przy różnych temperaturach klikanie pipetą moze najwyżej wypośrodkować ale nie uda się ustalić prawidłowego koloru. Jak dasz poza zasiegiem lampy to np twarze na pierwszym planie są niebieskie. Nie znam lepszej metody jak filtry na lampie (jeszcze nie próbowałem- to jak 2 rodzaje światła: lampa i żarówki ) i w PS bawić się fragmentami obrazka. Może ktoś coś doradzi... Acha no i mam kumpla co to jak tak ma to do skali szarości wali wszystko...![]()
Możesz nalepić/przyczepić do palnika lampy żółty celofan. Ociepli nieco światło i będzie bardziej pasowało do światła żarowego. Potem łatwiej będzie zafarb usunąć. -- jeśli dobrze zrozumiałem Twój problem.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
ja powiem swoje doswiadczenia
dzis robilem zdjecia z okazjii 11 listopada w szkole i myslalem ze rzuce 30d o parkiet...
tak skopany wb to po prostu ...oczywiscie robilem w rawach i bede sie z nimi meczyl ale ...
wb to nie najmocniejsza storna canonow przynajmniej nie tych topowych
kolega robil d200 i bylo o niebo lepiej...ehh
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam
Widze, ze sporo ludzi ma problemy z WB. Kupcie sobie WhiBal'a i zycie stanie sie proste!
Canon DSLR i "L"ki
Mam WhiBala.. Ale to nie jest jakieś magiczne czary mary, które nagle Ci wyrówna różne źródła światła do tej samej temperatury.. a o tym jest ten wątek![]()
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=250117649
Już gdzieś to pisałem...napiszę jeszcze raz.
Tutaj jest specjalna folia na lampę błyskową do fotografowania przy świetle mieszanym.
Koszt niewielki, a efekt może być dobry.