Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Problem z EF-S 17-85 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

również mam to samo w swoim 28-135, ale problem pojawił się po 8 latach... da się z tym żyć
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar ronja
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackMan23 Zobacz posta
    Z ostrzeniem na bliskie obiekty sobie radził,ale juz z dalszymi i z ostrzeniem na nieskończoność to była loteria! ...
    Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    również mam to samo w swoim 28-135, ale problem pojawił się po 8 latach... da się z tym żyć

I to mnie lekko drażni :wink: Sądząc po popularności tego wątku, jedynym sposobem pozbycia się problemu jest pełna akceptacja ułomności obiektywu (ślepa miłość, najlepiej dozgonna), albo oddanie komuś, kto go także pokocha (tylko, czy taką samą ślepą miłością ?).
    Może warto rozszerzyć istniejącą już na forum bazę wiedzy o coś w rodzaju skryptu "Ułomności naszych obiektywów". Takie kompendium może znacznie ułatwić podjęcie decyzji o zakupie konkretnego modelu lub pomóc szybko znaleźć rozwiązanie problemu. W tej chwili trzeba się troszkę nabiegać po wyszukiwarce lub czekać na kogoś życzliwego.
    Ostatnio edytowane przez ronja ; 15-06-2008 o 10:32

Miasto
    Opole

Domyślnie Zacięta ogniskowa 17-85

Żeby nie zaśmiecać forum pozwolę sobie dopisać się do tego wątku.
    Mam 17-85 od lipca 2009 czyli prawie rok. Pracuje z 40D i ogólnie chodził ok. Potwierdzam samoczynne wysuwanie się obiektywu podczas pracy w dół czy nawet zejściu po schodach (ślepa miłość to wybacza).
    Dzisiaj po powrocie ze spaceru zacięła się ogniskowa na 17 i ani rusz (2 mm ruchu na pierścieniu). Obiektyw stawia duży opór a na siłę nie chcę kręcić.
    Reszta chodzi normalnie (AF, IS)
    Nie był bity, nie upadł, obchodzę się z nim jak z jajkiem.

Miał ktoś podobne doświadczenia? W razie czego wyślę na gwarancji.

Proszę o ewentualne wskazówki co spisać (numery seryjne), co napisać do sklepu (opis usterki, zgoda lub brak na naprawę odpłatną) porobić sobie jakieś fotki (stan wizualny obiektywu - brak uszkodzeń mechanicznych), żeby uniknąć ewentualnych kłopotów i dyskusji z bystrymi sprzedawcami czy serwisantami. Wiadomo - większy karton dużo bąbelkowej folii, filtr na szkło i wysyłka kurierem.

Obiektyw ma gwarancję EWS tzw. "europejską", czyli pewnie przywieziony z Niemcowni. Raczej nie trafi na Żytnią.

Miasto
    Opole

Domyślnie

Dzięki kolego myślałem że przeszukałem forum ale okazuje się że nie dokładnie.
    Wyślę na gwarancji mimo, że aż mnie korci żeby rozebrać samemu (może dlatego, że traktuje moje aparaty i obiektywy jak dziewczyny ).

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów