Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Problem z EF-S 17-85 IS USM

Widok wątkowy

yata
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    strasznie mało napisałeś o ustawieniach aparatu...
    Bez zmian w stosunku do poprzedniego obiektywu

poza tym powinieneś pokazać kilka zdjęć, powiedzieć, co rozumiesz prze "wyprane z kolorów" itd. łatwiej byłoby pomóc...
    Mam zamiar zrobić kilka testów, efekty pokażę

spróbuj popstrykać na pełnym automacie (zielone)
    raczej bardzo mała szansa, żeby to była wina obiektywu... to nie jest najlepsze szkło, ale takich cudów nie powinno robić
    mimo że przenieśli mi ten wątek do "dla początkujących" aż tak zielony jak zielony prostokąt pełnego automatu nie jestem )) w każdym razie tego już próbowałem - fotki są trochę lepsze ale daleko im do ideału, próbowałem też podciągnąć nasycenie w parametrach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    a ruszałeś jakieś ustawienia, czy tylko przykręciłes nowy obiektyw i zrobiło się źle?
    Tylko przekręciłem
    a przy kitowym miałeś jakieś filtry? bo jeśli nie, to mamy winnego... :-)
    Nie miałem

1) UV od razu głęboko do torby/plecaka. Matryca aparatu cyfrowego nie jest czuła na promieniowanie ultrafioletowe i filtr taki jest w fotografii cyfrowej praktycznie bezużyteczny.
    UV w zasadzie kupiłem razem z obiektywem jako osłonę szkła nic więcej, założyłem od razu jak przyszła przesyłka w której był obiektyw i filtr nie przyszło mi do głowy że może tak mieszać (oby to był filtr)

Ooooki... tak jak pisałem w odpowiedzi poprzedniej - czekają mnie testy jak tylko znajdę chwilkę

2) polar używać w razie potrzeby (likwidacja odblasków, łagodzenie kontrastów) - można używać bez większego ryzyka dla jakości, bo PRO1 to juz trochę lepsza seria :-)
    Tak też był używany miałem polara już do analogowej minolty i trochę wiem jak się tym bawić, a jak nie wiem to pytam, tak jak teraz. A teraz do testów, jutro postaram się popatrzeć jak to szkło się zachowuje bez filtra UV
    Ostatnio edytowane przez yata ; 06-05-2008 o 00:53 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów