Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z górami

Fotoshop
    Guest

Domyślnie Problem z górami

Witam
    Dlaczego robiąc zdjęcia gór mam je blade,nieostre.
    Jaki filtr zastosować uv?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zdjęcia są blade z uwagi na zmniejszoną przejrzystość powietrza, charakterystyczną dla obszarów górskich (rozproszone chmury, kropelki wody wiszące w powietrzu). UV-ka nic Ci nie da, trzeba stosować zamiennie filtry polaryzacyjne lub połówkowe szare, w zależności od warunków, niemniej dalsze pasma nigdy nie wyjdą Ci zbyt kontrastowe. Kluczowa jest jednak pogoda, w górach nie zawsze da się zrobić dobre zdjęcia.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu

Domyślnie

Góry są trudnym, ale bardzo ciekawym tematem. Generalnie jeżeli powietrze jest czyste, słońce z tyłu, niezbyt wysoko, na niebie trochę chmurek, aparat przyzwoity, a obiektyw dobry lub wiecej to zdjecie wyjdzie dobrze nawet bez filtrów. Mile widziany jest też statyw.
    Ludzie fotografujący góry czekaja po kilka dni na ten własciwy moment. Ja w ciągu jednej kilkunastogodzinnej wyprawy w Tatry zrobiłem w ciągu 3-4 godzin w Dolinie Pięciu Stawów więcej udanych zdjęć niż w ciągu kilku lat. Trafiłem na optymalne warunki.

Powodzenia, swnw.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zdjęcia są blade z uwagi na zmniejszoną przejrzystość powietrza, charakterystyczną dla obszarów górskich (rozproszone chmury, kropelki wody wiszące w powietrzu). UV-ka nic Ci nie da, trzeba stosować zamiennie filtry polaryzacyjne lub połówkowe szare, w zależności od warunków, niemniej dalsze pasma nigdy nie wyjdą Ci zbyt kontrastowe. Kluczowa jest jednak pogoda, w górach nie zawsze da się zrobić dobre zdjęcia.
    Polecam bardzo wczesne poranki, albo po prostu zime.
    Mam zdjecie Tatrzanskie, zrobione zima z Ciemiaka, gdzie na "jednym planie", widac swinice i obok lodowy szczyt, ktore to sa od siebie odlegle o jakies 30km. Z braku wilgoci wlasnie, przejzystosc zima bywa bardzo duza. Latem bardzo rzadko jest naprawde dobrze.
    Filtr UV to pomagal w czasach analogowych (zgaduje ze robisz zdjecie cyfrowe). Dzisiaj, filtr przed matryca i tak tego UV nie przepusci.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Początki nałogu

Domyślnie

Moje tegoroczne fotki w Bieszczadach mimo ładnej pogody tez sa mocno przymglone. IMHO większość jednak zależy od warunków przejrzystości powietrza niż od filtrów.
    Mordo Ty moja !

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Generalnie godziny przedpołudniowe, choć oczywiście wczesnie rano jest najłatwiej trafić idealne warunki.
    Z braku wilgoci wlasnie, przejzystosc zima bywa bardzo duza. Latem bardzo rzadko jest naprawde dobrze.
    Najłepiej jest przy temperaturach rzędu -5 st. C i niższych.
    Filtr UV to pomagal w czasach analogowych (zgaduje ze robisz zdjecie cyfrowe). Dzisiaj, filtr przed matryca i tak tego UV nie przepusci.
    Coś tam pomagał... ale niewiele :-)
    Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Moje tegoroczne fotki w Bieszczadach mimo ładnej pogody tez sa mocno przymglone. IMHO większość jednak zależy od warunków przejrzystości powietrza niż od filtrów.
    Dobre warunki to podstawa, ale bez filtrów to ewentualnie zimą można osiągnąć ciekawe efekty.
    Odrębną kwestią pozostaje to co uznać można za dobre warunki :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    Mam zdjecie Tatrzanskie, zrobione zima z Ciemiaka, gdzie na "jednym planie", widac swinice i obok lodowy szczyt, ktore to sa od siebie odlegle o jakies 30km. (...)
    A kolega nie przedobrzył troszkę z tą odległością ? Nie wiem czy jest 10 km?

Jeśli chodzi o góry to każda pora roku jest dobra - wszystko zależy co się chce pokazać . Kluczową kwestią jest pogoda ale czasem właśnie jej przysłowiowy brak stanowi o klimacie zdjęć. Uważam że nie ma ścisłych reguł pod tym względem.
    Natomiast bardzo istotną kwestią jest odpowiednie ustawienie ekspozycji. Obecnie w dobie cyfrówek można łatwo eksperymentować i zobaczyć jak duży może mieć wpływ naświetlenie na wydobycie dalszych planów.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-11-2007 o 19:50
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

koledzy maja racje - najlepiej zdjecia robic wczesnie rano - wiadomo kto rano wstaje... - to sie tyczy nie tylko gor ale wszedzie

przejzystosc powietrza stanowi problem jak chce sie pokazac cale pasmo - ale mgla jak wiadomo czasem moze nadac mrocznego charakteru

zalezy co kto lubi - jednej zasady na to nie ma niestety - filtry polaryzacyjne to podstawa z widokami
    mozna jeszcze troche oszukac i mierzyc swiatlo na niebo - lub celowo niedoswietlac zdjecie
    zeby uzyskac ciekawsze niebo w tle sceny czasem tez robie patent taki: ze doswietlam pierwszy plan fleszem - tylko wtedy trzeba trzymac aparat do gory nogami (zeby lampa byla na dole) i masz pierwszy plan doswietlony (np osoba, czy kwiatek czy skala) - niebo lepsze przez niedoswietlenie...
    rozwiazanie ma tez jedna wade - czasem wychodza nierealne zestawienia kolorow i niektorym sie to niepodoba ale zawsze lepsze to niz bawienie sie w PS

wszystko kwestia gustu8)

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

a najlepiej wcześnie rano jesienią

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Ja w ciągu jednej kilkunastogodzinnej wyprawy w Tatry zrobiłem w ciągu 3-4 godzin w Dolinie Pięciu Stawów więcej udanych zdjęć niż w ciągu kilku lat. Trafiłem na optymalne warunki.
    Tak z ciekawosci Wiecie jak wyglada ogolnie rzecz biorac pogoda w dolinie 5 stawow? Wyjazd tam mam w najblizszych planach, ale prognozy nie zachecaja, chociaz z 2 strony to juz jest 1600npm, wiec polowa chmur powinna pozostac ponizej.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów