Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Problem z EF-S 17-85 IS USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar darek-td
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Problem z EF-S 17-85 IS USM

Canon 17-85 ze stabilizacją. Użytkowany od 7 miesięcy w sposób bardzo umiarkowany, amatorski.
    Dwa razy zaobserwowałem, że podczas ostrzenia obraz drga, drży i słychać jakby słabe cykanie wewnątrz obiektywu. Pierwszy raz zdarzyło się to podczas robienia zdjęć w wysokiej temperaturze, było około 38 stopni, ale chroniłem sprzęt przed promieniami słonecznymi - nie był stale skazany na działanie słońca. Kolejny przypadek zauważyłem niedawno przy normalnych warunkach.
    Czy miał ktoś z Was podobne doświadczenie ze sprzętem w którym jest stabilizacja ?
    Może zaczyna się tam dziać coś niedobrego ?

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Ja w swoim mocnoeksploatowanym 17-85 nie zauważyłem takiego problemu. Pracował również w b. wysokich temp.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dwa razy rozpisywał się nie będę.
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1509
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Dwa razy rozpisywał się nie będę.
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1509
    MARANTZ Dzięki za linka do wyjasnienia. Niedawno kupiłem 17-55 USM IS. I w trakcie pracy słychac było /jest/ lekki szumik -a jak wyłączam IS - nic nie słychać.
    Kilka razy razy skoczył mi obraz w wizjerze - ale foty są ok. wiec pomyślałem, że chyba tak działa IS /nigdy wczesniej nie miałem szkła z IS/. Szumi bo trzyma stabilizacje i raz za czas "skoczy" zeby ja ustawić.
    Teraz prznajmniej jestem pewien.

Jak sobie przypominam, zawsze obserowałem "skoki" jak włączałem aparat z okiem przy wizjerze. I tak mi na chłopski rozum wychodzi, że żeby poobserwować "skoki", za każdym razem trzeba włączać aparat z okiem przy wizjerze - wtedy bedzie można powiedzieć ile razy skacze. W przeciwnym wypadku - wiesz tylko ile razy widziałeś "skok" a nie ile razy faktycznie skoczyło.

brodafidela

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-td Zobacz posta
    Canon 17-85 ze stabilizacją. Użytkowany od 7 miesięcy w sposób bardzo umiarkowany, amatorski.
    Dwa razy zaobserwowałem, że podczas ostrzenia obraz drga, drży i słychać jakby słabe cykanie wewnątrz obiektywu. ....
    Użytkuję go od ok. 2 lat i miałem taki objaw również dwa razy. Ostatni raz jakieś pół roku temu, oczywiście przy włączonym IS (to on robił takiego psikusa). Wygląda to na jakiś błąd, którego intensywność nie nasila się z czasem (oby tak było) :-?
    Po wyłączeniu i ponownym załączeniu IS ustąpiło.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to ja dorzucę swoje, niestety mam tylko to jedno szkło ze stabilizacją ale stosunkowo często uzywam jeszcze 70-200 2.8 IS i nigdy nie widziałem w nim takich ruchów (a IS mam zawsze włączony - starcza delirka ), wygłąda to jak szarpnięcie lustrem, obraz porusza się o gdzieś 1/4 klatki jeden lub dwa razy, widziałem raz z 17-85, a zdjęcia (całe 3 sztuki) zrobione przy tych objawach są o dziwo ok. To nie wygląda na normalnie dzialanie IS, 17-85 zrobiłem kilka tysięcy zdjęć a efekt widziałem 1 raz (3 zdjęcia)!
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

zenek528292
    Guest

Domyślnie 17-85 Is Problem

Witajcie.
    Jestem swiezo po zakupie lekko uzywanego szkielka EF-S 17-85 IS do mojego wysluzonego 300D.
    Wczesniej uzywalem kita i 50tki 1.8 - bylem generalnie zadowolony.
    Problem z nowym szkielkiem polega na ostrzeniu na nieskonczonosc.
    AF na bliskie obiekty niezaleznie od ogniskowej trafia szybko i celnie natomiast na obiekty dalsze (np. pow 20m) oraz nieskonczonosc glupieje - nie potrafi wyostrzyc.
    Wyglada to tak, ze USM szybko jezdzi do przodu i do tylu i ok po trzech probach ostrzy "gdzies" tak ze przeba FTMa ruszyc i doostrzyc recznie.
    Czy moze to byc kwestia puszki? Mam "wasie" ale na innych szklach nie ma problemu.
    Czy moze spotkal sie ktos z takim problemem?
    Bede wdzieczny za informacje.
    Pozdrawiam
    Krzysiek

zenek528292
    Guest

Domyślnie

Mialem nadzieje, ze to WASIA ale nici.
    Wgralem oryginalny soft i BZ.
    Problem zaczyna wystepowac juz od 10m do nieskonczonosci.
    Im dalej tym bardziej obiektyw sie gubi - szuka wyznaczonego celu czasem nawet kilkanascie razy przejezdzajac zakres ok 10m do nieskonczonosci i zawsze chybia.
    Nie ma to nic wspolnego z BF/FF bo fotki z bliska (np w pokoju) wychodza bez zastrzezen.
    Podpowiedzcie - moze cos Wam swita?
    Krzych

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Bierzesz szkiełko i jedziesz do pierwszego z brzegu sklepu gdzie mają Canony.
    Mówisz że chcesz pomacać 30/40/400 (wybierasz co mają na półce).
    Raczej nikt Ci nie odmówi podłączenia swojego szkła, nawet poważniej Cię potraktują bo już siedzisz w temacie.
    Jak potestujesz to będziesz wiedział czy kupiłeś z wadą czy to wina puchy.
    PS. Nie sprawdzałeś przed zakupem?
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów