co przez to rozumiecie? bo chcialbym miec maszyne dobrze skalibrowana, zeby wreszcie widziec to, co powinienem - oddane dobrze szczegoly w cieniach, czerniach i bielach, wlasciwe kolory i to co powinno byc przy dobrej kalibracji. Wiem jak to powinno wygladac, bo w czasem przysiadam do kompa z podpietym barco i chcialbym jak najblizej takich efektow podejsc (oczywiscie w ramach budzetu). Aktualnie pracuje na PC + LCD NEC 1970 i nie jestem zadowolony...zdecydowanie pomimo kalibracji
Obawiam się, że do Barco dalej będzie mu daleko. Monitora w imaczu nie da się skalibrować sprzętowo, można go tylko oprofilować (tak jak 1970NX). Jeśli masz wysokie oczekiwania co do monitora, to zamiast wybulić 7500 na bajeranckiego imacza lepiej kupić monitor Eizo serii Color Edge, lub Nec serii Spectraview i kolorymetr - wyjdzie taniej i zdecydowanie lepiej.
czornyj:
rozmawialem z ludzmi od Mac'ow i mowili ze mozna stosowac kalibratory uniwersalne, ktore pasuja m.in. do imac, dzieki nim mozliwa jest kalibracja sprzetowa... przymajmniej zasada kalibracji jest taka sama jak w barco czy innym, oczywiscie nie te parametry ale to inna sprawa
Zasada kalibracji nie jest taka sama jak w Barco, bo w Barco korekta wprowadzana była do 12 bitowej LUT w monitorze, a w Apple korekta jest wprowadzana do 8 bitowej LUT karty graficznej, (że już nie wspomnę o 25 strefowym systemie korekcji homogeniczności obrazu).
O ile wiem niektóre profilery umożliwiają owszem sprzętową kalibrację Apple, ale sprowadza się ona do automatycznego ustawienia gammy, jasności i temperatury punktu bieli.
...i wszystko jasne....no more questions