Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
arturs/"Żeby sprecyzować - np. sklep ogólne dostępny (np. przywoływane CH Janki) mieści się w definicji miejsca publicznego"

Masz jakieś konkrety na poparcie tej tezy? Bo z tego co ja słyszałem, to niestety ale CH są wyjątkiem od reguły.
Konkrety napisałem wyżej - CH/sklep jest miejscem publicznym ogólnodostepnym a nie prywatnym (z definicji z ograniczonym dostepem) - każdy może tam wejść bez spełnienia dodatkowych warunków i np. zapoznać się z ofertą handlową a czasem nawet coś kupić . Napisz może z jakiego źródła słyszałeś bo ja mam tą wiedzę z dwóch stron - jak pisałem pracuję w agencji ochrony (jako techniczny ale przepisy i uprawnienia ochroniarzy są mi znane - stąd stwierdzenie że mogą nam tak naprawdę "skoczyć") i ze strony policji (stąd opisana procedura wymogów podstawy prawnej, a nie "widzimisię ochroniarza", protokołów, skarg, dostępności terenu/regulaminu itp).
Z innej beczki ostatnio w Empiku przy wejściu doskoczył do mnie ochroniarz (miałem reklamówki z zakupami) i kazał zostawić przy wejściu "bo takie są przepisy" - na pytanie jakie przepisy już nie umiał odpowiedzieć - więc stwierdził że taki mają nakaz od kierownictwa - ja na to że nie zgadzam sie i wszedłem sobie dalej.. i na tyle było jego interwencji..
Podobnie w praktikerze - moja żona zamist z torebką chodzi z plecakiem - kazali jej zostawić w jakiejś szafeczce - odpowiedź brzmiała "nie" i zaproponowaliśmy żeby pan z ochrony podążał za nami krok w krok jeśli boi się że wyniesiemy w plecaku wannę lub płytę gipsowo-kartonową - nie chciał..

Pozdrawiam
Artur