Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Wyposażenie studia - co wybrać

Mieszany widok

Domyślnie Wyposażenie studia - co wybrać

Witam,

Planuję kupić elementy studia fotograficznego. Chciałbym rozpocząć zabawę z tym tematem. Długie zimowe wieczory, ... te sprawy
    Wstępnie zdecydowałem się na funsports. Nie mam kapusty na tyle, że kupić elfo czy inne droższe sprzęty. Co ogólnie myślicie o tej firmie? Może polecicie cosik innego w podobnej cenie a lepszego?

I zasadnicza sprawa - co wybrać - czego brakuje, co bez sensu - z tych poniższych opcji:

##################### OPCJA 1
    CY300K lampa błyskowa 649,00 zł
    CY200K lampa błyskowa 539,00 zł
    W901 zawieszanie teł 369,00 zł
    SK80120 softbox 120x80 155,00 zł
    W803 stojak (mniejszy) 55,00 zł
    W806 stojak (większy) 77,00 zł
    Strumienica do lamp serii K 78,00 zł
    Nadajnik z odbiornikiem 178,00 zł
    Tło polipropylenowe szerokie białe 98,00 zł
    Tło polipropylenowe szerokie czarne 98,00 zł
    Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 2 364,00 zł

##################### OPCJA 2
    CY200K lampa błyskowa 539,00 zł
    Strumienica do lamp serii K 78,00 zł
    kostka (kabel z lampą) 20,00 zł
    Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 2 206,00 zł

##################### OPCJA 3
    CY100MR lampa błyskowa 219,00 zł
    Strumienica SB02 25,00 zł
    kostka (kabel z lampą) 20,00 zł
    Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 1 833,00 zł

Dzięki!
    Grzegorz

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie ma tragedii, da radę na tym pracować. To chyba najlepsza z tanich firm.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bez ,,systemu zawieszania teł'' można sobie na początku poradzić - kije od szczotek, taśmy klejące, drabiny, taborety itp.
    Statyw ,,mnieszy'' (w803) można po kupieniu śmiało wyrzucić do kosza. Żadnej lampy toto nie utrzyma, najwyżej żarówkę błyskową z najmniejszym parasolem.
    Ten większy jest już za to całkiem rozsądny.
    Lepiej mieć mocniejsze lampy niż słabsze.
    Dobrze, jak są podobnych mocy (i regulowane)

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z tego co zaproponowałeś ja wybrałbym zestaw nr 2.

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

pomysl o firmach takich jak Interfit (chinski producent zwany Ying Yang).
    Posiadam 3 bowensy , 1 elinke i 2 interfit stellar 600 i...
    niczym nie ustepuja lepszym. Solidne stalowe wykonanie, wentylator i szybkie ladowanie + plynna zmiana sily blysku/modelujacego swiatla. Sila 600WS takze mowi sama za siebie (250W modelujace).
    W komplecie za 2500 dostaniesz 2 lampy 600WS, 2 statywy dosc solidne choc powyzej 180 cm sa malo stabilne (jak wszystkie z sofboxem powyzej metra), 2x sofbox 100x100 dosc porzadny, torba, kable itd.
    Najwazniejsze, ze mocowanie jest S-type czyli wszystko z bowensa podejdzie pod Interfit.

Ta firma obecnie calkiem niezle zaczela prosperowac na rynku UK. Znam osobiscie glownego dystrybutora i moge go spokojnie naklonic by to wyslal do PL.
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix Zobacz posta
    pomysl o firmach takich jak Interfit (chinski producent zwany Ying Yang).
    Posiadam 3 bowensy , 1 elinke i 2 interfit stellar 600 i...
    niczym nie ustepuja lepszym. Solidne stalowe wykonanie, wentylator i szybkie ladowanie + plynna zmiana sily blysku/modelujacego swiatla. Sila 600WS takze mowi sama za siebie (250W modelujace).
    W komplecie za 2500 dostaniesz 2 lampy 600WS, 2 statywy dosc solidne choc powyzej 180 cm sa malo stabilne (jak wszystkie z sofboxem powyzej metra), 2x sofbox 100x100 dosc porzadny, torba, kable itd.
    Najwazniejsze, ze mocowanie jest S-type czyli wszystko z bowensa podejdzie pod Interfit.

Ta firma obecnie calkiem niezle zaczela prosperowac na rynku UK. Znam osobiscie glownego dystrybutora i moge go spokojnie naklonic by to wyslal do PL.
    Używam dwóch Interfit (Stellar 600Ws 2 Monolight ) podobnie jak Ty(bo były tanie: kupiłem kit z dwoma softbox'ami metr na metr z zestawem stojaków i torbą za, niecałe $800) i pod względem jakiści światła i szybkości Recycle Time rewelacja, fajnie że ma też wewnętrzny cooler, ale wykonanie ... to porażka !
    na początku poodpadały mi wszystkie przyciski, jena z lamp sama się rozładowywała i nie zawsze odpalała, na szczeście producent PatersonUSA bezpłatnie mi ja wymienił na nową... następnie zaczęły mi się ukręcać wszystkie śruby, i uchwyty do mocowania, soft boksy są za cieżkie w stosunku do możliwości uchwytów tak że po kilkudziesięciu minutach pracy "chylą pokłony" ...poodpadały nity w stójkach, wszystko się teraz rozkwitało jak cholera na koniec gumki w Soft boksach podtrzymujące środkowy dyfuzor zaczęły się rozciągać i nie jednolicie rozpraszają światło ... na koniec odpadła mi jedna z rur od stojaka ... gdyby nie taśma gaffer tape nie był bym wstanie zrobić żadnej sesji... regulacja mocy też pozostawia wiele do życzenia - niby płynna ale bez wyraźnej podziałki, lampa modelująca nie wyłącza się na czas błysku, co przy wolnych czasach psuje temp. barwy światła ..., cele umieszczone w kretynskich miejscach praktycznie uniemożliwiająca odpalenie je z infrared trigger ... jednym słowem tanie mięso psy jedzą ...
    nikomu nie mogę polecić tej firmy z czystym sumieniem, chyba że uwielbia majsterkować w wolnych chwilach i jest w stanie sobie coś wytoczyć tudzież dorobić...
    postanowiłem zainwestować trochę więcej i przejść na Photogenic odpalane "radiem" zupełnie inna jakość pracy...

wracając do tematu w co najlepiej zainwestować w studio:
    nie zapomnij o blendach najlepiej uniwersalnych pięcioelementowych ze stojakami typu boom-arm, czasami są w stanie zastąpić jedną a nawet dwie lampy, duże kawałki Foam Core BoardFoam Core Board najlepiej takie 80cm n 100cm
    stojak boom-arm przyda ci się też do lampy(przynajmniej jeden) naj lepiej heavy-duty, żeby utrzymał Lampe ze soft boksem, nie zpomnij o plastrach pszczelich "honeycomb" i koniecznie barn doors...
    moim zdaniem tanie tła papierowe są najlepsze jak się, zabrudzą to si je wypi...la i już

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 06-11-2007 o 07:24

Domyślnie

Wielkie dzięki za pomoc - dobrze, że napisałem tego posta
    Walczę dalej zatem - chodzi oczywiście o zebranie na osiedlu większej ilości butelek i puszek
    Grzegorz
    5D, itDDD ...

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja napiszę o swoim pierwszym kontakcie z lampami Funsport. Wcześniej pracowałem regularnie na 4 Elfo (nie swoich), więc miałem pewne opory, co do firmy typu Funsport (zastanawiałem się czy nie będzie tak jak w przypadku VanMurdera, że mi się rozsypią). No, ale pomyślałem - zaryzykuję, bo potrzebowałem taniego i w miarę małego zestawu do domu.
    Mam w domu zestaw 2x200Ws od ponad pół roku i powiem szczerze, że nie jest tak źle. Byłem wręcz mile zaskoczony, bo spodziewałem się gorszego wykonania, a jest zupełnie przyzwoicie. Nic mi jak dotąd (odpukać) nie odpadło, nie popsuło się, pracują też bez większych zastrzeżeń. Softboxy są trochę tandetne, ale da się przeżyć.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 06-11-2007 o 12:30

Domyślnie

A co myślicie o ofercie firmy ELTEC? http://www.eltec.alpha.pl/
    Np. oświetlenie (http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42) mają firmy o nazwie BOLING.
    Grzegorz
    5D, itDDD ...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Mam pytanie, ile trzeba mieć miejsca, żeby podłączyć takie małe domowe studio ?? I wszystko sprawnie działało dobrze rozmieszczone było itd ...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów