Cytat Zamieszczone przez yata Zobacz posta
Kupiłem niedawno obiektyw EF-S 17-85 USM i zastanawiam się czy "ten typ tak ma" czy może mam uszkodzony egzemplarz, ewentualnie coś nie tak poustawiane w aparacie. Chodzi o to, że zdjęcia są bardzo słabo nasycone kolorystycznie (w porównaniu z kitowym obiektywem) i wydają się być prześwietlone,
a ruszałeś jakieś ustawienia, czy tylko przykręciłes nowy obiektyw i zrobiło się źle?

Mam na obiektywie filtr
a przy kitowym miałeś jakieś filtry? bo jeśli nie, to mamy winnego... :-)

UV HOYA (zielone pudełko nie pamiętam typu) + dostawiam czasem polaryzacyjny też HOYA (granatowa seria, PRO1 digital zdaje się).
0) !!! Nie używać obu filtrów jednocześnie!

1) UV od razu głęboko do torby/plecaka. Matryca aparatu cyfrowego nie jest czuła na promieniowanie ultrafioletowe i filtr taki jest w fotografii cyfrowej praktycznie bezużyteczny.
Napisałem jednak aby go schować a nie wyrzucić, ponieważ można rozważyc użycie go w ostateczności do ochrony obiektywu przy ekstremalnych warunkach typu:
wiatr + deszcz,
wiatr + plaża/morze,
zawody żużlowe, itp.
"Zielona" Hoya to straszne badziewie, ale są takie warunki, że nie ma dobrego rozwiązania i trzeba wybierać mniejsze zło, jakim będzie w tym przypaku gorsza jakość zdjeć wobec ryzyka uszkodzeń i zanieczyszczeń obiektywu.

2) polar używać w razie potrzeby (likwidacja odblasków, łagodzenie kontrastów) - można używać bez większego ryzyka dla jakości, bo PRO1 to juz trochę lepsza seria :-)