Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 153

Wątek: Canon EF 24mm f/1.4L USM - opinie?

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

"Cichy" - przepraszam za moje pytanie, ale w całym wątku prawie wszyscy rozpisują się o działaniu z FF a nie cropem. Jedynie co znalazłem to znajduje się poniżej:

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Mialem Sigme 30, po przesiadce byly mieszane uczucia. Spodziewalem sie cudu a tu: wieksze abberacje, tylko podobna ostrosc na 1.4, ciezsze, drogie :wink: Nie mozna spodziewac sie Bog wie czego, to nie jest diabelska maszyna a tylko obiektyw . Zaletami niewatpliwie sa: Dobrze na 2.0, na 2.8 juz jest bardzo dobrze, dobry AF, sa lepsze kolory, szerzej i dziala na FF. Jak z tym ostatnim to sie zobaczy mam nadzieje niebawem
    Skoro tak wiele osób wypowiada się, to grzecznie zapytałem.
    Nigdzie nie jest napisane, że np na cropie czy na konkretnym modelu aparatu przy ostry jest od f: x.x a przy FF od f: x.x

W takim razie chętnie poczekam na Twoje testy 35 1.4 z 35 2.0 i chyba nie jestem sam.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wrzucone są przecież fotki z cropa na pełnej dziurze, IMHO ostre...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Polowałem dziś na meteory, ale się nie udało Za to wyszła Droga Mleczna
    Trochę zabawy kontrastem i WB.

5D + 24L, 30sec, ISO800

f/1.4

f/2
    .

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Fajne fotki, ale niewiele z nich wynika dla prowadzonej dyskusji.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 26-09-2008 o 01:28
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Dyskusji o...? O 24L. Sorry, jeżeli w tym miejscu, zamiast zdjęć chciałbyś przeczytać, że przy fotografii nieba duża jasność pozwala na wychwycenie drobnych szczegółów, kąt - na objęcie sporego kawałka nieba, kontrast - na ogólny wygląd nieba, koma i winieta - na zniekształcenia obrazu w narożnikach. Ty wolałbyś o tym poczytać. A ja myślę ze obrazek może to powiedzieć szybciej, pewniej i bardziej... obrazowo. Zainteresowanych konkretnym przykładem zastosowania może powiedzieć więcej, niż te słowa co tu napisałem właśnie.
    .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgadzam się i poproszę Andromedę
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Fajne fotki, ale niewiele z nich wynika dla prowadzonej dyskusji.
    dobre hehe )))))))))))))

Domyślnie

Już jest przy moim body (350d)
    Pierwsze wrażenia
    -śliiiiiiczne, ale ten czerwony pasek to sobie czarną taśmą obkleję, nie lubię się rzucać w oczy
    - ładny pokrowiec w zestawie, miękka skórka( za miękki moim zdaniem-pokrowce sigmy są 100 razy praktyczniejsze)
    - Osłona p/słoneczną musiałem lekko pilnikiem do paznokci spiłować bo cholera nie chce wejść na obiektyw, a jak wejdzie to w dwóch trzeba żeby ją z ciągnąć(masakra).
    - USM cichutki, szybki(szybszy i cichszy aniżeli HSM sigmy 10-20 i porównywalny z canon 100 2.0).
    - na 1.4 mydełko (nie za duże ale jest- co mnie nie martwi bo do landszaftów sobie przymknę a 1.4 głównie dla ludzi kupiłem więc żylety nie potrzebuje)
    widoczny spadek ostrości(powiedzmy 10% w samych rogach)
    winieta nie rzuciła mi się w oczy.(ale to crop)
    - Aberacja widoczne na 1.4( porównywalna do kita otwartego.Powiedzmy dwa razy mniejsza od 85 1.8)
    - Trafia w punkt( pierwszy egzemplarz sprawdzany na body kumpla miał ok 1cm FF) ten na jego i moim body jest super!
    - bokeh wspaniały, głównie dlatego kupiłem to szkiełko i się nie zawiodłem! a na analogu będzie jeszcze lepiej!
    budowa , ergonomia(mały ale przyjemnie ciężki- ciut mniejszy od sigmy 10-20) nie do zarzucenia.
    Sampelki ze szkiełka podeślę jak się uporam z pracą magisterską a termin mnie ciśnie. czyli tak za 2 tyg.
    pzdr))
    Ostatnio edytowane przez majku ; 27-09-2008 o 12:20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co to znaczy, że na 1.4 masz mydełko ? Pojęcie, wiadomo, subiektywne...

U mnie nie ma mydełka, ale jest różnica między cropem a FF.

Poniżej fotki na 24 f=1.4

350d
    http://img81.imageshack.us/img81/4168/2414cropym6.jpg

5d
    http://img81.imageshack.us/img81/618...llframelv0.jpg

i cropy z centrum nie ruszane z jpg
    góa 350d, dół 5d
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    Już jest przy moim body (350d)
    Pierwsze wrażenia
    -śliiiiiiczne, ale ten czerwony pasek to sobie czarną taśmą obkleję, nie lubię się rzucać w oczy
    - ładny pokrowiec w zestawie, miękka skórka( za miękki moim zdaniem-pokrowce sigmy są 100 razy praktyczniejsze)
    - Osłona p/słoneczną musiałem lekko pilnikiem do paznokci spiłować bo cholera nie chce wejść na obiektyw, a jak wejdzie to w dwóch trzeba żeby ją z ciągnąć(masakra).
    - USM cichutki, szybki(szybszy i cichszy aniżeli HSM sigmy 10-20 i porównywalny z canon 100 2.0).
    - na 1.4 mydełko (nie za duże ale jest- co mnie nie martwi bo do landszaftów sobie przymknę a 1.4 głównie dla ludzi kupiłem więc żylety nie potrzebuje)
    widoczny spadek ostrości(powiedzmy 10% w samych rogach)
    winieta nie rzuciła mi się w oczy.(ale to crop)
    - Aberacja widoczne na 1.4( porównywalna do kita otwartego.Powiedzmy dwa razy mniejsza od 85 1.8)
    - Trafia w punkt( pierwszy egzemplarz sprawdzany na body kumpla miał ok 1cm FF) ten na jego i moim body jest super!
    - bokeh wspaniały, głównie dlatego kupiłem to szkiełko i się nie zawiodłem! a na analogu będzie jeszcze lepiej!
    budowa , ergonomia(mały ale przyjemnie ciężki- ciut mniejszy od sigmy 10-20) nie do zarzucenia.
    Sampelki ze szkiełka podeślę jak się uporam z pracą magisterską a termin mnie ciśnie. czyli tak za 2 tyg.
    pzdr))
    Nabierz dystansu (to a propos zaklejania czegokolwiek), pilnik?!!!!miałem w życiu kilka elek, ani razy nie ruszałem pilnika!!!AC porównywalne do kita? Zmień monitor albo puszkę. to szkło aberruje, ale nie jak plastik za 100 pln.

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów