Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
Przyczepię sie do wątku, bo niedługo upłynniam swoją 20D i na gwazdkę zrobie sobie prezent. Jestem zdecydowany co do Canona, bo szkoda mi szklarni (C24-70/2.8L, C70-200/4L, C400/5.6L). I tu pojawia się pytanie do posiadających 5D - jak AF (centralny) współpracuje z ciemnymi obiektywami? Mam na mysli moja 400, bo czasem zdaża mi sie focić zwierzaki;-) Wiem, że do przyrody to crop i szybkie body (więc pewnie 40D, choć na 20D nie narzekam), ale przyroda to u mnie tylko 10% fotek i przy rozsądnie działajacym AF w 5D jakoś przeżyję jakoś stratę mnożnika ogniskowej.
AF w 5D działa na poziomie porównywalnym z 20D Canona, porównywalnym aczkolwiek lepszym. Nie jest to 100% skuteczności, ale jest dobrze. Problem zaczyna się w gorszych warunkach oświetleniowych. Tutaj Canon odstaje od Nikona, nawet na jasnych szkłach brakuje czasami precyzji i szybkości. Mowa o naprawdę kiepskim świetle.
Ogromny plus 5D to punkt centralny przy ciągłym ostrzeniu (All Servo), tych małych punkcików wspomagających bardzo mi brakuje w 40D.
Generalnie 40D ma AF lepszy od "piątki".