Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 153

Wątek: Canon EF 24mm f/1.4L USM - opinie?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    A nie jest tak, ze w 40D czujniki o zwiekszonej precyzji (f<2.8 ) sa ulozone w ksztalcie krzyza ale po skosie (X) ?
    Przechodzilem przez kilka szkiel wlasnie z taka wada jak opisalem. Na szczescie nie osobiscie. Regulacja na Zytniej tylko pogorszyla sprawe. A to jak czujniki sa ulozone nie ma wiele do tego bo jak masz tylko linie pionowe/poziome to wlasnie do nich musza sie dostosowac.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Przechodzilem przez kilka szkiel wlasnie z taka wada jak opisalem. Na szczescie nie osobiscie. Regulacja na Zytniej tylko pogorszyla sprawe. A to jak czujniki sa ulozone nie ma wiele do tego bo jak masz tylko linie pionowe/poziome to wlasnie do nich musza sie dostosowac.
    OK, dzieki za info, koniec OT
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Nie rozumiem po co chcesz im wysyłać body skoro z innymi obiektywami ostrzy poprawnie. No chyba, że chcesz potem wysyłać jeszcze raz te "dobre" obiektywy
    Będę to robił na miejscu w Warszawie, jednego dnia. Napisałem, że razem z body oddam bo usłyszałem od Pana z informacji z serwisu, że tak trzeba. Ale idąc za Twoją radą będę się starał zostawić samo szkło. Tylko ile mam powiedzieć że jest tego FF? To widać z tych zdjęć które Wam zamieściłem, ewentulanie jak to dokładnie sprawdzić?

Czy upierać ,żeby sami sprawdzili na swoim body ?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    A nie jest tak, ze w 40D czujniki o zwiekszonej precyzji (f<2.8 ) sa ulozone w ksztalcie krzyza ale po skosie (X) ?
    Tak jest 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Będę to robił na miejscu w Warszawie, jednego dnia. Napisałem, że razem z body oddam bo usłyszałem od Pana z informacji z serwisu, że tak trzeba. Ale idąc za Twoją radą będę się starał zostawić samo szkło. Tylko ile mam powiedzieć że jest tego FF? To widać z tych zdjęć które Wam zamieściłem, ewentulanie jak to dokładnie sprawdzić?

Czy upierać ,żeby sami sprawdzili na swoim body ?
    Mogę Tobie jedynie napisać jak ja to przeszedłem. Z pełnym powodzeniem zresztą. Najpierw wykluczyłem winę body. Potem wysłałem same szkło z opisem o ile mniej więcej myli się AF i na jakim body to występuje. Szkło wróciło z adnotacją, że regulacja odbyła sie na takim body jakie podałem.
    Obiektyw teraz trafia co do milimetra.

Jeśli już chcesz się bawić w testy to poszukaj "focus chart" wydrukuj i baw sie do rana Nie zapomnij o statywie podczas testowania.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Auto Fokus Auto Fokusem, ale lekkie mydełko jest tak czy siak.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cichy, to mówisz że nawet jak się pozbędę FF to nadal będzie mydło ? Przed chwilą na spokojnie porównałem działanie AF kontra LV AF + lekkie przesunięcie pierścienia ostrości w lewo. Oto zdjęcia:

1. f/1,4 AF single shot:
    http://img408.imageshack.us/my.php?i...4piwoafqi7.jpg

a to jest mniej więcej crop 100% (nie wiedziałem jak zrobić w PSie dokładnego cropa 100%)

a tutaj z AF w LV i lekka ręczna korekta, też pełna dziura:
    http://img183.imageshack.us/my.php?i...4piwolvan0.jpg

crop 100%:

w tym drugim przypadku, chyba nie jest tak źle, co?
    Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 06-10-2008 o 21:33
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

No jest dobrze W drugim.
    Jak masz zamiar posłać szkło do kalibracji to daj znać po, ja też mam jednego grata 85mm do korekcji, ale w drugą stronę niż ty
    .

Domyślnie

kumpel kupił mi lensa w USA(24 1.4), podesłał sample i był FF
    wymienił i jest teraz git!
    szlag trafia że te ele takie nierówne!
    Arek_Gd powodzenia.
    a obiektyw jak trafia to jest w porządku

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    a to jest mniej więcej crop 100% (nie wiedziałem jak zrobić w PSie dokładnego cropa 100%)
    LOL Jak to nie wiedziałeś ? No ale jesli jednak udało Ci się zrobić dokładnego cropa, to w MF jest ok
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów