Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Jak działa AF w SLR

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A może korygowali tylko w body? Np. elektronika pozwala na korektę AF dla różnych lensów osobno?
    hehe... a jak sie kiedys komus na LSD pojawi napisik: "New lens inserted, but body couldn't initialize AF data. Install more memory or detach lens" ?

EDIT: chociaz to i tak lepiej niz: "Aparat wykonal nieprawidlowa operacje i zostanie teraz wylaczony"
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A może korygowali tylko w body? Np. elektronika pozwala na korektę AF dla różnych lensów osobno?
    Rozmawiałem z technikiem, który uświadamiał mnie, które obiektywy mozna poddać regulacji komputerowej a które mechanicznej np. 28-70L tylko mechaniczna a 24-70L komputerowa.
    Poza tym słyszałem, jak inny technik tłumaczył wyniki sprawdzenia 70-200 i mówił, że jest mała odchyłka przy 200mm ale tak nieznaczna, że nie ma sensu tego korygować bo rozjedzie się trochę ustawienie na 70mm i 135mm.
    Krótko mówiąc jest to chyba justowanie obiektywu - komputerowe lub mechaniczne. Nie wiem już sam...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

W takim, nie szukajac daleko, nedznym kicie jest 4 scalaki gesto napakowane wyprowadzeniami plus jakies pokretlo (potencjometr?) niewiadomo do czego...

http://kuchatek.republika.pl/inside_kit.jpg (zdjecie dokumentalne... nie komentowac )

Troche to duzo elektroniki jak tylko do sterowania silniczkiem...

Pozatym skoro, jak twierdzi wiekszosc, obiektyw to tylko silniczek to czemu z kazdym inny rozrzut? Tego chyba tutaj nie dojdziemy... Trzeba chyba zrobic jakis podkop i wprowadzic "swojego" gdzies do serwisu albo do Canon'a
    ...

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozrzut ostrości w różnych obiektywach tego samego typu na jednym korpusie można tłumaczyć chyba tylko w jeden sposób:
    W obiektywach opuszczających fabrykę poszczególne soczewki ustawione są niejednakowo precyzyjnie.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 12-04-2005 o 18:50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Rozrzut ostrości w różnych obiektywach tego samego typu na jednym korpusie można tłumaczyć chyba tylko w jeden sposób:
    W obiektywach opuszczających fabrykę poszczególne soczewki ustawione są niejednakowo precyzyjnie.
    Też tak myślę. Dziwi mnie jednak fakt że nie jest to jakoś komputerowo kalibrowane przed opuszczeniem fabryki. Z drugiej strony mamy do czynienia z dwoma bardzo precyzyjnymi elementami: body i szkło. Wystarczy o milimetr przesunąć czujnik w body lub soczewkę w obiektywie i już mamy problem. Chodź czy to może mieć, aż takie znaczenie. No sam nie wiem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów