Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: p2p, e2k, linki - co jest legalne a co nie

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ech, ja już nie mam siły tłumaczyć w kółko to samo - wymiękam.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale co tu tlumaczyc w kolko ... ja rozpatruje sprawe z punktu widzenia odpowiedzialnosci prawnej osoby udostepniajacej nielegalne oprogramowanie badz swiadomie posredniczacej w tym procederze.

W tym przypadku nie ma ani udostepniania ani swiadomego posredniczenia bo nikt tego pliku nie ma i nie wie co stanowi jego zawartosc.

To tak jak z kradzionymi przedmiotami ... nie kazda osoba, ktora kupi kradziony przedmiot jest od razu paserem. Sad rozpatruje wszystkie fakty i na ich podstawie uznaje ja winna badz niewinna z tym, ze w razie niewinnosci i jesli nie minelo bodajze 3 lata od daty kradziezy kupujacy musi oddac kradziony przedmiot.

Ty natomiast przytaczasz argumenty z amerykanskich sadow i wyniki rozpraw w ktorych wygrywaja Ci ktorzy maja wiecej kasy i lepszych prawnikow.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

McKane - niestety nie masz racji... masz tylko nadzieje ze masz racje i kiedys sie na tej swojej nadziei mozesz przejechac. Bo z takimi tlumaczeniami jakie tu prezentujesz nie wygrasz w zadnym sadzie.

Lepiej miec rozsadek niz nadzieje i po prostu powstrzymac sie przed rozpowszechnianiem nielegalnych linkow a nie tlumaczyc "nie mam u siebie wiec moge innym mowic gdzie jest" .

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szkoda tracić czasu - to co kazdy sobie trzyma i sciaga w domu mnie nie interesuje - tutaj jest forum o Canonach a nie linkownia z warezami, piratami itp - jak ktos chce sobie przesylac linki niech to robi mailem

Reszta wywodów na temat tego co mozna a co nie mozna jest tak stara jak historia internetu.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hm, to może jest nielegalne powiedzieć, że Vitez ma 20D, bo ktoś może zechcieć go ukraść?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Ale co tu tlumaczyc w kolko ... ja rozpatruje sprawe z punktu widzenia odpowiedzialnosci prawnej osoby udostepniajacej nielegalne oprogramowanie badz swiadomie posredniczacej w tym procederze.

W tym przypadku nie ma ani udostepniania ani swiadomego posredniczenia bo nikt tego pliku nie ma i nie wie co stanowi jego zawartosc.

To tak jak z kradzionymi przedmiotami ... nie kazda osoba, ktora kupi kradziony przedmiot jest od razu paserem. Sad rozpatruje wszystkie fakty i na ich podstawie uznaje ja winna badz niewinna z tym, ze w razie niewinnosci i jesli nie minelo bodajze 3 lata od daty kradziezy kupujacy musi oddac kradziony przedmiot.

Ty natomiast przytaczasz argumenty z amerykanskich sadow i wyniki rozpraw w ktorych wygrywaja Ci ktorzy maja wiecej kasy i lepszych prawnikow.
    To ja podam ci przykład z Polskich realiów - byl sobie gosc ktory pracował w dużej firmie w dziale IT - prowadzil tez stronę z jakimis linkami do warezow (nie bylo to duze - chyba tylko dla grona kolegow). Ktos cos powiedzial ktos cos napisal i niechcacy dowiedzieli sie tez o tym w jego firmie - i juz nie ma pracy. Nikogo w jego firmie za bardzo nie obchodziło czy to jego czy nie jego czy tez tam cos bylo czy tylko linki - to byla duza firma i nie chciała ryzywkoac ze ktos o niej napisze w gazecie ze jej pracownicy sa piratami.

Ja nie mam zamiaru sie nikomu tłumaczyc stad sa odpowiednie zapisy w regulaminie - jak ktos sie z nimi nie zgadza to jest jeszcze duzo miejsc w sieci.

ale EOT please bo inaczej bedzie to najdluzszy watek na tym forum 8)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Blad w rozumowaniu.

Idziesz na gielde samochodowa i kupujesz samochod, ktory okazuje sie byc kradzionym - zgadza sie, nie musisz byc uznany winnym paserstwa, bo nie byles w stanie w momencie transakcji ocenic, czy nabywany przez ciebie towar jest pochodzenia legalnego czy nie.

Ale nie probuj nawet tlumaczyc sedziemu czy prokuratorowi, ze nie byles podczas zakupu (edit: "w stanie" tu powinno byc :wink: ) stwierdzic iz oprogramowanie, ktore kupiles od jakiegos Cygana na Stadionie XX-lecia czy sciagnales przy pomocy softu P2P, bylo piracka kopia... bo peknie ze smiechu i przybija ci 25 lat za glowe
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 13-04-2005 o 06:22

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Uh widze ze zaczyna sie nagonka Tak jak wyzej napisalem to luzne argumenty a wlasciciel forum jest jeden i on podejmuje decyzje. Najsmieszniejsze jest to ze ja nie mam zadnych problemow z focusem i mnie ten program nie interesuje w ogole, ale probowalem go sciagnac zeby pomoc innym.

Kavoo gdybys przeczytal dokladnie co napisalem wczesniej napewno znalazlbys fragment o tym ze kazdy kto stwierdzi ze sciagniety przez niego program jest nielegalny ma obowiazek zglosic ten fakt a program usunac. I nigdzie nie wspominalem o tym zeby glupio tlumaczyc sie z nielegalnie posiadanego softu ... mowa byla caly czas o jednym watku i zamieszczonym w nim linku.

Hazan co do przytoczonego przykladu to sprawa wyglada tak, ze jesli faktycznie prowadzil strone warezowa to napewno znal konsekwencje i musial sie z nimi liczyc. Gdyby rzeczywiscie nie nalezala do niego czy prezentowala tresci legalne to moglby powalczyc o swoje ale w Polsce to sprawa przechlapana bo prawo pracownicze lamie sie nagminnie w wiekszosci firm.

Vitez Ty i Twoja ocena ludzi jak zwykle nie zawodzi Dziekuje Ci za te ostrzezenia i za ocene moich szans w kazdym sadzie. Specjalnie dla Ciebie zadzwonilem do jednego z czlonkow mojej rodziny (ktora w duzej wiekszosci pracuje w tej strasznej placowce). Ta osoba wprawdzie w sadzie nie pracuje ale za to pracuje w wydziale zajmujacym sie miedzy innymi przestepczoscia internetowa i piractwem. W tej konkretnej sprawie nie wszczete zostaloby zadne postepowanie (no chyba ze Vitez jako guru sadownictwa powie inaczej). Nikt nie ma bowiem pliku ktory mozna by zabezpieczyc, nie wiadomo czy plik ten objety jest prawem autorskim, nie ma osob ktore go posiadaja czyli potencjalnych przestepcow, a calosc to ogolnie tylko i wylacznie spekulacje. Nikt przy zdrowych zmyslach sie tym nie zajmie majac na podoredziu setki spraw masowego posiadania nielegalnego softu wartego setki tysiecy zlotych.
    Dla mnie raczej EOT bo lepiej porozmawiac na temat fotografii niz prawa. Nie naleze do osob ktore zamieszczaja linki do nielegalnego oprogramowania (chociaz raz chyba podalem chyba linka od instrukcji z tego co pamietam) a juz napewno nie do osob ktore lamia zasady panujace na forach.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Specjalnie dla Ciebie zadzwonilem do jednego z czlonkow mojej rodziny (...)Nikt nie ma bowiem pliku ktory mozna by zabezpieczyc, nie wiadomo czy plik ten objety jest prawem autorskim, nie ma osob ktore go posiadaja czyli potencjalnych przestepcow, a calosc to ogolnie tylko i wylacznie spekulacje. Nikt przy zdrowych zmyslach sie tym nie zajmie majac na podoredziu setki spraw masowego posiadania nielegalnego softu wartego setki tysiecy zlotych.
    Nie zrozumiales... i z kazdej kolejnej twojej wypowiedzi widze ze im dokladniej probuje sie tobie wytlumaczyc tym mniej rozumiesz i tym bardziej brniesz w zaparte - niestety w slepa uliczke.
    Dobrze ze wystosowales EOT - szkoda czasu i klawiatury

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów