tzn w sumie wszystko jest zależne od sytuacji
Ale czasem ta rada może się przydać.
Lepiej ciut uszkodzić aparat niż w ogóle go stracić.
Ale człowiek jest miękki , to chyba nie to samo jak walnie się o ziemię.
Ew celować jakąś wypustką body w oko
(co do nokii to może nie będzie czasu na szukanie jej po kieszeniach - chyba że na zasadzie - kolego zaczekaj , jeszcze mam telefon , i łup)
a ten temat to jest alternatywa dla szukania po kieszeniach gazu , pałek czy innych dobrodziejstw natury. akurat w danym momencie mamy aparat w rękach i można by pomyśleć aby właśnie samego aparatu spróbować użyć do obrony
Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 06-11-2007 o 18:19
Telefon moze i dobry ale generalnie ma za maly ciezar i jego "dzialanie" moze nas w pelni nie zadowolic... a co jak gosciu po strzale z nokii nabierze jeszcze wiekszej ochoty na nasz sprzet? trzeba tak przylutowac, zeby mu ochota nawet na zaczepki odeszla... proponuje kupic jakiegos starego analoga i miec go pod reka na pasku a najlepiej to byloby nosic walnietego pentacona six... nie dosc ze wazy swoje, to jeszcze swoim rozmiarem moze wyrzadzic takie szkody, ze ho ho... aaa... i najwazniejsze, przed atakiem sprzetem krok do tylu aby sprzet na pasku rozbujac
np.
http://www.allegro.pl/item263435126_...tworkowej.html
Ostatnio edytowane przez chyrek ; 06-11-2007 o 18:31
Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
Pewien kolesiowiec - reporter opowiadał czas jakiś temu coś w temacie. Pewnemu żulowi na dworcu spodobała się jego F4 i kategorycznie zarządał sprezentowania mu owego aparatu. Prośbie jego stała się zadość - tylko w czasie przekazywania został nieforutnnie zachaczony korpusem o twarz, upadł na glebę i usnął. Na szczęście korpus wyszedł z tej operacji bez szwanku.
Jeśli chodzi o bardziej współczesne konstrukcje, to swego D2Hacza również nie wahałbym się użyć w charakterze kastetu i jestem przekonany, że skutek byłby analogiczny![]()
napiszcie do federacji krav-maga aby opracowali zestaw ciosów obronnych z wykorzystaniem body (aparat a nie ciało), z uwzględnieniem rzecz jasna jakie to body i co jest do niego podpięte.
eee. to jak juz robicie obronne aparaty, to sa teraz w sprzedazy takie ochronne gumowe/silikonowe obudowy, wiec co szkodzi naszpikowac je gwozdziami, cwiekami i szklem nawet nasaczonym w jakies truciznie (to dla bardziej wystraszonych, musza jednak uwazac aby samemu sie nie zachaczyc, badz uzywac ochronnych rekawic przy foceniu oraz chowac w szafie pancernej przed dziecmi coby nieszczescia w domu nie bylo)![]()
Pytanie o jakim body rozmawiamy? Jedna z moich F1 miała (nie)przyjemność przyłupać w drzwi kierowcy w Muscelu, po uprzednim przelocie z siedzenia pasażera (gwałtowne zatrzymanie na dziurze w ziemi było na tyle silne że ja zatrzymałem się na kierowcy a aparat poszybował dalej), po całej zabawie przybyło może jakieś nowe zadrapanie, ale sprzęt działa bezbłędnie. Nie słyszałem o podobnych przygodach w przypadku cyfrowych korpusów więc ciężko ocenić ich wytrzymałość.
Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)
A może petycja do canona żeby wyposażyli korpusy w miotacz gazu, jest napad niby potulnie oddajemy aparat i prysk w oczy niespodziewającego się oprycha :-) ewentualnie jeszcze jedna opcja, ktoś zabiera twój aparat, odchodzi na kilka metrów, ty wyciągasz pilota i aparat razi prądem napastnika który się nie spodziewając niczego trzyma kradziony sprzęt w rękach( oczywiście prąd tylko na zewnątrz korpusu, elektronika aparatu zabiezpieczona przed przepięciami... :-)
Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
Moja galeria: http://laur.ovh.org/
Mój patent (c) ripek ;D
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II