drogie.... jak porównany gołego PC z monitorem i "gołego" maca - obydwa prosto ze sklepu to pewnie że mac jest droższy. Ale zanim wyjdziemy z PC ze sklepu musimy kupić system i antywirusa czyli już jesteśmy o 600-700zł lżejsi. Do tego trzeba na PC dokupić jakiś program do katalogowania zdjęć - odpowiednik iPhoto - kolejne 200. Ja ma syna wiec kamera u mnie jest koniecznością wiec dla mnie iMove i iDVD są zbawieniem - na PC pewnie kolejne 200-300 zł, GarageBand mi jest zbędne więc traktuje to jako gratis. No ale mam własną stronę internetowa więc na PC kolejne 200-300 zł na program do ich robienia na macu dostaje iWeb. Funkcjonalności i prostoty obsługi Front Row do windows media player nawet nie będę porównywał - szkoda słów. Więc do ceny PC przy zakupie należy doliczyć 1 000 - 1 500 zł. No i nagle MAC przestał być drogi a może się okazać wręcz tańszyPrzychodzimy do domu wyjmujemy maca z pudełka i tyle... działa. W przypadku PC potrzebujemy jeszcze 2 dni żeby wszystko zainstalować, po aktualizować sterowniki, nabluzgać na wszystko do okoła bo pewnie ze 4 razy się zawiesi. O ciągłych frustracjach na PC nie wspomnę... po roku czasu i instalacji/deinstalacji kilku programów PC działa tragicznie wiec format i kolejne 2 dni ciężkiej próby nerwów, skończył nam się abonament na aktualizacje antywirusa akurat wtedy gdy jest straszna plaga nowego super wirusa a za ten program co roku będziemy bulić do końca życia
ps. za samego antywirusa i jego co roczne aktualizacje pewnie po 100-150 zł przez kolejne 40-50 lat życia mamy nowy iMAC. Wiec o czym my tu w ogóle rozmawiamy