Witam,
Jak długo muszę naświetlać zdjęcie, na którym będą gwiazdy, aby zatoczyły pełny okrąg wokół gwiazdy północnej? Jaki czas naświetlania? (Na chłopski rozum 24h..?
![]()
![]()
)
Witam,
Jak długo muszę naświetlać zdjęcie, na którym będą gwiazdy, aby zatoczyły pełny okrąg wokół gwiazdy północnej? Jaki czas naświetlania? (Na chłopski rozum 24h..?
![]()
![]()
)
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
Skoro to nie gwiazdy poruszają sie po niebie, tyko Ziemia się obraca, a pełny obrót wykonuje w ciągu 24 godzin, to tak, trzeba by naświetlać 1 dobę. Wtedy uzyska się pełny okrąg od każdej gwiazdy, oczywiście o ile będzie akurat noc polarna i światło słoneczne nie prześwietli zdjęcia.
W praktyce gwiazd jest tak dużo, że wystarczy krótsza ekspozycja, a uzyskane łuki pozornego ruchu gwiazd dadzą sumaryczne wrażenie okręgów, jak np. tu http://www.guidescope.net/starfields/circles_50mm.jpg.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
to było jakieś 40 może 50 min(już nie pamiętam) na moim starym dobrym analogu![]()
Naładuj dobrze baterię :-)
Pełny okrąg to tylko w PS, bo jak zauważył bakulik musiałbyś naświetlać również w dzień, z wiadomym efektem.
Myślę, że możesz spróbować na początek z czasem 1,5-2 godziny
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
rozumiem, że przy tak długich czasach wyłącza się redukcję zakłóceń przy długich czasach naświetlania?
redukcja szumów pewnie bedzie potrzebna ale mnie ciekawi czym dodatkowo przyciemnic obiektyw bo nawet przy iso 100 i tak dlugich czasach w nocy to wyjda przepalenia nawet przy przyslonach 22 czy wyzej
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Myślę że filtr polaryzacyjny wystarczy jezeli chodzi o przyciemnienie, wszystko zalezy gdzie się robi zdjęcia. (miasto/wieś)
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
poza miastem to dopiero jest bajka! a na przyciemnienie chyba tak jak wyżej - albo polar albo filtr szary. zastanawiam się, co by to dało, gdyby przy ekspozycji np. 30min. machać co jakiś czas przed obiektywem czarną planszą/co jakiś czas przyłożyć dekiel...
Ja mam plan podobny do tego który miał "pawweg" robiąc to zdjęcie![]()
Moje zdjęcia