Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: cokin a winietowanie

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

U mnie na kliszaku, 28mm z gwintem 58mm i pełnym holderem z jedną osłoną p.słon nie ma śladu winiety.
    Tak jak powiedział Krzychu - wywalić filtr, spiłować holder (taniej wychodzi spiłować niż kupić szerokokątny) i na pewno bedzie ok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

24 -105 na 5d winetuje już sam więc wzbogacenie tego zestawu o kolejne pierścienie potęguje ten efekt - moja rada zamienić 24-105 na 24-70

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wykrec filtr, zacisnij (lub zawies) holder na samym bagnecie oslony przeciwslonecznej (bez uzywania pierscienia).
    nie powinno byc winietowania. tylko kwestia, czy na tyle sztywno siedzi, zeby mozna tym bylo w terenie pracowac.

przy 24mm dobrze zalozony Cokin P nie ma prawa winietowac. winietowanie zalezy od kata widzenia. ja uzywam zwyklego holdera scietego o 1 slot (do 2 slotow) nakladanego na zywca na bagnet oslony w Tokinie 12-24 i przy 12 mm winieta pokazuje sie tylko przy wyraznym odchyleniu uchwytu od pionu (tak ze 30 stopni trzeba zrobic). przy zalozeniu pierscienia do mocowania jest kaszana, bo focenie zaczyna sie gdzies od 16 mm a nie o to przeciez chodzi
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar pattom
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli nie masz zbyt wiele kasy w Cokinie to może warto pomyśleć o Systemie filtrów LEE, tam jest takie coś:
    Cytat Zamieszczone przez www.raysfoto.pl
    KOMPENDIA I OSŁONY PRZECIWSŁONECZNE SYSTEMU LEE
    Kompendium szerokokątne - PANORAMICZNE - to osłona przeciwsłoneczna do obiektywów szerokokątnych lub innych dużych obiektywów, gdzie użycie standardowego kompendium mogłoby powodować winietowanie, wyposażonym w 1 lub 2 sloty systemu 100 mm, o maksymalnym wyciągu 140 mm, otwór wyjściowy ma wymiar: 135x180mm.
    więcej na:
    http://www.raysfoto.pl/filtry%20foto...e_systemy.html

nie wiem jak się sprawdza ale sam się do takiego przymierzam i chcę podpinać pod 17-40/4 L
    Ostatnio edytowane przez pattom ; 28-12-2007 o 17:42
    pattom

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pattom Zobacz posta
    Jeśli nie masz zbyt wiele kasy w Cokinie to może warto pomyśleć o Systemie filtrów LEE, tam jest takie coś:
    Z Lee jest tylko drobny problem z ceną i filtru i systemu (przynajmniej jak dla mnie), a na Cokinie P można spokojnie pracować nawet na szerokich szkłach przy odrobinie wysiłku...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    24 -105 na 5d winetuje już sam więc wzbogacenie tego zestawu o kolejne pierścienie potęguje ten efekt - moja rada zamienić 24-105 na 24-70

Nie pomoże. Miałem obydwa i z Cokinem winietują tak samo. Najlepiej kupić Cokina Slima, ale na 24 mm też będzie malutka winietka, trzeba troszkę skręcić obiektyw na 26-27mm.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Dziekuje Wam za szybka odpowiedz!
    Zaczne od spilowania holdera do pojedynczego slota - jesli nie pomoze to wywale slima. poki co bez slima, ale z szerokim holderem wciaz jest winieta.
    o zamianie 24-105 na 24-70 nie mysle, bo bardzo lubie to winietujace szkielko :P
    Ewentualnie moge pomyslec o zakupie takiego holdera?
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale po co te kombinacje z holderem?

piszesz o okraglej winiecie. tak? to jaki to ma, kurcze, zwiazek ze zbyt grubym holderem, ktory jest winietuje w kadrze, to nie okragle po rogach, tylko trojkatnymi "nakladkami" w rogach? no na logike?

holder szerokokatny oczywiscie kupic mozna, tylko to w zaden sposob nie rozwiaze problemu. moim zdaniem problemem jest tu pierscien i proponuje przed wydaniem pieniedzy na holder badz zabawa z pilnikiem najpierw po prostu zdjac wszystkie filtry a potem przytrzymac holder przy obiektywie bez pierscienia (albo przykleic tasma klejaca) i sprawdzic jak to wtedy wyglada. na 24 mm nie ma prawa byc winietowania przy pelnym 3-slotowym holderze Cokina P (jesli jest w pozycji "na sztorc"), nie mowiac juz o holderze scietym.
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

okragla winiete powoduje przede wszystkim polar dedykowany do systemu P. moze nie ujalem tego wystarczajaco klarownie. Winieta ta ustepuje na ogniskowej okolo 35mm.
    Zadam wiec inne pytanie - czy jest jakikolwiek sposob na uzycie polara z zystemu P wraz z holderem przy mniejszej ogniskowe, czy tez pozostaje mi zaopatrzyc sie w polar nakrecany?
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

zawse można pokombinować z ręcznie wykonanym zewnetrznym holderem

http://www.dslr.co.uk/x-pro_filter_on_12-24/index.htm

na swojej 5 [analog] tez się ocknąłem jak winietę miałem na naświetlonej klatce

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów