Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Tanie body a lepsze szkło?

magozaur
    Guest

Domyślnie Tanie body a lepsze szkło?

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanko.... Interesuje mnie makrofotografia zamierzam sprawić sobie odpowiedni sprzęcik do tego celów. Upatrzyłem sobie obiektyw Canon EF 100mm f/2.8 USM macro i raczej przy nim zostane.... a co z korpusem? Czy jakość zdjęć robiona EOS-em 350D oczywiście z obiektywem 100mm będzie się diametralnie różniła od EOS 30D. Dużo więcej można wyciągnąć z 30D niż 350D? Z lustrzankami nie miałem doczynienia ale jestem ambitny i myślę, że sobie poradzę :grin: Pozdrawiam i bardzo proszę o wskazówki.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Oczywiscie nie bedzie sie roznila praktycznie wcale - szczegolnie przy makro widocznego pozytku z drozszego korpusu nie zobaczysz.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przy macro często ostrzy się manualnie, więc przede wszystkim jaśniejszy wizjer z 30D by się przydał, bo na 350D może być trochę upierdliwie pod tym względem, ale dasz radę!
    Jakość samych zdjęć będzie podobna.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jakość zdjęć nie będzie się różnić wiele, komfort fotografowania już owszem. Niemniej, jeśli masz ograniczony budżet, to różnice w cenie lepiej przeznaczyć na obiektywy (np. oprócz 100/2.8 macro uniwersalny zoom, w stylu Tamrona 17-50/2.8)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pierwszy który dobrze kombinuje a to rzadkość. 350 w zupełności wystarczy a jak kasiorki za dużo to bardziej się przyda lampa do makro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, 350d zupełnie wystarczy. A nawet 300d byłby lepszy pod pewnymi względami (wizjer). Nie mówiąc już o 20d. Jak widać wybór masz spory. Musisz jedynie pamiętać, że używki mogą być w różnym stanie. Zwłaszcza 300d i 350d cierpiały z powodu słabej migawki. W przypadku 400d jakoś się już o tym nie słyszy (poprawili?) a dodatkowo dostajesz dużo lepszy AF. 400d możesz kupić za niecałe 1700 złotych z małym przebiegiem i często jeszcze paroma miesiącami gwarancji.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie ma jakiejś istotnej różnicy. Dopiero powyżej 400 iso zaczyna być zauważalna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

dokładnie tak jak napisałes. tanie body i lepsze szkło. robiłem przez krótszy czas 350d i robiłem przez dłuższy czas 30d i w jakosci zdjęć nie zauważyłem różnicy. a jak nie ma różnicy to lepiej różnicę ceny dodać do szkła. mam też 100/2,8 i jest poprostu niesamowity. żaden inny z tych co posiadam tak dobrze nie ostrzy jak ten. do makro to zdecydowanie świetny pomysł.

magozaur
    Guest

Domyślnie

Dziękuje Wam bardzo za przydatne informacje. A co myślicie o zestawie do makrofotografii ale pod nikona? Nikony są chyba tańsze? Tylko jaki obiektyw do nikona... bo 100/2,8 raczej nie będzie pasować? A z SIGMA 105mm f/2.8 EX DG MACRO będzie dobrze? Co sugerujecie?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Sigma jest wolna, glosna i ogolnie jak mozesz zainwestowac w Canona to tak zrob. Raz a porzadnie. Wynagrodza Ci to potem fotki.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów