaminy to nie to samo co ustawy. Ba regulaminy nie mogą być sprzeczne z literą prawa

Poza tym na każdej budzie komunikacji miejskiej jest wywieszony wyciąg z ustawy w postaci prostego regulaminu.
    Reinkarnacja ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    nawet jeżeli zabroni fotografowania niezgodnie z prawem
    Tak szczerze mówiąc to nie bardzo sobie wyobrażam jak można zakazać fotografowania "niezgodnie z prawem". Szczególnie jeśli jest to impreza organizowana przez prywatną osobę na prywatnym terenie.
    Tak się składa że od czasu do czasu coś organizuję i sprawy foto traktuję bardzo restrykcyjnie . Nie rozumiem co może być w tym niezgodne z prawem :rolleyes::cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to może amator wypowie sie w tym temacie,
    Załóżmy ,że upraszczajac prawo, działa na korzyść fotografujących.
    I fajnie ,bo to mnie i Was dotyczy.
    Ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia itd

Siedze sobie samolocie.A tu gość wyciąga komórke i swobodnie gada przez nią
    Nie sądze, ze firmy produkujące telefony tak sobie utrudniały soft by była możliwość pracy na telefonie bez łączenia sie z GSM
    Jeżeli 99% ogółu twierdzi ,że się mylą to zawsze zostaje ten 1%

Dworzec Warszawski.
    Tysiące ludzi przechodzą przez niego codziennie
    i znowu 99,99% robi sobie fotki na pamiątkę
    Ale kto z Was da głowe,ze jakis gość nie robi fot w innym celu

Piękna rozbudowana ciekawa willa
    Jestem właścicielem i mieszka w niej moja rodzina .
    A tu ktoś zza płatu foci dosłownie wszystko.
    Na 99% to zwykły fotograf ,ale jeżeli to jest ten 1 %,który ma ochote na łatwy zarobek i ocenia mój majątek ,rozstaw kamer i ochrony...

W parku bawia sie moje dzieci i facio pstryka zdjęcia
    Na 99 % ......itd
    Prawo prawem, ale nieraz bywa konieczność wyższa.
    Postarajcie sie stanąć w sytuacji tych osób

Jeżeli człowiek robiący fotki umówi się dzień wcześniej,Pokaże jakiś dokument itd to i oni będą spokojniejsi.
    Prawo prawem ,ale...
    Prawo mieli ludzie wsiadający do samolotów lecących do WRC
    Prawo do jazdy autobusami londyńskimi mieli ludzie którzy...
    Ale kto z Was nie wolałby ,żeby Ci ludzie zostali wbrew prawu zatrzymani?
    Jak cierpią Ci ochroniarze którzy nie zatrzymali ich jak mogli ,bo prawo...
    Niektórzy wolą dmuchać na zimne i ja ich rozumiem.
    Należycie do tych 99%,tylko skąd Ci ludzie maja to wiedzieć?

Jeżeli podszedłby do mnie ochroniarz i grzecznie poprosił bym nie fotografował,
    bo jego szef wydał takie polecenie.I widze że człowiek ten zwyczajnie może przeze mnie
    stracić prace, to raczej nie skorzystam ze swoich praw.
    Co innego jak podbiegnie facio,szarpiąc ,rozkazując i grożąć.
    Niestety ...jak będe sam też go posłucham bo ...jestem osobą niepełnosprawną i nie wolno mi sie szarpać, a tym bardziej używać siły.

I tak to wszystko jest raczej bicie piany.
    Lustrzanki robią ładne fotki.ale żeby udokumentować stacje metra wystarczy wyższej klasy aparat w tel GSM kamerce w zegarku,długopisie,krawacie...

A ciekawe jak to jest ze szkicami i rysunkami???

Na koniec dodam jeszcze, ze ja tych ludzi naprawde po częsci rozumiem
    Oni robią to dla bezpieczeństwa.
    Wszystkich
    Także nas

.
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Zagrożeniem nie jest robienie zdjęć. Zagrożeniem jest pozostawiona bez opieki paczka, walizka. Spróbuj w Izraelu oddalić się na lotnisku od własnej walizki... A u nas ? Sam widziałem jak walizka z zerwaną przywieszką stała przy gacie (gate)- SG pytała - czy ktoś wie czyja to walizka... A czy ktoś się interesuje pozostawioną siatką w centrum handlowym ? Myślisz że pani w kiosku w takim centrum nie przechowa ci siatki (bo się nie miesci do skrzynek depozytowych, albo wszystkie skrzynki są zajęte) ? Myślisz ze zdjęcie jest potrzebne żeby taką siatkę zostawić i oddalić się ?

Nie mamy wiedzy co jest prawdziwym zagrożeniem. Nie czujemy się zagrożeni...

Pozdrawiam...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Wybaczcie ale nie uważam aby zrobienie zdjęć było konieczne do takich działań. Poza tym tego typu zdjęcia wykonują właśnie turyści małpkami a nie lustrzankami... bo po co się rzucać w oczy.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    ....
    Nie sądze, ze firmy produkujące telefony tak sobie utrudniały soft by była możliwość pracy na telefonie bez łączenia sie z GSM
    Mylisz się. Większość nowych telefonów ma "Airplane Mode" kiedy "radio" jest wyłączone.

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    ....
    Jeżeli 99% ogółu twierdzi ,że się mylą to zawsze zostaje ten 1%
    ....
    (Skróciłem cytat do jednego)

Nie. Nie można tak myśleć. Nie wolno. To prowadzi do paranoji podejrzeń. Podejrzewania wszystkich i wszystkiego o złe zamiary. Taki Dzierżyński. Wstając rano z łóżka 99.99999% ludzi myśli, że na na 99.99% dożyje wieczora. Niektórym się to nie udaje. Czy w związku z tym nie należy wstawać z łóżka?

Prawo we wszystkich krajach zakłada domniemanie niewinności i ja się zwyczajnie domagam, żeby to było stosowane również w odniesieniu do osoby fotografującej dworzec lustrzanką na nie tylko w stosunku do szpiona fotografującego kompaktem. Co nie jest zabronione jest dozwolone. Jeśli nie ma zakazu fotografowania to... wiadomo.

Zdarzyło mi się rozkładać statyw w najróżniejszych miejscach na Ziemii. Tylko raz, krótko po September 11, ochroniarz w Berlinskich Arkaden podszedł zapytać czy chce filmować. Bardzo grzecznie "pouczył", żeby nie przeszkadzać innym i zaproponował swego rodzaju asystę żeby ktoś nie wpadł na mój statyw i nie rozbił mi aparatu - pilnował mi torby a przy okazji widział co fotografuję :-). W Polsce natomiast.... aż przykro mówić. Pokazanie lustrzanki wzbudza agresje ochroniarzy, SOKistów i innych podobnych. Sfotografowanie sławojki na podgórskiej stacji równa się zbrodni szpiegostwa i jest porównywalne z fotografowaniem naszych tajnych instalacji antyrakietowych, które mamy ukryte na wszystkich stacjach kolejowych w sławojkach właśnie. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

to co proponuje artd4 jest niesamowite...jakiś paranoiczny krąg podejrzeń :/
    i bezpieczeństwo wcale nie jest najważniejsze tylko wolność. To komuna pod przykrywką bezpieczeństwa robi z ludzi niewolników. W tym celu stworzono kiedyś nawet Służbę Bezpieczeństwa (prawda jaka przewrotna nazwa

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystkie Wasze wypowiedzi po moim poście to...czysta prawda
    I pewnie to ja się myle
    Januszowi tylko wyjaśnie, że właśnie to miałem na myśli z tymi GSM.
    W końcu po coś ta opcja jest i ten zakaz też...
    Tak! Z pewnością jestem w błędzie.

Ale ktos musiał rozpracować te samoloty,dworcowe kontrole,bramki itd
    zanim opracował plan gdzie 10 ludzi zabija 3,5 tysiąca...
    Takie mamy czasy W nich musimy żyć i to godząc sie na takie niedogodności
    Mnie tylko chodziło o to, że naprawde lepiej jak dziesięciu fotografów nie zrobi szybko zdjęcia,niż jeden terrorysta które je zrobi i...wykorzysta...
    Ale tak sobie myśle, że jakbym podszedł pierwszy z prośba o pozwolenie, bo jestem np fotografem to raczej uzyskałbym zgode. Pisemnie to pewne że tak, bo brak podstaw do Zauważcie tez, że podobne sprawy mamy na całym świecie ...
    Utrwalanie obrazów z dworców czy lotnisk, gdzie są rozmieszczone grupy pasażerów,wyjścia ewakuacyjne,kamery czy ochrona to...trudny problem
    Ha! Jakby nie był to problem to zwyczajnie nie byłoby go.
    Coś w tym musi być.
    Przed atakiem terrorystycznym nie istnieje obrona.Niee ma jej jeszcze
    Ale jest możliwośc jego utrudnienia,

No cóz ale tak jak napisałem na początku.
    Pewnie nie mam racji, bo stosuje "Prawo Kalego"
    Ja fotografuje- dobrze
    Brodaty facio foci to-żle
    Myśle, ze jednak częsć czytających te posty zorierntuje sie o co mniej-więcej mi chodzi
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Strona 38 z 44 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów