Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Obiektywy do 40D - duży problem

Mieszany widok

acobra12
    Guest

Domyślnie Obiektywy do 40D - duży problem

Witam wszystkich

Jestem nowy na tym forum. Dotychczas miałem lustrzankę F3 i dość ładny zestaw obiektywów (same stałki). Nadszedł czas na przesiadkę na cyfrę i zdecydowałem się na Canona z różnych względów. Pozbyłem się całego (dość mocno sfatygowanego) zestawu i kupiłem 40D. Pierwszym obiektywem (chyba przyzwyczajenie i częstotliwość używania w Nikonie) jest 50 1.4 Obiektyw w/g mnie praktycznie doskonały i jeszcze USM. Zdjęcia wychodzą doskonale. Postanowiłem jednak nie kupować więcej stałek. I tu pojawił się problem. Średnio ufam testom w internecie i chciałem na własne oczy przetestować kilka szkieł. Tylko gdzie? Wszędzie sprzęt dostępny tylko na zamówienie (od Nikkorów to półki się uginają). Pozostaje jeszcze kwestia cen w Polsce. Tele już wybrałem (70-200 F4 ze stabilizacją) gorzej z wide/std/stele. Proszę o poradę (kupował będę w USA - najniższe ceny i znajomi którzy podeślą).

dzięki
    Artur

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oto rada: przeszukaj forum, nie jesteś zbyt oryginalny, to pytanie bylo zadawane wielokrotnie i nie sądzę, żeby ktoś wymyślil coś nowego. Generalnie problem sprowadza się do wyboru między 17-40/4 a 17-55/2,8 IS.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

zgadza się, mam 17-40 i 70-200 i dość dobrze mi z tym
    polecam
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
    http://canon-board.info/search.php

W ten sposób znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zależy co fotografujesz jak tylko na dworze to światło 4 Ci starczy jak pomieszczenia to światło jeszcze raz światło. Jak miałeś same stałki to prawdo podobnie przyzwyczaiłeś się do dobrego światła min 2.8. Niestety obiektywy z dobrym f są drogie nie podałeś budżetu. Generalnie najlepiej L z 2.8 i IS.

acobra12
    Guest

Domyślnie Dzięki za info

I za komentarz z stylu "nie jesteś zbyt oryginalny". Przetestowałem dzisiaj to co znalazłem w sklepach. Sigma 18-50 f2.8 - na tą chwilę mój faworyt praktycznie w każdym względzie. Tamron 17-50 f2.8 szybszy os Sigmy AF ale musiałem ostrzyć ręcznie. Canon 17-85 niezły ale troche za ciemny. Sigma 10-20 super ale trochę za ciemna. Pomijam też "wynalazki" typu 18-200 - bardzo praktyczne ale chcę trochę lepszej jakości optycznej. W tym momencie odpadają obiektywy AFS (kiedyś przesiądę się na pełną klatkę). Pozostałych nie znalazłem. Pozostają mi 28-105, 24-85, 17-40, 24-70, 16-35 (trochę niepraktyczny) no i coś co w tej chwili najbardziej mnie interesuje 24-105 (ciemny ale ze stabilizacją - która jeżeli działa tak jak w 17-85 to rewelacja). czy ktoś zna sklep który posiada na stanie taki obiektyw (płd-wsch Polska - kraków, Tarnów, Rzeszów).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kliknij w wyszukiwarkę - zaawansowaną, wpisz "jaki obiektyw" , zaznacz tylko w tytułach, spedź nad znalezionymi wątkami poł dnia lub cały dzień i wnioski wysuń sam. Jeśli znalezionych wątków będzie za mało to odznacz tylko w tytułach i zrób pełne wyszukiwanie pod kątem tych dwóch słów. Naprawdę setki wątków na temat "jaki obiektyw kupić" mamy już na forum. I najważniejsze - od tego do jakiej puszki o wiele ważniejsze jest - do jakich zdjęć!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acobra12 Zobacz posta
    Dzięki za ... I za komentarz z stylu "nie jesteś zbyt oryginalny".
    No bo nie jesteś.

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Arrow

Cytat Zamieszczone przez acobra12 Zobacz posta
    czy ktoś zna sklep który posiada na stanie taki obiektyw (płd-wsch Polska - kraków, Tarnów, Rzeszów).
    W Krakowie znam dwa, a to co mają to możesz sam sprawdzić. Adresy i telefony są na stronach www:

1) www.fotopanorama.pl
    2) www.sklepfotograficzny.pl

:rolleyes:
    Canon 50D + dodatki

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

24-105 jest świetny ale pełnej klatce będzie Ci lekko winietował na szerokim końcu, nie mniej to bardzo udany uniwersalny obiektyw. Jeśli potrzebujesz światła to zdecydowanie bierz szkła 2.8 np. 24-70 lub 70-200. Jeśli wystarczy Tobie 4 to 17-40, 24-105, 70-200 w USA mają bardzo dobre ceny.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów