Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: przesiadka z 20D?

jamnik
    Guest

Domyślnie

No dobrze,serwis na Żytniej? To w Warszawie pewnie, a w innych miastach tego nie robią?
    I druga rzecz: jakie jest bardzo ostre szkło? Myślałem, że 17-40 należy raczej do tych ostrzejszych. Czy mógłbyś mi podać kilka takich ostrych szkieł, przede wszystkim zoomy szerokokątne.
    Byłbym wdzięczny.

Domyślnie

Jamnik,

Do dyspozycji masz tylko Zytnia chyba ze chcesz wysłać sprzęt do Niemiec...

W kwestii ostrości, przeciez kolega wyżej napisał ci że winą może byc FF i dlatego ostrość łapiesz na ramie. Każde szkło ma optymalną ogniskową przy której jest najostrzejsze.
    Dlatego nawet jak masz FF to sugeruje ustawić aparat na statywie, przymknąć dziurę do F8, ustawić ostrość tam gdzie chcesz i zdjęcie powinno wyjść ostre. Przy reporodukcjach nie masz potrzeby robić zdjęć z małą głebią ostrości.....
    17-40 to dobre szkło i w dobrych rękach daje wspaniałe rezultaty.
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tu masz wątek na temat 17-40, gdzie wymienione są alternatywne obiektywy i oceny ich użytkowników. Jeśli chodzi o mnie, to obecnie używam Tamrona 17-50/2,8.
    http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=17-40
    Moim zdaniem, jeśli najbardziej zależy Ci na ostrości, to po prostu wybrałeś zły obiektyw, ale ma on też swoje zalety i dlatego sprawdź go dobrze zanim wymienisz, bo może się okazać, że ostrość Cię zadowoli np. od przysłony f/8 . Najpierw sprawdź czy nie masz FF/BF, bo jeśli tak, to nijak nie ocenisz ostrości obiektywu. Myślę, że nie robisz reprodukcji na pełnej dziurze, a jeśli tak, to przymknij, tak jak radzi kolega i spróbuj jeszcze raz. Obiektywy dają najczęściej najlepszą ostrość przymknięte o około 2 działki (w przypadku 17-40, będzie to f/8 ). Sprawdź na kilku przysłonach. Jeśli po tych czynnościach (stwierdzeniu, że nie masz FF/BF i ocenie ostrości na kilku różnych przysłonach), uznasz, że obiektyw nie jest dla Ciebie wystarczająco ostry, dopiero wtedy rozejrzyj się za innym modelem.

jamnik
    Guest

Domyślnie

Dobrze, zrobię jak mówicie. Dziękuję serdecznie za wszelkie porady.

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Myślę, że możesz się rozczarować, bo nie sądzę, żeby dało radę na LCD precyzyjnie ustawić ostrość. Może w nowych Nikonach, bo ponoć mają rewelacyjne LCD-ki (na papierze wynika, że rzeczywiście dużo lepsze od 40D).

Otóż dzięki live view "da się" bardzo precyzyjnie ustawić ostrość manulanie. Jest zbliżenie x5 i x10 i to na prawdę super działa. Spradzałem z dość jasnymi szkłąmi na pełnych dziurach (150/2,8 i 28-75/2,8 ). Oczywiście aby z tego dobrodziejstwa skorzystać jest niezbędny statyw.
    Tak na marginesie. Jest wiele krytycznych uwag co do jakości tego wyświetlacza. Dla mnie jest on bardzo dobry (układ odniesienia EOS 20D).
    Proponuję byłym użytkownikom 30D aby patrzyli na wyświetlacz swojego NOWEGO 40D z odległości o 20% większej i będzie ok. ;-)

Domyślnie

zgadzam się z Viracocha, możesz mice problem z ff bf, ponadto 20d dużo lepiej ostrzy z obiektywami o świetle większym niż 2,8 w punkcie centralnym. raczej zainwestowałbym w 17-55f2.8IS - ostre i ze stabilizacją (choc przy przejści kiedyś na pełną klatkę będzie bezuzyteczny. a 40 nie jest jakąś rewolucją w stosunku do 20

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    Jest wiele krytycznych uwag co do jakości tego wyświetlacza. Dla mnie jest on bardzo dobry (układ odniesienia EOS 20D)
    W odniesieniu do wyświetlacza 20D to moja komórka daje lepszy obraz. Serio.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów