Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Problem z górami

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Tak z ciekawosci Wiecie jak wyglada ogolnie rzecz biorac pogoda w dolinie 5 stawow?
    www.wrozka.pl :-)

.... a jak tam nie znajdziesz odpowiedzi to popatrz tutaj:
    http://meteo.icm.edu.pl/gpp/index.php
    http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/po.../prog_mat.html
    http://pogoda.onet.pl/2285,gopr_stacja.html
    Wyjazd tam mam w najblizszych planach, ale prognozy nie zachecaja, chociaz z 2 strony to juz jest 1600npm, wiec polowa chmur powinna pozostac ponizej.
    To są Tatry a nie Karkonosze, 1600 m.n.p.m to wcale nie jest wysoko, więc nie liczyłbym że znajdziesz się nad chmurami. Takie rzeczy to najczęściej na 2100 - 2200 m.n.p.m. ale jeśli nie posiadasz doświadczenia i odpowiedniego sprzętu (raki, czekan, odpowiednia odzież) to do wiosny raczej się tam nie pchaj.
    A poza tym to w górach gwarancji pogody nie ma nigdy, zwłaszcza w tych wyższych, potrafi się zmienić diametralnie w 20 min, więc mówienie o ogólnych warunkach pogodowych raczej nie ma sensu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A kolega nie przedobrzył troszkę z tą odległością ? Nie wiem czy jest 10 km?
    Ano przedobrzylem. W lini prostej jest kolo 13. Nie wiem skad mi sie to 30 wydumalo :/ Widac zbyt dlugo w gorach nie bylem :-(((
    Odszczekuje ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Bywalec Awatar kwv
    Miasto
    biesy i czady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta

To są Tatry a nie Karkonosze, 1600 m.n.p.m to wcale nie jest wysoko, więc nie liczyłbym że znajdziesz się nad chmurami. Takie rzeczy to najczęściej na 2100 - 2200 m.n.p.m.
    Nawet na 1000m m.n.p.m. możesz mieć wrażenie że jesteś ponad chmurami. W dolina osiada mgła, która dochodzi do 800 metrów wzwyż.

Bieszczady fot.Janusz Grzech

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwv Zobacz posta
    Nawet na 1000m m.n.p.m. możesz mieć wrażenie że jesteś ponad chmurami. W dolina osiada mgła, która dochodzi do 800 metrów wzwyż.
    Oczywiście że tak, ale raczej w niższych górach, jak Karkonosze czy Bieszczady, w Tatrach mgła zazwyczaj podchodzi wyżej.
    Kolejną kwestią jest odróżnienie mgły i chmur, bo w górach nie jest takie oczywiste :-)

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Kolejną kwestią jest odróżnienie mgły i chmur, bo w górach nie jest takie oczywiste :-)
    Jak bedzie pode mna, to juz mnie nie interesuje co to jest, wazne zeby niebo bylo blekitne
    Co do sprzetu to juz sprawdzilem, jakie sa mozliwosci pozyczenia, bo ceny nowego bywaja....zabawne
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Jak bedzie pode mna....
    Raczej nie będzie
    to juz mnie nie interesuje co to jest,
    Błąd, na zdjęciach wychodzi inaczej.
    ... wazne zeby niebo bylo blekitne
    To nie zdarza się zbyt często, aby doliny były spowite chmurami a nad nimi było piękne słońce... ale oczywiście bywa i tak, choć częściej jest szaro, a różnica polega na tym że cokolwiek widac na więcej niż 20 m :-)
    Co do sprzetu to juz sprawdzilem, jakie sa mozliwosci pozyczenia, bo ceny nowego bywaja....zabawne
    Jeśli masz na myśli ceny zimowego sprzętu turystycznego.... to turyści nie ogarnięci pasją focenia mogą to samo powiedzieć o cenach obiektywów, filtrów etc :-)
    Nie zmienia to faktu ze sam sprzęt niewiele Ci pomoże, jeśli nie masz doświadczenia. Z bezpieczniejszych podejść zimowych z Doliny Pięciu Stawów do dyspozycji mniej wprawnego turysty są w zasadzie tylko przełęcze Szpiglasowa oraz Zawrat (choć zejście na druga stronę, w obu przypadkach może okazać się bardzo trudne i niebezpieczne) ale i tu polecałbym bardziej zaawansowaną zimę, kiedy śniegu jest tak ze 2 - 3 m i nie wystają już spod niego oblodzone kamienie i skały.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotoshop Zobacz posta
    Witam
    Dlaczego robiąc zdjęcia gór mam je blade,nieostre.
    Jaki filtr zastosować uv?
    Bo góry zazwyczaj takie są - przymglone, odległe a więc blade i nieostre. Podczas wielu wielogodzinnych pobytów w górach jest szansa natrafienia na ten właściwy moment kiedy pojawi się właściwe oświetlenie i wydobędzie niezbędną plastykę. Wg mnie najwazniejszym parametrem jest czas spędzony w górach w różnych porach roku i w różną, często tzw złą pogodę. Zmienność oświetlenia w górach jest tak duża, że na pewno trafią sie dobre zdjęcia.
    Filtry np szary połówkowy lub polaryzacyjny pomagają wtedy spotęgować działanie oświetlenia ale same motywu nie zrobią. Bez ciekawego pierwszego planu zrobienie dobrego zdjęcia wyłącznie odległych gór to już wymóg super oświetlenia.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów