Witam
Dlaczego robiąc zdjęcia gór mam je blade,nieostre.
Jaki filtr zastosować uv?
Witam
Dlaczego robiąc zdjęcia gór mam je blade,nieostre.
Jaki filtr zastosować uv?
Zdjęcia są blade z uwagi na zmniejszoną przejrzystość powietrza, charakterystyczną dla obszarów górskich (rozproszone chmury, kropelki wody wiszące w powietrzu). UV-ka nic Ci nie da, trzeba stosować zamiennie filtry polaryzacyjne lub połówkowe szare, w zależności od warunków, niemniej dalsze pasma nigdy nie wyjdą Ci zbyt kontrastowe. Kluczowa jest jednak pogoda, w górach nie zawsze da się zrobić dobre zdjęcia.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Polecam bardzo wczesne poranki, albo po prostu zime.
Mam zdjecie Tatrzanskie, zrobione zima z Ciemiaka, gdzie na "jednym planie", widac swinice i obok lodowy szczyt, ktore to sa od siebie odlegle o jakies 30km. Z braku wilgoci wlasnie, przejzystosc zima bywa bardzo duza. Latem bardzo rzadko jest naprawde dobrze.
Filtr UV to pomagal w czasach analogowych (zgaduje ze robisz zdjecie cyfrowe). Dzisiaj, filtr przed matryca i tak tego UV nie przepusci.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
A kolega nie przedobrzył troszkę z tą odległością? Nie wiem czy jest 10 km?
Jeśli chodzi o góry to każda pora roku jest dobra - wszystko zależy co się chce pokazać. Kluczową kwestią jest pogoda ale czasem właśnie jej przysłowiowy brak stanowi o klimacie zdjęć. Uważam że nie ma ścisłych reguł pod tym względem.
Natomiast bardzo istotną kwestią jest odpowiednie ustawienie ekspozycji. Obecnie w dobie cyfrówek można łatwo eksperymentować i zobaczyć jak duży może mieć wpływ naświetlenie na wydobycie dalszych planów.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-11-2007 o 19:50
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
koledzy maja racje - najlepiej zdjecia robic wczesnie rano - wiadomo kto rano wstaje... - to sie tyczy nie tylko gor ale wszedzie
przejzystosc powietrza stanowi problem jak chce sie pokazac cale pasmo - ale mgla jak wiadomo czasem moze nadac mrocznego charakteru
zalezy co kto lubi - jednej zasady na to nie ma niestety - filtry polaryzacyjne to podstawa z widokami
mozna jeszcze troche oszukac i mierzyc swiatlo na niebo - lub celowo niedoswietlac zdjecie
zeby uzyskac ciekawsze niebo w tle sceny czasem tez robie patent taki: ze doswietlam pierwszy plan fleszem - tylko wtedy trzeba trzymac aparat do gory nogami (zeby lampa byla na dole) i masz pierwszy plan doswietlony (np osoba, czy kwiatek czy skala) - niebo lepsze przez niedoswietlenie...
rozwiazanie ma tez jedna wade - czasem wychodza nierealne zestawienia kolorow i niektorym sie to niepodoba ale zawsze lepsze to niz bawienie sie w PS
wszystko kwestia gustu8)
www.wrozka.pl :-)
.... a jak tam nie znajdziesz odpowiedzi to popatrz tutaj:
http://meteo.icm.edu.pl/gpp/index.php
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/po.../prog_mat.html
http://pogoda.onet.pl/2285,gopr_stacja.html
To są Tatry a nie Karkonosze, 1600 m.n.p.m to wcale nie jest wysoko, więc nie liczyłbym że znajdziesz się nad chmurami. Takie rzeczy to najczęściej na 2100 - 2200 m.n.p.m. ale jeśli nie posiadasz doświadczenia i odpowiedniego sprzętu (raki, czekan, odpowiednia odzież) to do wiosny raczej się tam nie pchaj.Wyjazd tam mam w najblizszych planach, ale prognozy nie zachecaja, chociaz z 2 strony to juz jest 1600npm, wiec polowa chmur powinna pozostac ponizej.
A poza tym to w górach gwarancji pogody nie ma nigdy, zwłaszcza w tych wyższych, potrafi się zmienić diametralnie w 20 min, więc mówienie o ogólnych warunkach pogodowych raczej nie ma sensu.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Nawet na 1000m m.n.p.m. możesz mieć wrażenie że jesteś ponad chmurami. W dolina osiada mgła, która dochodzi do 800 metrów wzwyż.
Bieszczady fot.Janusz Grzech
Góry są trudnym, ale bardzo ciekawym tematem. Generalnie jeżeli powietrze jest czyste, słońce z tyłu, niezbyt wysoko, na niebie trochę chmurek, aparat przyzwoity, a obiektyw dobry lub wiecej to zdjecie wyjdzie dobrze nawet bez filtrów. Mile widziany jest też statyw.
Ludzie fotografujący góry czekaja po kilka dni na ten własciwy moment. Ja w ciągu jednej kilkunastogodzinnej wyprawy w Tatry zrobiłem w ciągu 3-4 godzin w Dolinie Pięciu Stawów więcej udanych zdjęć niż w ciągu kilku lat. Trafiłem na optymalne warunki.
Powodzenia, swnw.