Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Czy ktoś ma i czy istnieje program do kalibracji AF

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie Odp: Czy kotoś ma czy istnieje program do kalibracji

Próbował ktoś tego programu Reikan FoCal - Automatic AF Microadjustment Software
    Z tego co widzę i wstępnie czytałem jest całkiem dobry i automatyczny. W droższej wersji daje nawet wydruk w jakim zakresie nasze szkło jest najostrzejsze, pomiar błędów AF i tego typu przydatne info.
    Ja mam zamiar go spróbować, ale na na razie brak czasu.

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Czy ktoś ma i czy istnieje program do kalibracji AF

Chyba nie można go spróbowac - trzeba go po prostu kupić dla swojej puszki wpisując numer seryjny body w zamówienie .
    O ile jest się posiadaczem jednocyfrowego Canona (wyjątek- 50D) albo któregoś z wymienionych tam Nikonów.

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Ale ja nic nie pisałem o wersji próbnej bo takiej nie ma (nawet skrakowanej). Można go zarejestrować do pięciu puszek. Na zagranicznych forach jest raczej chwalony. A chodziło mi po prostu czy ktoś go tutaj sprawdzał.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Też się zastanawiałem nad tym programem, ale doszedłem do wniosku że wystarczy jakieś 15 minut i kilkanaście fotek by sobie samemu wyregulować... Po prostu zdjęcie obiektu z 50x ogniskowa i dodajesz ciągle np +3, jak się polepsza to sprawdzasz okoliczne wartości. Ten program robi w zasadzie to samo, tylko może to zrobić w pełni automatycznie... Ja zawsze uzyskiwałem satysfakcjonujące mnie wartości (zarówno z zoomem takim jak tamron 17-50f2.8 jak i ze stałkami - canon 35mm f2 i tamron 60mm f2).
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów