Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 153

Wątek: Canon EF 24mm f/1.4L USM - opinie?

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ODZIO Zobacz posta
    Testy nie wypadają jednoznacznie.
    Sam 2 miesiące temu kupiłem 35 1,4 (używam 5D) i jestem pod wielkim wrażeniem tego obiektywu.
    Mam 17-40 z którego nie jestem zbyt zadowolony, ze względu na jakość na rogach kadru, winietowanie. Jak dołożyć polar + połówkę to 17-20 mm odpada...

Myślę o kupnie 16-35 2,8 albo wspomnianej w tym wątku stałce 24 1,4.
    Czy przy zoomie dostanę lepszy efekt niż to co daje stałka?
    Cenowo jest dość podobnie, jednakże moje ostatnie doświadczenia z 35 wskazują że lepiej zainwestować w stałkę....

Co WY na to?
    ciężko doradzić...
    Mysle ,że stałka bedzie lepsza,aczkolwiek nie zastapi Tobie komfortu jakim jest zoom.
    Jezeli zalezy Ci na ostorsci,kontrascie,itp. to kupuj 24/1.4L jesli na uniwersalności to 16-35/2.8L

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Znalazlem przypadkiem takie na 30D:
    na f/1.4
    i crop:

Przy bliskim ostrzeniu to bardzo dobrze.
    A tutaj na dalszym 24L i 35L - robione na 1DsII
    http://dpr.jirman.com/24L/
    http://dpr.jirman.com/35L/

Watek tutaj:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25698836

Domyślnie

dzięki za info.
    Widzę z postów na DPreview że 24 jest mniej ostre na rogach od 35.
    Ale ja już podjąłem decyzję - kupuję 24 :-)
    Jak zrobię pierwsze foty to zapodam zdjęcia.
    Pozdro
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ODZIO Zobacz posta
    dzięki za info.
    Widzę z postów na DPreview że 24 jest mniej ostre na rogach od 35.
    Ale ja już podjąłem decyzję - kupuję 24 :-)
    Jak zrobię pierwsze foty to zapodam zdjęcia.
    Pozdro
    To juz tak jest ze im szersze szkło to w rogach słabsze. Rozwazasz @24 i @ 16-35 masz ogniskową @35.Nie chce mi sie sprawdzac ale w kątach to jest ~~ tak:35mm~~63stopnie
    24mm~~84 stopnie
    16mm~~104 stopnie.
    Zmienia sie nie tylko jakosc ale i kąt oraz odwzorowanie.Zastanowilbym sie na Twoim miejscu nad stałką 14mm 2,8 L lub 14mm 2,8 L II,które maja kąt bliski 16-35 a jakosć jak 24/1,4. Pozdrawiam:-)

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Niestety z 35/1.4L do 30D moźe być, problem bo okaże się, że jest za wąsko.
    Poza tym to rewelacyjne szkiełko, które znalazło się naliście zakupów razem ze 135/2L.
    O 24/1.4L nie mam zdania bo go nie podpisnałem. Jednak podzielam opinię Arche121, że do tych szkieł to 5D.

Patrząc na twoją stopkę, obok 24-105 dostrzegam 17-40.
    Czy taki zestaw ma sens, czy to tylko zaszłość i historia ?
    Pytam nie z czczej ciekawości, ale ponieważ mam 24-105 i właśnie zastanawiam się, co dokupić w pierwszej kolejności.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    ciężko doradzić...
    Mysle ,że stałka bedzie lepsza,aczkolwiek nie zastapi Tobie komfortu jakim jest zoom.
    Jezeli zalezy Ci na ostorsci,kontrascie,itp. to kupuj 24/1.4L jesli na uniwersalności to 16-35/2.8L

Sądząc po Twojej stopce, to raczej jesteś profesjonalistą.
    Zauważyłem, że profi raczej nie kupują zoomów, tylko stałki.
    Doradź, czy zakup 200 f 2.8 L ma większy sens, niż 70-200 f 4 L IS ???
    Szkła ze światłem 2.8 zniechęcają mnie znacznie większym ciężarem i rozmiarami.
    Taszczenie czegoś takiego w góry nie wydaje się zajęciem sensownym, bo można się niepotrzebnie spocić.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 25-11-2007 o 20:13 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    (...) czy zakup 200 f 2.8 L ma większy sens, niż 70-200 f 4 L IS ???
    Szkła ze światłem 2.8 zniechęcają mnie znacznie większym ciężarem i rozmiarami.
    Taszczenie czegoś takiego w góry nie wydaje się zajęciem sensownym, bo można się niepotrzebnie spocić.
    Pozdrówka
    Akurat pod względem wagi te szkła są identyczne. Jeśli chodzi o wymiary to też nie ma jakiejś szalonej różnicy (stałka jest nawet bardziej kompaktna ). Pozostałe różnice są jak mniemam oczywiste .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Question canon 24 1.4

Witam!
    Przeszperałem forum i oprócz przykładowych fotek(chyba jedno- w wątku wszystko o bokeh) za dużo o tym szkle sie nie dowiedziałem
    A że ogniskowa bardziej mi pasuje(teraz crop 350d-może kiedyś pełna klatka cyfrowa a na pewno analog) aniżeli wszędzie chwalonego 35 1.4 L, dlatego ten nowy temat
    Wszystkich doświadczonych tym szkłem(canon 24 1.4 L) proszę o opinie, zwłaszcza jak się ma otwarty i czy rozbieżności w egzemplarzach nie występują?
    sample mile widziane (crop,FF)
    Odrazu zaznaczam że 35 1.4 za wąsko na cropie a nijako na małym obrazku(to moja opinia)
    pozdrawiam:razz:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

To przeszukaj prosze jeszcze raz :P W watku o bokeh zamieszczalem duzo fot z 24 1.4, jeszcze w Konkursie na portret o najmniejszej GO.
    .

Domyślnie

fajnie dzieki
    a jak oceniasz to szkiełko( bo tanie nie jest ok 1150$-USA):-

dzielwit
    Guest

Domyślnie

miałem go bardzo krótko i zaluje, ze sprzedalem, gdy go ponownie kupie juz wiecej tego bledu nie popelnie.
    Szeroki kat i przy tym mozliwosc wspanialego oddania glebi, przy moim zdaniem swietnej ostrosci i doskonale korygowanej dystorsji. Ostrosc najslabiej oczywiscie wypada przy 1.4 gdzie dodatkowo dochodzi olbrzymie winietowanie (na 1.4 dla mnie to zaleta). W pomieszczeniach, portretach i zdjeciach obiektów w bliskich odleglosciach moim zdaniem uzywalny w calym zakresie. Przy krajobrazach 1.4, jak mozna sie spodziewac, wypada tragicznie, ale w tych tematach po domknieciu do normalnej 8.0 sprawdza sie doskonale.
    Do krajobrazow nie warto go kupowac bo taniej wyjdzie np. 17-40 (ostrosc podobna, moze nieznacznie lepiej 24), do pozostalych zastosowan jak dla mnie bajka. Z pewnoscia nie uzyskasz takich efektow z zadnego innego szkla, nawet podobnej 35, ze wzgledu na juz inny kat.
    aha ja uzywalem z 5D

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów