Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 271

Wątek: Fotografowanie ze statywu; wireless remote

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Fotografowanie ze statywu; wireless remote

Czy żeby zrobić zdjęcie ze statywu canonem 30d rzeczywiście trzeba : wydłubać gumki z korpusu, wetknąć wężyk spustowy RS-80N3 (wysoce kosztowny i nieporęczny), ustawić funkcję uniesienia lustra, zrobić zdjęcie, wyjąć wężyk, skasować funkcję uniesienia lustra, powtykać gumki ?
    Pytam bo przez dziesięć lat fotografowałem eosem 100 z wyzwalaczem RC-1 i cały ten cyrk nie był potrzebny.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 06-11-2007 o 21:26

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Zeby zrobic zdjecie na statywie za pomoca 30D, trzeba zamontowac go na statywie i nacisnac spust...
    Cala reszta jest opcjonalna, ale faktycznie jak sie chce uzyc wezyka i podniesc lustro, to trzeba to zrobic i przynajmniej dla mnie nie byl to specjalnie problem bo zazwyczaj za pomoca statywu i wezyka i przy uzyciu MLU fotografowalem rzeczy ktore nie uciekaly...

RS-80N3 jest calkiem przyjemny a jego koszt to drobny procent ceny korpusu i kilku niezlych szkiel...
    Co do podnoszenia lustra - cala masa ludzi chcialaby by oddzielny przycisk do tego, ale jak dotad Canon tych prosb nie wysluchal - w 40D mozna sobie MLU zaprogramowac w ktoryms z trybow C1/C2/C3 dostepnych z pokretla trybu pracy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

kolega coś wypił wieczorem?

Coś już napisał Awatar marek_k
    Miasto
    Olkusz

Domyślnie

Też walczę z tym tematem - na razie brak wężyka więc używam samowyzwalacza.
    Może pilot zdalnego sterowania RC-5 - teraz na giełdzie gosiaa sprzedaje jakiś uniwersalny za 40zł, a jak sprawdzałem RC-5 to około 80zł.

Ja także z pytaniem:
    czy podnoszenie lustra ma zauważalny wpływ na ostrość zdjęcia? Przy masie aparatu z dobrym statywem ponad 5kg ruch takiego niewielkiego przedmiotu nie powinien być istotny, a może jednak?
    pozdrawiam
    30D, 24-105L 17-85 IS USM, 50/1.8, 70-200/4L, 580EX II,
    Manfrotto 055XproB+488RC2

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

?? to RC-5 działa z 30D, a to niespodzianka
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał Awatar marek_k
    Miasto
    Olkusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    ?? to RC-5 działa z 30D, a to niespodzianka
    przedwczoraj googlałem... co prawda żadna oficjalna strona - a na canonowej nie spotkałem - zaraz popatrzę jeszcze raz

Taak - późno wtedy było:
    RC-5: Pilot zdalnego sterowania na podczerwień do Canon IXUS II i IXUS Z90 oraz lustrzanek typu EOS: 30/33, 30V/30V, 50/50E, 100, 10, 300V, 3000V, 300X, 300D, 350D. Zasięg ok 5 m odległość zależy od warunków oświetleniowych.

czyli 30D tylko wężykiem...?
    Ostatnio edytowane przez marek_k ; 06-11-2007 o 21:51
    30D, 24-105L 17-85 IS USM, 50/1.8, 70-200/4L, 580EX II,
    Manfrotto 055XproB+488RC2

Domyślnie

tylko wezykiem.

Wlasnie zasadzam sie na ten "tanszy canonowski". Pisze "zasadzam" bo zastanawialem sie, czy mi to rzeczywiscie potrzebne. Okolo dwoch tygodni temu bylem ze statywem (pozyczonym) w plenerze... poniewaz to stary velbon vs-3 trzeba bylo przykrecic aparat ustawic cel a potem samowyzwalacz i bip bip bip. No wiec kupie ten wezyk tylko jeszcze marudze bo statyw tez przydaloby sie kupic rownoczesnie.

Co do unoszenia lustra: przyznam, ze z tych wszystkich operacji opisanych w pierwszym poscie to tylko unoszenie lustra jest upierdliwe, ale jak ktos ma statyw ze stopka i kupil wezyk, to czy wyjmowanie gumki jest az tak meczace?No bez jaj! Owszem brak czujnika IR i obslugi pilota w klasie dwucyfrowych Canonow to przegiecie, bo to nie sa aparaty usprawiedliwiajace zakup stopy wi fi.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Tak, tylko wężykiem. Z mojego doświadczenia wynika, że przy krótkich czasach (np 1/15) uderzajace lustro daje niekorzystny efekt. Podobnie naciskanie ręką spustu. Pozostaje samowyzwalacz. Aha, statyw Manfrotto 055C z głowicą kulową ProBall308RC.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tak, tylko wężykiem. Z mojego doświadczenia wynika, że przy krótkich czasach (np 1/15) uderzajace lustro daje niekorzystny efekt. Podobnie naciskanie ręką spustu. Pozostaje samowyzwalacz. Aha, statyw Manfrotto 055C z głowicą kulową ProBall308RC.
    Mnie osobiscie RS-80N3 podoba sie bardziej niz RS-60E3 ktorego dotychczas uzywalem chocby dlatego ze jest wiekszy i lepiej sie go trzyma.
    Mozna tez zawsze zamiennika poszukac, jest ich sporo AFAIK.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów