Ja mam pokój około 20m2 połączony takim szerokim przejściem (ok 3m) z drugim pomieszczeniem też 20m2, więc liczę, że będzie ok. Trochę się boję o wysokość, bo normalna chałupka, więc 2.80m
Ja mam pokój około 20m2 połączony takim szerokim przejściem (ok 3m) z drugim pomieszczeniem też 20m2, więc liczę, że będzie ok. Trochę się boję o wysokość, bo normalna chałupka, więc 2.80m
Grzegorz
5D, itDDD ...
Po kilku latach zgromadziło mi się kilka MarkoFlashy, jedno Elfo, Multiblitz i SunBox. Gdy kompletowałem sprzęt nie było takiego wyboru jak teraz (były firmówki, albo Funsports - ale chińszczyzny nie chciałem). Czasami mam problem z osprzętem, softboxami itp, chodzi o kompatybilność, ale jakoś sobie radzę. Z samymi lampami nigdy nie miałem żadnych problemów.
Ale teraz przeglądając oferty, to chyba z chęcią pozbyłbym się tej wieży babel na rzecz jednego systemu, możliwe, że nawet chinskiego. Bardzo podaba mi się coś takiego:
http://www.allegro.pl/item265342286_...300_300ws.html
Oglądałem te lampy na targach i sprawiały dobre wrażenie, poza tym wentylator, wewnętrzne rozładowanie no i podział do 1/32.
moze ja te interfity mam za krotkoCo do ciezaru sofboxow do mozliwosci udzwigu to sie zgodze. Ten skobelek do dopinania s-type czesto doprowadza mnie do pasji. Aczkowiek za ta cene nie maja rownych wg mnie.
Wielce godne zaisteresowania sa Alienbees z USA - swietna renoma na dpreview i niska cena.
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
BTW powaznie sie nie wylaczaja modelujace podczas blysku ? Moje oczy az tak szybkie nie sa by to wylapac. Siak to wypatrzyles ?
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
taak zauważyłem to przy zdjęciach na wolnych czasach (1 sec. 1/2 sec.) w droższych modelach światło modelujące powinno się wyłączyć na cały czas otwarcia migawki, tak że na chwile powinno się w pomieszczeniu zrobić ciemno, jest tak podczas pracy z np Photogenic lub Bowens
ponadto Interfit'y Stellar nie mają Auto Dump tak że jak zmniejszasz moc lampy, to musisz ja odpalić ręcznie, by rozładować kondensator ... co czasami jest strasznie upierdliwe ...
pozdrawiam
Powiedz mi, bo nie wiem. Skąd lampa zna czas otwarcia migawki?
Sądzę, że to o czym piszesz, to zbiegiem okoliczności jest po prostu bliskie czasowi ładowania lampy. Lampa po błysku, gdy zgasi pilota zapala go ponownie dopiero po naładowaniu do zadanej mocy. Wtedy też robi bip. (fajny efekt, jak jest więcej niż dwie lampy). Niektóre tanie nie gaszą. Inne mają opcję włączenia / wyłączenia gaszenia pilota i sygnału dźwiękowego.
dokładnie masz rację skąd lampa miała by to wiedziećbaran ze mnie ...
przy odpalaniu z kabla mogłoby być to możliwe - wystarczy że obwód elektryczny był by zamknięty, przez aparat na czas trwania otwarcia migawki, ale jakby to miło działac przy odpalaniu np przez celę?![]()
myślę że są jakieś zaawansowane systemy odpalania o którym się fotografom nie śniło ...
przy długich czasach naświetlania porostu wyłączam światło modelujące i robie po ciemku ... moje też robią bip co wprawia w konsternacje moich klientów ale jest bardzo pomocne przy pracy ... szczególnie jak człowiek jest podekscytowany i nie czeka na lampy by się naładowały (czasami te 2sec. są takie długie )![]()
Dasz radę, jeśli szerokość nie będzie za mała, np 2m.
W pierwszym poście do wszystkich zestawów wybrałeś "coś do wyzwalania" (1-radio, 2 i 3 kostka z kablem). Radziłbym dobrze sprawdzić specyfikację lamp, jak ja kupowałem, to każdy zestaw miał kabelek do aparatu, a nie podejrzewam, aby 30d nie miał gniazdka do lampy. Jednak jeśli Cię stać, to kupuj jakis wyzwalacz bezprzewodowy (zdarza się przydepnięcie kabla, a to może się skończyć nieciekawie dla aparatu).
Każdy z tych zestawów jest ciekawy, ale chyba 2 byłaby najlepsza. Drobna uwaga - statywy z tłumieniem powietrznym naprawdę mogą sie przydać.