Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: przesiadka z 20D?

jamnik
    Guest

Domyślnie przesiadka z 20D?

Witajcie,
    jestem nowy i mam kilka pytań. Przepraszam z góry za długi post.

Do tej pory fotografuję Canonem 20D + 17-40L + 70-300 + 50 i dawałem sobie radę, ale nadszedł czas na zmiany. Szukając różnych informacji o 40D trafiłem na Wasze forum. Zatem przyglądam się temu co piszecie i widzę, że jednak jest sens przesiąść się z 20D na 40D, choć muszę zaznaczyć, że matryca w 40D jest troszeczkę za mała do moich potrzeb. Biorę też pod uwagę nadchodzącego Nikona D300 i gdybym dziś miał wybierać co kupić to chyba zdecydowałbym się na Nikona, no ale zawsze jest jakieś "ale". Otóż moje "ale" jest takie, że po pierwsze: już się do Canona przyzwyczaiłem przez te kilka lat, po drugie: szkoda szklarni, po trzecie: Canon dodaje sporo dobrego softu do obróbki zdjęć (fajnie chodzi z Makiem), u Nikona jest z softem trochę gorzej. Choć do tej pory do obróbki Raw używałem przede wszystkim PS. No i szumy, wygoda obsługi i tak dalej też ma znaczenie.
    Myślałem przez chwilę o nowych lustrach Olympusa, ale to byłby krok w tył i w jakiś zupełnie obcy teren, myślałem o Canonie 5D -ale to już byłoby za dużo.

Może powiem jakie zdjęcia robię: przede wszystkim są to warunki studyjne i reprodukcja dzieł sztuki, jak wiadomo takie zdjęcia wymagają dobrego oddania kolorów, zero szumów i precyzyjnego złapania wszystkich detali. Zawsze trzeba kadrować, zawsze przydałaby się większa matryca, lepsza ostrość na brzegach , itd. No ale wiadomo, że i inny rodzaj zdjęć zdjęć też czasem jest potrzebny: wnętrza, obiekty w plenerze.

Jak uważacie, czy jest sens pakować się w 300D i zbierać od nowa szkła... nawet nie wiem jakie szkła bo się nie znam na Nikonie, czy zamienić 20D na 40D i dać sobie luza? A może proste małe lustro Olympusa ze świetnym kitowym obiektywem?
    Gdybyście mogli dziś wybierać prezent pod choinkę to jak widzicie zestawienie Nikon D300 i Canon 40D? Wiem, że o D300 jeszcze mało wiadomo, więc możemy mówić o Nikonie D200. Czy ktoś z Was pracował na tych aparatach? Czy jest to ta sama klasa pracy i jakości zdjęć?

Kolejne pytanie jest takie, czy ktoś z was się orientuje jaki ewentualnie byłby dobry uniwersalny szerokokątny zoom do Nikona. Nie ukrywam, że cena zestawu nie powinna być astronomiczna, o ile wiem to obiektywy Nikona tanie nie są.

I na koniec, gdybym zdecydował się przesiąść z 20D to za ile można za taki aparat w bardzo dobrym stanie i z małym przebiegiem sprzedać. Przebieg chyba w okolicach 8tys. zdjęć. Strasznie ceny poszły w dół, a szkoda, bo 20D to nadal świetny aparat.

Bardzo serdecznie pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc. Proszę też o obiektywne podejście do Nikona Mam nadzieję, że zaprzyjaźnię się z Waszym forum.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak na marginesie to póki co Nikona D300 nie ma w sprzedaży. Nie wiadomo też tak na prawdę co to body potrafi więc rozważać go można tylko wirtualnie na podstawie danych papierowych. I ważne!. Napisz ile chcesz przeznaczyć na te zmiany razem ze szkłami?

Aha i jeszcze jedno 5D, który wydaje się być idealnym aparatem do Twoich potrzeb ma obecnie cenę porównywalną z D300 (wg. prognoz) także jeśli piszesz, że 5D to zbyt dużo to D300 tak samo .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-11-2007 o 04:18
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

jamnik
    Guest

Domyślnie

No tak, zgadzam się. Powinienem od początku sugerować D200 zamiast D300.Nie rozważałem 5D z kilku względów. Przede wszystkim cena jest wysoka. Być może zbyt profesjonalny jak na moje skromne potrzeby i dość głupi argument: nie ma choćby głupiej małej wbudowanej lampy. Nie potrzebuje dodatkowej lampy, do tego co pstrykałem poza studiem wystarczy wbudowana lampa w 20D czy kiedyś... w Eosie5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Do tych zastosowan z istniejacych i sprawdzonych konstrukcji:5d.Duzej róznicy w jakosci zdjec [jakie preferujesz ]między 20d a 40d nie ma.Przesiadalem sie z 20d na 5d.Zmiana rewolucyjna.Moja rada zaciśnij zęby zamknij oczy ewentualnie poszukaj używki, i weż piatkę.No jezeli fotografię studyjna, reprodukcje dziel sztuki chcesz realizowac przy pomocy wbudowanej lampy to moze rzeczywiście nie zmieniaj jeszcze przez jakis czas sprzętu.Przez ten czas poogladaj poczytaj. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-11-2007 o 10:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Do tych zastosowan z istniejacych i sprawdzonych konstrukcji:5d.Duzej róznicy w jakosci zdjec [jakie preferujesz ]między 20d a 40d nie ma.Przesiadalem sie z 20d na 5d.Zmiana rewolucyjna.Moja rada zaciśnij zęby zamknij oczy ewentualnie poszukaj używki, i weż piatkę.No jezeli fotografię studyjna, reprodukcje dziel sztuki chcesz realizowac przy pomocy wbudowanej lampy to moze rzeczywiście nie zmieniaj jeszcze przez jakis czas sprzętu.Przez ten czas poogladaj poczytaj. Pozdrawiam
    to moze daj jakis przyklad tej "rewolucyjnej zmiany",dla mnie taka istnialaby po przesiadce na sredni format.....
    CANON

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamnik Zobacz posta
    Może powiem jakie zdjęcia robię: przede wszystkim są to warunki studyjne i reprodukcja dzieł sztuki, jak wiadomo takie zdjęcia wymagają dobrego oddania kolorów, zero szumów i precyzyjnego złapania wszystkich detali. Zawsze trzeba kadrować, zawsze przydałaby się większa matryca, lepsza ostrość na brzegach ,
    5d
    a jak matryca za mała to 1ds mk III
    I am FX

Domyślnie

@Paulx , Twoje odwazne stwierdzenia wynikaja z hmm wiedzy praktycznej nabytej w czasie fotografowania piatkami i jedynkami, czy tez z ogladania sampli i czytania recenzji?
    pozdrawiam,
    zby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    @Paulx , Twoje odwazne stwierdzenia wynikaja z hmm wiedzy praktycznej nabytej w czasie fotografowania piatkami i jedynkami, czy tez z ogladania sampli i czytania recenzji?
    nie chce wywolywac jakiejs durnej wojny-dlatego w tym watku jest to moj ostatni post-wielokrotne przegladanie sampli z 5d w roznych galeriach i ogladanie zdjec 2 znajomych,ktorzy posiadaja 5d utwierdzilo mnie w przekponaniu,ze ta roznica nie warta jest ceny.
    osobiscie posiadam 40d i jestem z niego bardzo zadowolony

pozdrowienia
    CANON

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulx Zobacz posta
    to moze daj jakis przyklad tej "rewolucyjnej zmiany",dla mnie taka istnialaby po przesiadce na sredni format.....
    No cóż dla mnie zmiana na średni, czy wielki format kończy dyskusję o jakosci w fotografii MAŁOOBRAZKOWEJ. Mogę jedynie porownywać ze sobą aparaty o zblizonym formacie[Przesiadalem sie z 20d],ale jednak o wyraznie [1,6]mniejszej klatce obrazowej.Jakość obrazu jest w dobrym i porównywalnym sprzęcie bezpośrednio i bezdyskusyjnie zwiazana z wielkoscia klatki obrazowej i kropka.
    Oprócz jakości wynikajacej z powyzszej róznicy w moim przypadku praktycznie znikla koniecznosc podostrzania fotek,i czesto reszty postprocessingu. Praktycznie rzecz biorac usuwam do kosza zdjęcia ze względu na ujęcie a nie jakość.Trochę jestem zażenowany pisząc takie oczywistości. Obawiając się że ta dyskusja to kolejne bicie piany, proponuję zakończyć ją na tym stwierdzeniu "dla mnie".Dla mnie jest tak jak powyzej.Paulx, posiadalem w ciagu półwiekowej przygody fotoamatora przerozne aparaty.Także rózne co do jakości.Zadowolony byłem ze wszystkich.Do dzis nie mowię tego o sobie Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-11-2007 o 12:28

Domyślnie

@janmar: w koncu glos rozsadku..
    @paulx : to moze przestan przegladac sample tylko zacznij robic zdjecia kamera, z ktorej jestes tak zadowolony. Bo rzeczywiscie jest swietna. Zachecam rowniez (moze nieslusznie..moze tak wlasnie robisz) do obcowania z fotografia na papierze, w jakichs sluszniejszych wystawowych formatach. Odpowiedzi na pewne pytania staja sie hmm bardziej oczywiste i wrecz same sie narzucaja...
    pozdrawiam,
    zby

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów