Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Wyposażenie studia - co wybrać

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    taak zauważyłem to przy zdjęciach na wolnych czasach (1 sec. 1/2 sec.) w droższych modelach światło modelujące powinno się wyłączyć na cały czas otwarcia migawki, tak że na chwile powinno się w pomieszczeniu zrobić ciemno, jest tak podczas pracy z np Photogenic lub Bowens
    Powiedz mi, bo nie wiem. Skąd lampa zna czas otwarcia migawki?
    Sądzę, że to o czym piszesz, to zbiegiem okoliczności jest po prostu bliskie czasowi ładowania lampy. Lampa po błysku, gdy zgasi pilota zapala go ponownie dopiero po naładowaniu do zadanej mocy. Wtedy też robi bip. (fajny efekt, jak jest więcej niż dwie lampy). Niektóre tanie nie gaszą. Inne mają opcję włączenia / wyłączenia gaszenia pilota i sygnału dźwiękowego.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Powiedz mi, bo nie wiem. Skąd lampa zna czas otwarcia migawki?
    Sądzę, że to o czym piszesz, to zbiegiem okoliczności jest po prostu bliskie czasowi ładowania lampy. Lampa po błysku, gdy zgasi pilota zapala go ponownie dopiero po naładowaniu do zadanej mocy. Wtedy też robi bip. (fajny efekt, jak jest więcej niż dwie lampy). Niektóre tanie nie gaszą. Inne mają opcję włączenia / wyłączenia gaszenia pilota i sygnału dźwiękowego.
    dokładnie masz rację skąd lampa miała by to wiedzieć baran ze mnie ...
    przy odpalaniu z kabla mogłoby być to możliwe - wystarczy że obwód elektryczny był by zamknięty, przez aparat na czas trwania otwarcia migawki, ale jakby to miło działac przy odpalaniu np przez celę?
    myślę że są jakieś zaawansowane systemy odpalania o którym się fotografom nie śniło ...
    przy długich czasach naświetlania porostu wyłączam światło modelujące i robie po ciemku ... moje też robią bip co wprawia w konsternacje moich klientów ale jest bardzo pomocne przy pracy ... szczególnie jak człowiek jest podekscytowany i nie czeka na lampy by się naładowały (czasami te 2sec. są takie długie )

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    przy długich czasach naświetlania porostu wyłączam światło modelujące i robie po ciemku ...
    Jakieś ciągłe na pewno oświetla .. Inaczej co uzyskasz nie mając ni krztyny światła?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

magrad

Miasto: Bytom

chłopie co Ty 3 lata robiłes ze sie dopiero teraz odezwales ps. sorki za off
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    chłopie co Ty 3 lata robiłes ze sie dopiero teraz odezwales ps. sorki za off
    Pewnie zdjęcia robił .

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

ja tam czasem wylaczam wszystkie modelujace lampy i zostawiam jedna by mi AF pomogla ustawic. Zwlaszcza jak jestem pewny ustawienia swiatel. Glownie robie to po to by oszczedzic modelom niepotrzebnego dogrzewania
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ze tak zOFF topicze (choc nie do konca)... ostatnio robilem jedna imprezke firmy finansowej w UK gdzie bylo 430 osob. Rozstawilem swiatla, tlo itd w pomieszczeniu bez klimy (myslalem, ze jest), bez okien itp. Przez 8 godzin lampy byly rozkrecone na full - focilem glownie spore grupy ludzi. Praktycznie bez przerwy przez 8 godzin wypstrykalem 8gb w jpgach (orientacyjnie). Ogolnie samo rozstawienie studia wywolalo potezne kolejki do zdjecia i brak przerwy nawet na szklanke wody To byla udreka z temperatura w owym pomieszczeniu

To ku przestrodze dla tych co ignoruja sprawe dobrej wentylacji w pomieszczeniu
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 09-11-2007 o 03:10 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja się dołączę do tematu. Ostatnio zainteresowałem się studiem, chciałbym coś zarobić na fotografii aby sprzęt się zwrócił, a może i więcej. Teraz powstało pytanie. Co wybrać do studia, aby było niedrogo i satysfakcjonowało amatora?
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dżobert Zobacz posta
    Co wybrać do studia, aby było niedrogo i satysfakcjonowało amatora?
    Ja w końcu zdecydowałem się na taki zestaw w funsports.pl:
    1 x blenda 5w1 102x168 179,00zł
    1 x Lampa studyjna CY200K 539,00zł
    1 x Lampa studyjna CY300K 649,00zł
    1 x Tło polipropylenowe szerokie
    - kolor: biały 98,00zł
    1 x Tło polipropylenowe szerokie
    - kolor: czarny 98,00zł
    1 x Zestaw zawieszenia teł W901 369,00zł
    1 x Parasolka C1/43 68,00zł
    2 x Statyw W806 154,00zł
    1 x Strumienica do lamp serii K 78,00zł
    1 x Zestaw 3w1 S03 98,00zł
    1 x Softbox 60x90 139,00zł
    2 x Uchwyt uniwersalny (klips) 4001 20,00zł

Dzisiaj dostałem info, że towar wysłano, więc czekam na TIRa pod domem
    pozdr
    Grzegorz
    5D, itDDD ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obgc Zobacz posta
    Dzisiaj dostałem info, że towar wysłano, więc czekam na TIRa pod domem
    pozdr
    żebyś się nie rozczarował mój pierwszy zestaw studyjny był nawet trochę większy dwa duże soft-boksy metr na metr, boom-arm z ciężarkiem 10kg do lampy. boom o blendy oczywiście lampy parasolki i cała masa dupereli, takich jak worki z piaskiem(bez piasku oczywiście) ... tak to wszystko spakowali że w trzech torbach się zmieściło ... spokojnie mogłem wszystko władować do szafy lub bagażnika swojej Hondy Akord ... tak że Tir'a to bym się nie spodziewał ...
    pozdrawiam i życzę miłej zabawy z "gratami"

mam nadzieję że zaraz pochwalisz się efektami pracy

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

obgc jak już się zaprzyjaźnisz ze sprzętem podziel się refleksjami dotyczącymi jego użytkowania.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów