dobre - wyglada OK
zrobiles sobie taki holder, czy poradziles sobie inaczej?
dobre - wyglada OK
zrobiles sobie taki holder, czy poradziles sobie inaczej?
Pozdrawiam, Michal
Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
witam
jak to jest w koncu z tymi szerokimi katami
mam tamrona 17-50 i planuje zakup systemu cokin P - czy to juz jest na tyle szeroki kat ze holder bedzie zaslanial kadr???
dzieki z gory za odpowiedz
www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
www.geodezja.skoczow.pl - praca...
Generalnie szkła do pełnej klatki na cropie nie winietują z niczym (nie mówię o nakręcaniu 5 ruskich filtrów, jeden na drugi, oczywiście ;-)), nawet te szerokie jak 17-40 czy 24-70.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
hmm mam 400D + tamrona 17-50, wybaczcie ale nie do konca rozumiem co znaczy "szkła do pełnej klatki na cropie nie winietuja"
ostatecznie wyczytalem ze moge spilowac jeden slot z holdera, wiec najwyzej zobacze jak sie sprawdzi w boju
a skoro juz ktos chetny znalazl sie do odpowiedzi to zapytam o filtr polaryzacyjny do systemu cokin P - jedyny jaki wyszukalem to wlansie firmy cokin ale koszt ~250zl jest dosc duzy (jak dla mnie) jest jakas sensowna alternatywa dla tego filtra? jesli chodzi o szare polowki, w ktore chce sie zaopatrzyc to na forum polecaja hitecha natomiast o polarze nic nie znalazem
moze ktos pomoc?
dzieki z gory
www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
www.geodezja.skoczow.pl - praca...
chcialbym wrocic do tego starego watku.
otoz - moje spostrzezenia.
kupilem oryginalny holder slim do systemu P.
przyzalozonej UVce wystepuje dosc duza winieta w rogach. Bez UVki rowniez, ale zajmuje ona same rogi - nie mniej - trzeba obiektyw skrecac z 24 go mniej wiecej wczesniej wspomnianych 26-27mm. Szczerze mowiac srednio mnie takie rozwiazanie zadowala...
Nie jest to wina obiektywu, ze akurat 24-105, ktory i tak winietuje, a jakakolwiek zmiana na 24-70 nie przyniesie rezultatu, bo winietowanie ma chrakter mechaniczny - czyli cos wlazie w pole obrazu. Nie ma znaczenia w jakim szkle - i tak bedzie wchodzic.
Chyba jedynym (mam nadzieje ze skutecznym) rozwiazaniem jest system Zpro.
Pytanie jest takie - czy ktos stozuje system Zpro z tym szklem, lub z 24-70 i czy w jego przypadku rowniez jest winietowanie?
I drugie pytanie - jaki filtr polaryzacyjny kupic, aby nie bylo efektu winietowania? Na pewno to musi byc jakis slim. Moze ktos z wlascicieli 24-15 lub 24-70 podpowie jaki filtr uzywa i czy pierscien nie powoduje winietowania?
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam, Michal
to swietnie - jakby Ci sie udalo, to jeszcze w tym tygodniu kupie
czekam wiec![]()
Pozdrawiam, Michal