Będę to robił na miejscu w Warszawie, jednego dnia. Napisałem, że razem z body oddam bo usłyszałem od Pana z informacji z serwisu, że tak trzeba. Ale idąc za Twoją radą będę się starał zostawić samo szkło. Tylko ile mam powiedzieć że jest tego FF? To widać z tych zdjęć które Wam zamieściłem, ewentulanie jak to dokładnie sprawdzić?
Czy upierać ,żeby sami sprawdzili na swoim body ?
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Mogę Tobie jedynie napisać jak ja to przeszedłem. Z pełnym powodzeniem zresztą. Najpierw wykluczyłem winę body. Potem wysłałem same szkło z opisem o ile mniej więcej myli się AF i na jakim body to występuje. Szkło wróciło z adnotacją, że regulacja odbyła sie na takim body jakie podałem.
Obiektyw teraz trafia co do milimetra.
Jeśli już chcesz się bawić w testy to poszukaj "focus chart" wydrukuj i baw sie do ranaNie zapomnij o statywie podczas testowania.
Auto Fokus Auto Fokusem, ale lekkie mydełko jest tak czy siak.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Cichy, to mówisz że nawet jak się pozbędę FF to nadal będzie mydło ? Przed chwilą na spokojnie porównałem działanie AF kontra LV AF + lekkie przesunięcie pierścienia ostrości w lewo. Oto zdjęcia:
1. f/1,4 AF single shot:
http://img408.imageshack.us/my.php?i...4piwoafqi7.jpg
a to jest mniej więcej crop 100% (nie wiedziałem jak zrobić w PSie dokładnego cropa 100%)
a tutaj z AF w LV i lekka ręczna korekta, też pełna dziura:
http://img183.imageshack.us/my.php?i...4piwolvan0.jpg
crop 100%:
w tym drugim przypadku, chyba nie jest tak źle, co?
Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 06-10-2008 o 21:33
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
No jest dobrzeW drugim.
Jak masz zamiar posłać szkło do kalibracji to daj znać po, ja też mam jednego grata 85mm do korekcji, ale w drugą stronę niż ty![]()
.
kumpel kupił mi lensa w USA(24 1.4), podesłał sample i był FF
wymienił i jest teraz git!
szlag trafia że te ele takie nierówne!
Arek_Gd powodzenia.
a obiektyw jak trafia to jest w porządku![]()