Cichy, sample nie ruszane z jpg- z 350 d
są lekko wyostrzone nawet na -2 (ustawienie w 350d)))))
sprawdzałem i nawet odszumianie wyłaczone tez na jpg z puchy, szum niweluje!
wiec pozostaje tylko porównanie raw( i edycja w tym samym programie graf. na tym samym stopniu wyostrzania-ja daje zawsze 0 w digit photo profess.
himiuwierz mi mam dystans, ale spacerując po hucie wieczorkiem najchetniej wsadziłbym swoja puszkę w drewniany pokrowiecNabierz dystansu (to a propos zaklejania czegokolwiek), pilnik?!!!!miałem w życiu kilka elek, ani razy nie ruszałem pilnika!!!AC porównywalne do kita? Zmień monitor albo puszkę. to szkło aberruje, ale nie jak plastik za 100 pln.)))) z napisem szajs!
co do pilnika)))widzisz jakis lepszy pomysł aby tak cięzko zakładającą osłone wykorzystywac w miare przyjemnie i sklutecznie, dzisiaj nie za pół roczku?
a że miałem kita( i tam aberacji nie widziałem, a tu widzę to mam prawo pisać że są)))
podeślij himi swoje sample to Ci powiem czy moje szkło jest walnięte czy może kita miałme zajeb...ego!)))
tyle! sample będą to sie bardziej porozwodzimy
pzdr)))
dlaczego nie sprawdzałeś szkieł na raw- skoro to bzdury?Bzdury, nigdy nie sprawdzam szkieł na rawach. A po drugie, jakie odszumianie ??? Chyba aparaty Ci się pomyliły..
przepraszam za stwierdzenie odszumianie!
mialem na mysli ze na jpg-ach z puszki tego szumu widac mniej(to chyba ta kompresja) anizeli na obrabianych rawach.
Idąc tropem tej teorii, jakość i ostrość z jpg powinna być gorsza, skoro wygładza i kompresuje
Nie ma co porównywać rawów, bo z każdego programu wychodzą inaczej (mam porównanie Lightroom vs. Dpp vs. C1).
O obiektywach wiem prawie wszystko
crop na 1.4 (350d)
z RAW (wyostrzanie zero)
zmniejszone w picasa(a to mgło miec mały wpływ na wyostrzanie)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba okej?
mi wiecej nie trzeba!
Ostatnio edytowane przez majku ; 27-09-2008 o 14:55 Powód: Automerged Doublepost
wycinek pliku surowego wykonany w picasaNo to crop czy zmniejszone ??
przepraszam za niejasność
crop wykonany w programie picasa z pliku RAW, brzeg kadru
crop wykonany w programie picasa z pliku jpg z puchy(bez odszumiania)
aberacje widoczne((((
na 1.4
aha mam "jasny" monitor więc może byc u niektórych ciemno.
a tu juz ostatni onanistyczny sampelek na 1.4 (350d)
jpg z raw-a zerowe wyostrzanie-zdjecie wieksze zmniejszone by ukazac z jakiego obszaru wyciąłem to poniżej.i crop
Ostatnio edytowane przez majku ; 27-09-2008 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost
Nie ważne jakie sample pokażesz i jak bardzo CA będzie widać, nikogo nie przekonasz że CA jest jak z kita. Ważne to pisać zgodnie z linia przewodnią CB czyli że "boskie" bo "L", bo drogie, i w systemie Nikona nie ma ;-)
CA z 24L
CA z kita
Nie ma z kita ogniskowej 24, ale na 18mm przymknięty do f/5.6 daje CA mniejsze lub takie samo jak 24L na dowolnej przysłonie![]()
MMM powiem tak! podesłałem sample dla tych co w tym obiektywie nie widzą wad, a jak widać są( i to nawet na cropie)
ja znałem te wady przed kupnem tego szkła i nadal uważam że przy tej funkcjonalnośći(pod FF) tym świetle, i tej jakości wykonania jest warte tej kaski i jesli mi sie trafi dobre swiatło i moment to mnie nie zawiedzie!
Te CA te MTF i inne bzdety sa nikomu niepotrzebne!
W wakacje na rynku głównym w Krakowie rozstawili kilkadziesiat prac jednego z fotografów(Portugalczyk lub Hiszpan)-Fernando Moleres temat wystawy DZIECI W PRACY!
prace na kliszy, niektóre niostre, w wiekszści szerokim obiektywem popełnione i jasnym!
nie patrzyłem na te bzdety powyzej (CA, MTF, Winiety itp)tylko na te buźki dzieciaków
Piekna fotografia sama sie broni, żadna aberacja tego nie zmieni!
wiec czy warto sie nad tym rozwodzić(byle trafiał AF)
no ale to juz indywidualne zaopatrywania i co chce sie fotografować( czy aberacje czy coś innego) pzdr![]()
Ostatnio edytowane przez majku ; 27-09-2008 o 17:40