Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 153

Wątek: Canon EF 24mm f/1.4L USM - opinie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Na to wyglada, sadzac po tych zdjeciach...

Arek, wlacz LV i sprobuj podobne kadry sprawdzic, wlaczajac AF przez AF-ON. Sprawdz po ustawieniu AF na podgladzie 10x czy jest OK. Jesli nie to przekrec pierscieniem ostrosci w kierunku nieskonczonosci. Jezeli jest lepiej po korekcie, to znaczy, ze ustawia Ci za blisko... Zrob pare prob.
    Dzięki. Faktycznie super sposób na sprawdzenie! Od razu wyszło że jest tak jak piszesz. Po ustawieniu AF w LV i 10x zoom wyszło, że jak przesunąłem w lekko stronę nieskończoności pierścień to pojawiła się ostrość!

Powiedzcie mi , czy to ustrojstwo FF mam ze wszystkimi obiektywami a dopiero teraz to wyszło?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta

Powiedzcie mi , czy to ustrojstwo FF mam ze wszystkimi obiektywami a dopiero teraz to wyszło?
    Dlatego pytam czy z innymi obiektywami FF nie zauważyłeś. Przy szerszym kącie i tak dużej ''dziurze'' ta wada pięknie się uwidacznia. Tylko pytanie czy to wina ''puszki'' czy szkła.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Domyślnie

Szczerze, nie zauważyłem.

Z 85/1,8 jestem zadowolony, więc nie zwróciłem uwagi na to.. z drugiej strony jakoś bardzo dużo zdjęć nim jeszcze nie zrobiłem. Przy innych szkłach jak 70-200/4 i T17-50 też jakoś tego nie widziałem...

I co, teraz czeka mnie Żytnia???... brrr aby bardziej nie zepsuli... jak czytam te narzekania na forum to aż strach oddawać...
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

A kto to ma lepiej wiedziec od Ciebie? Problemy z autofokusem moga byc zarowno od strony body jaki i szkla - karta testowa i diagnozujesz problem. Jesli masz sprzet na gwarancji to wyslij wszystko na zytnia i po problemie, ostatnio chyba kalibracje robia calkiem poprawnie.

Domyślnie

No dobra, sprawdziłem na 85/1,8 - każda zmiana ręczna po ustawieniu ostrości w LV 10x pogarsza ostrośc więc jest ok.

Sprawdzę resztę szkieł niebawem. Trochę się zrobił OT, za co przepraszam, ostatnie pytanie. Czy jesli w serwiesie ruszą AF aby dobrze ostrzył z 24/1,4 to czy wówczas z innymi szkłami mogą się pojawić nowe problemy. Innymi słowy - czy trzeba oddawac aparat z całą szklarnią na likwidację tego FF z 24/1,4 ?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Na bateriach AF moze sobie radzic prawidlowo, bo to sa pionowe linie a tamte poziome.
    Mozesz miec FF tylka na poziomych i wg mnie tak masz. Pion z tego co widac ok - regulacja tego na Zytniej laczy sie tylko z jednym slowem - przesrane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy jesli w serwiesie ruszą AF aby dobrze ostrzył z 24/1,4 to czy wówczas z innymi szkłami mogą się pojawić nowe problemy. Innymi słowy - czy trzeba oddawac aparat z całą szklarnią na likwidację tego FF z 24/1,4 ?
    Ostatnia rzecza jaka bym oddal im w rece do kalobracji, to puszka. Nawet jak Cie zapewniaja, ze puszke ustawia i zmienia TYLKO pod ten obiektyw - rozkalibruja (niestety) rowniez pod innymi.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 06-10-2008 o 16:01 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ostatnia rzecza jaka bym oddal im w rece do kalobracji, to puszka. Nawet jak Cie zapewniaja, ze puszke ustawia i zmienia TYLKO pod ten obiektyw - rozkalibruja (niestety) rowniez pod innymi.
    Na szczęście można wysłac samo szkło. Piszesz ile tam masz tego BF/FF i oni to regulują. Mają przecież wyregulowane body. Przechodziłem przez to i szkła wracały wyregulowane co do milimetra.
    Jak jesteś pewien że body jest OK to odradzam wysyłanie go ze szkłami do serwisu.

Domyślnie

Czyli jak rozumiem mam im dać puszkę i 24/1,4L i zlecić kalibrację samego obiektywu (bo z innymi jest ok)...

edit:
    p.s. dodzwoniłem się na Żytnią - za usługę ekspresową, czyli regulację jednego dnia trzeba zapłacić 100% więcej, Pan przez telefon w pierwszym momencie powiedział 4 x 122 zł (za body i za obiektyw). ale też dodał że jeśli z innymi szkłami jest ok to wówczs będą regulować tylko obiektyw za 244 zł...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Na bateriach AF moze sobie radzic prawidlowo, bo to sa pionowe linie a tamte poziome.
    Mozesz miec FF tylka na poziomych i wg mnie tak masz. Pion z tego co widac ok - regulacja tego na Zytniej laczy sie tylko z jednym slowem - przesrane...
    A nie jest tak, ze w 40D czujniki o zwiekszonej precyzji (f<2.8 ) sa ulozone w ksztalcie krzyza ale po skosie (X) ?
    .

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Czyli jak rozumiem mam im dać puszkę i 24/1,4L i zlecić kalibrację samego obiektywu (bo z innymi jest ok)...
    Nie rozumiem po co chcesz im wysyłać body skoro z innymi obiektywami ostrzy poprawnie. No chyba, że chcesz potem wysyłać jeszcze raz te "dobre" obiektywy

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów