No i rekina mamy z głowy.
Tak, żeby nieco rozluźnić atmosferę - znalezione przeze mnie zdjęcie z Iraku dot. zakazu fotografowania... ale najwyraźniej tylko dla użytkowników Nikona
http://fc03.deviantart.net/fs38/i/20...e_by_merpy.jpg
A co do tematu, wczoraj postanowiłem ruszyć w miasto, zrobić kilka zdjęć analogiem tylko i wyłącznie (zostało kilka klatek do końca filmu), zatrzymuję się przy szklanym budynku, wyjmuję aparat, mierzę... i słyszę 'halo'. Rzeczony budynek okazał się częścią banku, więc się pytam czy wolno, czy nie, ochroniarz zapytał w jakim celu, moja odpowiedź - hobbystycznym, zostałem poinstruowany, żeby tylko nie trafiło do 'ciekawych gazet'.
Z tym akurat nie będzie problemu, bo zdjęcie po wywołaniu może z 5 osób zobaczy.
W ogóle śmieszna dyskusjaJak ktoś sobie nie życzy być fotogrofowanym to się go nie fotografuje - kwestia wychowania. A synek rekin to niech sobie w swojej wiosce takie mądrości prawi.
W ogóle nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że ktoś robi mi (bądź mojej rodzinie) na bezczela zdjęcie, mimo iż nie wyraziłem na to zgody. Grzecznie bym po prosił by tego nie robił i skasował przy mnie zdjęcia na których jestem/śmy. Gdyby wyciągnął gaz to źle by się to dla niego skończyło i jego aparatuzostałby mu co najwyżej pasek, bo z reszty nie byłoby co zbierać
Wracając do rekina - za przeproszeniem w d... był, g.... widział. Za swoje cwaniackie zachowanie dostanie kiedyś w twarz i może wtedy zrozumie pare spraw
Gaz jest dla panienek![]()
Wszystko ładnie pięknie, ale zdjęcia na ulicy może sobie robić pomimo Twojej niechęci. Zabronić możesz jedynie publikacji.
jak wejdziesz komuś w kard, to raczej fotograf ma prawo się wkurzać
drążę temat: ale dlaczego nie? będąc na tej przysłowiowej ulicy lub innym miejscu publicznym i tak zachowujemy się w taki sposób (no nie wiem... nie latamy z gołą klatą albo pijani), żeby nie było nam wstyd, jak zobaczą nas przechodnie... cóż zaszkodzi rejestracja czegoś takiego?
Airhead: no po prostu nie chcę i tyle, ja szanuję innych (pytam o zgodę na zrobienie zdjęcia) i tego samego oczekuję od innych.
Xardas: wiem, że może sobie robić - jest to kwestia wychowania i kultury.
Btw: jaką mam pewność , że gość ich kiedyś nie wrzuci do sieci ? Albo coś z nimi zrobi ? Potem znajdziesz go ? Śmieszne.
Dla mnie to jest proste jak drut - ktoś sobie nie życzy to tego nie robię. Czy to takie trudne ?
Jeśli komuś to nie przeszkadza to niech mu robią zdjęcia - nie wnikam![]()
EDIT:
No tak, lepiej nie kontynuować.
Ostatnio edytowane przez amphotos ; 05-03-2010 o 16:00