U mnie na kliszaku, 28mm z gwintem 58mm i pełnym holderem z jedną osłoną p.słon nie ma śladu winiety.
Tak jak powiedział Krzychu - wywalić filtr, spiłować holder (taniej wychodzi spiłować niż kupić szerokokątny) i na pewno bedzie ok![]()
U mnie na kliszaku, 28mm z gwintem 58mm i pełnym holderem z jedną osłoną p.słon nie ma śladu winiety.
Tak jak powiedział Krzychu - wywalić filtr, spiłować holder (taniej wychodzi spiłować niż kupić szerokokątny) i na pewno bedzie ok![]()
24 -105 na 5d winetuje już sam więc wzbogacenie tego zestawu o kolejne pierścienie potęguje ten efekt - moja rada zamienić 24-105 na 24-70![]()
wykrec filtr, zacisnij (lub zawies) holder na samym bagnecie oslony przeciwslonecznej (bez uzywania pierscienia).
nie powinno byc winietowania. tylko kwestia, czy na tyle sztywno siedzi, zeby mozna tym bylo w terenie pracowac.
przy 24mm dobrze zalozony Cokin P nie ma prawa winietowac. winietowanie zalezy od kata widzenia. ja uzywam zwyklego holdera scietego o 1 slot (do 2 slotow) nakladanego na zywca na bagnet oslony w Tokinie 12-24 i przy 12 mm winieta pokazuje sie tylko przy wyraznym odchyleniu uchwytu od pionu (tak ze 30 stopni trzeba zrobic). przy zalozeniu pierscienia do mocowania jest kaszana, bo focenie zaczyna sie gdzies od 16 mma nie o to przeciez chodzi
Jeśli nie masz zbyt wiele kasy w Cokinie to może warto pomyśleć o Systemie filtrów LEE, tam jest takie coś:
więcej na:Zamieszczone przez www.raysfoto.pl
http://www.raysfoto.pl/filtry%20foto...e_systemy.html
nie wiem jak się sprawdza ale sam się do takiego przymierzam i chcę podpinać pod 17-40/4 L
Ostatnio edytowane przez pattom ; 28-12-2007 o 17:42
pattom
Dziekuje Wam za szybka odpowiedz!
Zaczne od spilowania holdera do pojedynczego slota - jesli nie pomoze to wywale slima. poki co bez slima, ale z szerokim holderem wciaz jest winieta.
o zamianie 24-105 na 24-70 nie mysle, bo bardzo lubie to winietujace szkielko :P
Ewentualnie moge pomyslec o zakupie takiego holdera?
Pozdrawiam, Michal
Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
ale po co te kombinacje z holderem?
piszesz o okraglej winiecie. tak? to jaki to ma, kurcze, zwiazek ze zbyt grubym holderem, ktory jest winietuje w kadrze, to nie okragle po rogach, tylko trojkatnymi "nakladkami" w rogach? no na logike?
holder szerokokatny oczywiscie kupic mozna, tylko to w zaden sposob nie rozwiaze problemu. moim zdaniem problemem jest tu pierscien i proponuje przed wydaniem pieniedzy na holder badz zabawa z pilnikiem najpierw po prostu zdjac wszystkie filtry a potem przytrzymac holder przy obiektywie bez pierscienia (albo przykleic tasma klejaca) i sprawdzic jak to wtedy wyglada. na 24 mm nie ma prawa byc winietowania przy pelnym 3-slotowym holderze Cokina P (jesli jest w pozycji "na sztorc"), nie mowiac juz o holderze scietym.
okragla winiete powoduje przede wszystkim polar dedykowany do systemu P. moze nie ujalem tego wystarczajaco klarownie. Winieta ta ustepuje na ogniskowej okolo 35mm.
Zadam wiec inne pytanie - czy jest jakikolwiek sposob na uzycie polara z zystemu P wraz z holderem przy mniejszej ogniskowe, czy tez pozostaje mi zaopatrzyc sie w polar nakrecany?
Pozdrawiam, Michal
Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
zawse można pokombinować z ręcznie wykonanym zewnetrznym holderem
http://www.dslr.co.uk/x-pro_filter_on_12-24/index.htm
na swojej 5 [analog] tez się ocknąłem jak winietę miałem na naświetlonej klatce