Witam!
Czy ktoś jest w posiadaniu lub zna program/oprogramowanie którym można samemu sobie skalibrować FF/BF w body canona lub obiektywie sigmy lub tamrona. Mam FF w tamronie ne 6mm w/g tablicy testowej jak to samemu ustawić?
Witam!
Czy ktoś jest w posiadaniu lub zna program/oprogramowanie którym można samemu sobie skalibrować FF/BF w body canona lub obiektywie sigmy lub tamrona. Mam FF w tamronie ne 6mm w/g tablicy testowej jak to samemu ustawić?
Samemu to raczej można ROZkalibrować AF
Był gdzieś wątek, pokazaujacy jak przy pomocy śruby w komorze lustra podregulować AF. Jednak moim zdaniem lepiej nie bawić się tym samemu bez wiedzy na ten temat bo na 99% skończy się to tylko większymi błędami AF.
Tu masz pokazane co i jak
Ostatnio edytowane przez SimOn! ; 06-11-2007 o 17:59
podpis...
Bardziej mi chodzi o kalibrację szkła niż body. Body mam dobre i 4 róznymi szkłami jest OK.
Obiektywu chyba śrubkami się nie podciągnie tylko programowo. U canona nie ma chyba "srubokręta" jak w nikonie.
podpis...
W nowej jedynce dano uzyszkodnikowi mozliwosc kalibracji z poziomu body. Do samodzielnej kalibracji w domu wlasnie. Wiec chyba jednak to nie jest jakas wielka filozofia.
A odpowiadajac autorowi watku, to niestety nie ma dostepnego programu, zeby taka kalibracje wykonac sobie samemu. Jakos nigdy soft nie wyciekl z serwisu. Za dobry interes na tym pewnie maja.
Marcin
Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 06-11-2007 o 18:26
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Śrubokręt nie ma znaczenie sie tak tyslko spytałem :wink:
A mozę jednak jest jakiś sposób aby to zrobić. Skoro serwis bierze za to około 80zł to niemoże być nic skomplikowanego i odpowiedzialnego. Doświadczenie wymagane,a le nie ma rzeczy co by sie człowiek nie nauczył. Pozatym to grzebanie w szkle a nie w body. Można kupić obiektyw za 100zł i się bawić do oporu i patzreć co z tego wyjdzie.
Pozatym wystarczy przestawiać paramery po milimetrze i oglądać wyniki, ale moge się mylić.
W zasadzie to jest prosta sprawa, żeby dokonać takiej kalibracji. Może na jakichś rosyjskich stronach jest. Ja rosyjskiego nie znam to nie wiem...
No moze sprawa jest prosta ale dla jakiegos zdolnego rosyjskiego/polskiego/... hakera wyposazonego w nowa "jedynke" z ktorej mozna "sciagnac" firmware i shakowac w ten sposob aby pracowal z innymi modelami. Moze sie doczekamy, vide wasiaware...
Raczej tak to nie jest. Grzebanie to jest ale w body. Domowym sposobem za pomoca odpowiednio spilowanego imbusa - ustawianie odleglosci lustra AF od plaszczyzny matrycy. Tutaj przyklady:
http://www.bord-studio.com/article_01eng.php
Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 10-11-2007 o 22:51
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Oczywiście ,że istnieje program do kaliracji szkieł.
np. DPP ci pomoże
5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II