300 odradzam. 650 to prawdziwy aparat. bez pomiaru matrycowego, duzy, jasny wizjer, servo (nie wiem, jak jest w 300), metalowy korpus. To juz inna klasa sprzetu.
A jesli ma byc manualny, to pomysl Arkana jest niezly.
300 odradzam. 650 to prawdziwy aparat. bez pomiaru matrycowego, duzy, jasny wizjer, servo (nie wiem, jak jest w 300), metalowy korpus. To juz inna klasa sprzetu.
A jesli ma byc manualny, to pomysl Arkana jest niezly.
Jezeli to maja byc typowi laicy to ja bym jednak kupil cos bez AF, jakiegos zenita albo practice. Do tego za to wiecej roznych obiektywow, moze lampe, statyw, mieszek. Dostana aparat w ktorym nie wystarczy przekrecic koleczka na zielony prostokacik i pstrykac. A jak sie na powaznie tym zainteresuja sami znajda pasujacy im model.
650 jest super, tylko nie wiem czy za 600 PLN z obiektywem znajdziesz 6 sztuk. Jedna jest na allegro. Po za tym uwazam, ze jesli to ma byc kurs, to obiektywy powinne byc takie same u wszystkich uczestnikow.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Pentax K-5 II, Leica M9
O kurcze, ceny ida w dół jak moralnosc polskiej mlodziezy! ;-)
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Polecałbym jakąś Practica. MTL5 to raczej dobry wybór. Skoro to ma być sprzęt dla zupełnie początkujących to lepiej jak będą się uczyli na full manualnym sprzęciewięcej się nauczą a tak automatyka (np.eos 300, eos 650) ich rozleniwi i zostaną poprostu psrtykaczami bez wiedzy co to przysłona i do czego służy. Kolejnym plusem aparatów na gwnt M42 jest to ze tanie są do nich szkła(nie wspominając juz o samych body
). Po co inwestować w drogie body canona i kupić do niego tylko jednego standardowego KIT-a jak można kupić np. Practice albo Prost-a i komplet ciekawych szkiełek do niego. W większej mierze to obiektyw robi fotkę a nie puszka. No a o wytrzymałości aparatów na gwint M42 chyba nie musze pisać 8)
oj chłopcy... aparaty fajne polecacie, ale szkła kitowe...<żygi>. Polećcie koledze lepiej canona serii A z żyletką FD 50/1,4 ewentualnie 1,8. No ale jeśli kolega nie jest fetyszystą sprzętowym canona to polecam Minoltę X-700 też ze standardową 50-tka. Pozdrawiam.
Canon EOS 1D MkII-N, Canon EOS 5D, EF 20/2.8 USM, EF 28/1.8 USM, EF 50/1.8 MkI, EF 100/2.8 L IS USM MACRO, EF 70-200/4 L USM ,Speedlite 550EX, Manfrotto 055 XPROB