Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czy ktoś ma i czy istnieje program do kalibracji AF

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie Czy ktoś ma i czy istnieje program do kalibracji AF

Witam!

Czy ktoś jest w posiadaniu lub zna program/oprogramowanie którym można samemu sobie skalibrować FF/BF w body canona lub obiektywie sigmy lub tamrona. Mam FF w tamronie ne 6mm w/g tablicy testowej jak to samemu ustawić?

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Samemu to raczej można ROZkalibrować AF
    Był gdzieś wątek, pokazaujacy jak przy pomocy śruby w komorze lustra podregulować AF. Jednak moim zdaniem lepiej nie bawić się tym samemu bez wiedzy na ten temat bo na 99% skończy się to tylko większymi błędami AF.

Tu masz pokazane co i jak
    Ostatnio edytowane przez SimOn! ; 06-11-2007 o 17:59
    podpis...

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Bardziej mi chodzi o kalibrację szkła niż body. Body mam dobre i 4 róznymi szkłami jest OK.
    Obiektywu chyba śrubkami się nie podciągnie tylko programowo. U canona nie ma chyba "srubokręta" jak w nikonie.

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Słuchaj... a pomyśl! Gdyby dało się tak łatwo skalibrować szkła do body domowym sposobem to kto by to w serwisie robił? A jednak ludzie odsyłają do serwisu. Bo poza sprzętem do takich zabiegów "trochę" pojęcia o tym trzeba mieć.

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    U canona nie ma chyba "srubokręta" jak w nikonie.
    Nie ma. Ale jakie to ma znaczenie?
    podpis...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SimOn! Zobacz posta
    Słuchaj... a pomyśl! Gdyby dało się tak łatwo skalibrować szkła do body domowym sposobem to kto by to w serwisie robił?
    W nowej jedynce dano uzyszkodnikowi mozliwosc kalibracji z poziomu body. Do samodzielnej kalibracji w domu wlasnie. Wiec chyba jednak to nie jest jakas wielka filozofia.

A odpowiadajac autorowi watku, to niestety nie ma dostepnego programu, zeby taka kalibracje wykonac sobie samemu. Jakos nigdy soft nie wyciekl z serwisu. Za dobry interes na tym pewnie maja.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 06-11-2007 o 18:26
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Śrubokręt nie ma znaczenie sie tak tyslko spytałem :wink:
    A mozę jednak jest jakiś sposób aby to zrobić. Skoro serwis bierze za to około 80zł to niemoże być nic skomplikowanego i odpowiedzialnego. Doświadczenie wymagane,a le nie ma rzeczy co by sie człowiek nie nauczył. Pozatym to grzebanie w szkle a nie w body. Można kupić obiektyw za 100zł i się bawić do oporu i patzreć co z tego wyjdzie.
    Pozatym wystarczy przestawiać paramery po milimetrze i oglądać wyniki, ale moge się mylić.

Zablokowany

Domyślnie

W zasadzie to jest prosta sprawa, żeby dokonać takiej kalibracji. Może na jakichś rosyjskich stronach jest. Ja rosyjskiego nie znam to nie wiem...

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    W zasadzie to jest prosta sprawa, żeby dokonać takiej kalibracji. Może na jakichś rosyjskich stronach jest. Ja rosyjskiego nie znam to nie wiem...
    No moze sprawa jest prosta ale dla jakiegos zdolnego rosyjskiego/polskiego/... hakera wyposazonego w nowa "jedynke" z ktorej mozna "sciagnac" firmware i shakowac w ten sposob aby pracowal z innymi modelami. Moze sie doczekamy, vide wasiaware...

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Pozatym to grzebanie w szkle a nie w body. Można kupić obiektyw za 100zł i się bawić do oporu i patzreć co z tego wyjdzie.

Pozatym wystarczy przestawiać paramery po milimetrze i oglądać wyniki, ale moge się mylić.
    Raczej tak to nie jest. Grzebanie to jest ale w body. Domowym sposobem za pomoca odpowiednio spilowanego imbusa - ustawianie odleglosci lustra AF od plaszczyzny matrycy. Tutaj przyklady:

http://www.bord-studio.com/article_01eng.php
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 10-11-2007 o 22:51
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Czy kotoś ma czy istnieje program do kalibracji

Oczywiście ,że istnieje program do kaliracji szkieł.

Bywalec

Domyślnie Odp: Czy kotoś ma czy istnieje program do kalibracji

np. DPP ci pomoże
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów