Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: pierścień ostrości w EF70-200 F/4 L

jolak
    Guest

Question pierścień ostrości w EF70-200 F/4 L

Mam pytanie do posiadaczy obiektywu EF 70-200 F/4 L USM: czy pierścień regulacji ostrości ( gdy przełącznik jest w pozycji AF) powinien dać się swobodnie obracać? W Sigmie 17-70 F/2.8-4.5 pierścień ten w pozycji AF jest zablokowany. W Canonie mogę nim obracać tak samo w pozycji AF jak i MF. Czy tak ma być, czy obiektyw jest uszkodzony? Drugie pytanie przy okazji, czy Canon Polska dołącza do obiektywu instrukcję w języku polskim? Sprzedawcy w sklepie, w którym kupiłam sprzęt twierdzą, że nie, ale moim zdaniem coś kręcą.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

tak ma byc.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Masz jak najbardziej sprawny model . Pierścień regulacji AF obraca się bez względu na pozycję przełącznika AF/MF. Można wykonywać tzw.przeostrzanie pomocne w chwilach czujemy ze AF nie trafił tam gdzie trzeba lub gdy zgubił się w gorszych warunkach oświetleniowych.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jolak Zobacz posta
    Mam pytanie do posiadaczy obiektywu EF 70-200 F/4 L USM: czy pierścień regulacji ostrości ( gdy przełącznik jest w pozycji AF) powinien dać się swobodnie obracać? W Sigmie 17-70 F/2.8-4.5 pierścień ten w pozycji AF jest zablokowany. W Canonie mogę nim obracać tak samo w pozycji AF jak i MF.
    To że możesz ostrzyć manualnie kiedy chcesz (nawet w AF) to zaleta, za którą niektórzy posiadacze innych obiektywów daliby się pokroić

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nazywa się to system FT-M. To jedna z zalet obiektywów wyższej klasy Canona. Żeby przeostrzyć manualnie, nie trzeba używać przełącznika AF/MF.

jolak
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki! Kamień z serca...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    To że możesz ostrzyć manualnie kiedy chcesz (nawet w AF) to zaleta, za którą niektórzy posiadacze innych obiektywów daliby się pokroić
    Dobrze to ująłeś

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dokladnie jest to jedna z podstawowych dla mnie zalet tego systemu FT-M - nie musisz szukac przelacznika i zawsze mozesz zmienic sobie ostrosc obiektyw jak najbardziej jest ok

a znajac jego mozliwosci to pokroic sie bedziesz mogl ale fotkami nim zrobionymi - sa jak zyleta - kazdy Ci to powie

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Wracajac do tematu - wg polskiego prawa MUSI byc polska instrukcja, jesli nie papierowa to przynajmniej na plycie. Bo obiektywy przewaznie sa z importu, polska instrukcje ciezko dostac.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Wracajac do tematu - wg polskiego prawa MUSI byc polska instrukcja, jesli nie papierowa to przynajmniej na plycie. Bo obiektywy przewaznie sa z importu, polska instrukcje ciezko dostac.

Prawnie powinna byc polska. Ale jesliby sie to egzekwowalo to 20-30% produktow musialoby pozegnac polki sklepowe niestety.

Jolu, nie koniecznie musza krecic ze nie ma instrukcji. Moj Canon Macro 100 2.8 zakupiony w Krakowie pochodzi od Importera M&J Photo-Video w Warszawie (www.mj-foto.pl) specjalnie teraz otworzylem pudlo i wyjalem ksiazeczke.Jest po japonsku, Engliszu, Francusku, Germansku, Espańsku o Chinsku. A po polsku nie ma. I płyty tez nie ma.

Swoja droga jesli instrukcja po polsu ma wygladac tak jak w pewnej grze na Play Station 2 ktora zakupiłem to bardzo dziekuje. ( tlumaczenie w stylu Przesvn postecie na derecha (prawa?) stona i ucisnij guarda (chyba o klawisz bloku ciosow chodzilo) Sorki za OT

Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów