moze sie nie znam, ale po co robic zdjecia w formacie, ktorego pozniej nie moge czytac, ze nie wspomne o ewentualnej obrobce w PS ... ale teraz juz to nie ma znaczenia, PS CS 3 zainstalowany, Camera RAW chodzi jak nalezy, wiec i pytanie w pewnym sensie juz nieaktualne ...
zawsze mozna sciagnac Adobe DNG Converter, przekonwertowac cr2 do dng i bawic sie PSem
A co powiedzie na Corel Pain Shop Pro XI?. Niema tutaj problemu z otwarciem RAW. Obrobka bardzo prosta. Tylko żeby niete 8 bitów ech...
A dlaczego jak zrobię zdjęcie raw+jpg to jpg wygląda inaczej niż raw otworzony w photoshopie CS2 oraz CS3 (ma inne zabarwienie)
w prostym ZoomBrowser EX nie ma tego problemu... (jak w nim otwieram raw to z początku jest dokładnie taki sam jak jpg - no i tak powinno być....)
Przecież jpeg to plik skompresowany przez soft puszki, a RAW to to co zapisze matryca bez ingerencji softu. Więc jak mogą być identyczne?
Poza tym napisz coś więcej, bo tylko "liznąłeś" problem i liczysz na jasnowidzenie forumowiczów? Warto byłoby wiedzieć np. w jakiej przestrzeni barwnej pracujesz, czy masz skalibrowany monitor, a najlepiej jakbyś umieściłbyś gdzieś te pliki - zarówno jpega jak i rawa. Możnaby było je ściągnąć, obejrzeć i wtedy coś powiedzieć. A tak jakiś głupi teleturniej się robi
pozdrawiam
regulamin pkt 8
Chodzi o to żeby parametry wyjściowe rawu (do dalszej obróbki) były identyczne z tymi dzięki którym powstał jpg.Przecież jpeg to plik skompresowany przez soft puszki, a RAW to to co zapisze matryca bez ingerencji softu. Więc jak mogą być identyczne?
ok., to właściwie jest odpowiedz na moje pytanie.. ;]O kufa, przecież ZoomBrowser jak i DPP pamiętają ustawienia zapisanego JPGa i dlatego pokazują RAWa identycznie jak JPG.
ACR nie wie jakie są algorytmy przetwarzania w sofcie Canona,
a ty byś nie chciał?więc dlaczego chcesz, żeby pokazywał tak samo?
Bardziej podobają mi się rawy wyświetlone przez ZoomBrowser EX niż w ACR...
ZoomBrowser EX wiadomo co wyświetla - wyświetla obraz na podstawie ustawień aparatu,
Jak ustawie przed robieniem zdjęć ręcznie balans bieli to wiem, że w ZoomBrowser EX będzie on taki jak ustawiłem, natomiast otwierając raw w ACR widzę nagle coś innego niż w ZoomBrowser EX...