Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Zdjęcia z lampą

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Jeżeli podczas robienia zdjęć z lampą łapiesz ostrość którymś punktem AF a potem przekadrowujesz, to zawsze powinieneś używać FEL. Ja tak robię.
    A ja sie zaczynam odzwyczajac... E-TTL II rulez!

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Dzięki za wyczerpujące lekcje, wasze rady są bardzo logiczne, dzisiaj potrenuję wieczorem fotki z FEL.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Najedz na ten element, wcisnij FEL, lampa blysnie, w wizjerze jest taka gwiazdka... Masz juz pomiar blysku. Potem przekadrowywujesz centralnym punktem na to co chcesz ostre, np. na twarz ofiary , wciskasz do polowy, masz ostrosc... Przekadrowywujesz do finalnego ustawienia wszystkiego w kadrze, wciskasz do konca, masz zdjecie "idealne".
    Czy jak wcisnę FEL i później robię te wszystkie kolejne czynności, przecisk * cały czas trzymać wciśnięty, czy moge go puścić jak już się * zaświeci w wizjerze. W instrukcji pisze, że trzymać, ale to dla mnie troche nieligiczne.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Czy jak wcisnę FEL i później robię te wszystkie kolejne czynności, przecisk * cały czas trzymać wciśnięty, czy moge go puścić jak już się * zaświeci w wizjerze. W instrukcji pisze, że trzymać, ale to dla mnie troche nieligiczne.
    Jesli w wizjerze widnieje * to znaczy, ze ekspozycja zostala zablokowana - nie musisz juz trzymac przycisku.

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Dokladnie te same mialem watpliwosci nt FEL, ale nie smialem pytac bo pewnie to juz wszystko bylo choc bedac w pracy regularnie siegam coraz bardziej "w glab" starszych postow
    W takim razie jakby nie bylo jest to dosyc razacy i niepotrzebnie utrudniajacy obsluge blad w instrukcji.

Mam jeszcze jedna watpliwosc. M in w tym topicu jest mowa iz przy uzyciu FEL mozna uzyc dowolnie wybranego przez nas punktu ostrosci i na nim zablokowac ekspozycje. Jednak tu tez instrukcja mowi troche inaczej i nakazuje nam kadrowac centralnie podczas blokowania. Gdzie lezy prawda ?

Przy okazji napisania pierwszego postu na tym forum pragne serdecznie powitac wszystkich forumowiczow
    Ostatnio edytowane przez TommyTheCat ; 15-04-2005 o 13:00

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    W takim razie jakby nie bylo jest to dosyc razacy i niepotrzebnie utrudniajacy obsluge blad w instrukcji.
    Aż sprawdziłem w wersji angielskiej bo myślałem, że to jakiś błąd w polskim tłumaczeniu i faktycznie... strzelili babola.
    Str. 83
    "Hold down <*> button"
    W każdym razie puścić przycisk * jak zaświeci się znaczek * w wizjerze. Macie wówczas 16 s. na wykonanie zdjęcia z zablokowaną ekspozycją.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 15-04-2005 o 15:09

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    Mam jeszcze jedna watpliwosc. M in w tym topicu jest mowa iz przy uzyciu FEL mozna uzyc dowolnie wybranego przez nas punktu ostrosci i na nim zablokowac ekspozycje. Jednak tu tez instrukcja mowi troche inaczej i nakazuje nam kadrowac centralnie podczas blokowania. Gdzie lezy prawda?
    Dlatego, że przy AEL/FEL aparat przełącza się w skupiony pomiar światła.
    A tu masz taką ładną tablekę, która chyba rozwiewa Twoje wątpliwości.
    http://doug.kerr.home.att.net/pumpki...tering_DAK.pdf

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów