Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Krótkie pytanie: Tamron czy Sigma....

Coś już napisał Awatar adobija
    Miasto
    Kęty

Domyślnie Krótkie pytanie: Tamron czy Sigma....

Witam, jak w temacie, jeszcze przed końcem roku kupię coś w zastępstwie Kita no i generalnie 18-50 f2.8, tylko Sigma czy Tamron(17-50), niech sie wypowidzą osoby które posiadają któreś z tych szkieł, znam parametry itd....bla bla, wydaje mi się że wiecej użytkowników tego forum posiada Tamrony jeżeli już, możecie coś doradzić....
    Niby Sigma coś nie teges z autofocusem ale za to opcja fajnej gwaracji za dopłatą (tamron tylko 1 rok), tamron trochę tańszy, sigmę mam czasem okazję poużywać i mniej wiecej wiem co i jak, a jak z jakoscią tamrona i gównie z ostrością, czekam na krótkie sugestie..

Pozdrawiam wszsytkich

EOS 50D, BG-E2N, T 17-50mm f2.8 , 18-55mm 3.5 - 5.6, 50mm f1,8 II,
    85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam Tamiego 17-50/2,8. Pod względem ostrości jest tutaj naprawdę dobrze.
    O Sigmie nic nie będę pisał, bo mam uprzedzenia jeszcze z analoga.

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Wydaję, mi się że Tamron ma max. 2+2 lata gwarancji:
    Przykładowy sklep:
    http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1395

Sigma natomiast w wersji podstawowej 2+1, w wersji EX 2+3.
    Przykładowy sklep z możliwością zakupu rozszerzenia gwarancji:
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...ma%20gwarancja
    N

Miasto
    Kęty

Domyślnie

dzięki wielkie, o gwarancji tamiego nie wiedzialem, znalazłem gdzieś w jakimś sklepie 12 m-cy i sie zmartwiłem, no to jeden temat mamy za sobą.

85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sigma ma trochę "oszukany" zakres. Porównaj sobie 50mm z Tamrona i Sigmy (można też porównać z 50 1.8 ), oraz 17 i 18 mm. Sigma będzie widocznie węższa na szerokim końcu i krótsza na długim. Poza tym są to bardzo porównywalne szkła, Sigme używałem za czasów 20d, Tamronami teraz handluję, więc znam dobrze obydwa szkła. Tamron ma na 17mm często FF, ale można się nauczyć nim robić zdjęcia, Sigma z kolei ma taki AF, że kilka razy ostrząc w jednym punkcie może za każdym razem ostrość ustawić gdzie indziej. Generalnie na większą popularność Tamrona ma zapewne wpływ jego niższa cena.

Podstawowa gwarancja na Tamrona to 2 lata, z możliwością dokupienia kolejnych 2.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Uzywam T17-50 i ostrosc jest OK zas szybkosc i celnosc AF jest IMHO znosna - generalnie cena/jakosc jest tutaj b.dobra.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Kęty

Domyślnie

Dzięki wszystkim, chodziło mi właśnie o takie konkretne odpowidzi, Cichy za twoją namową chyba będę sie skłaniał w kierunku Tamrona, w sumie to od goscia w Krakowie który handluje i Sigmą i Tamronem to słyszałem wiecej dobrego o Tamronie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No to może jak będę na kupnie to się zgłoszę do Ciebie Cichy to byś mi wybrał jakiś "prawie" idealny egzemplarz co?
    Ostatnio edytowane przez adobija ; 02-11-2007 o 18:20 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/adobija

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adobija Zobacz posta
    Dzięki wszystkim, chodziło mi właśnie o takie konkretne odpowidzi, Cichy za twoją namową chyba będę sie skłaniał w kierunku Tamrona, w sumie to od goscia w Krakowie który handluje i Sigmą i Tamronem to słyszałem wiecej dobrego o Tamronie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No to może jak będę na kupnie to się zgłoszę do Ciebie Cichy to byś mi wybrał jakiś "prawie" idealny egzemplarz co?

No wlasnie tak sie zdziwilem ze nie chciales od razu napisac zeby Cichy ci sprzedal szklo. W koncu wieksza czesc ludzi stad zakupila u niego Tamrony i coby nie mowic uzytkownik wypracowal sobie pozytywna opinie sprzedajacego.

A swoja droga ciekawe o ktorym sprzedawcy w Krakowie mowisz? Sam jestem z Kraka, troche sklepow i sprzedawcow juz znam, stad moje pytanie. (jesli oczywiscie nie tajemnica)
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Muszę Cię zasmucić, aktualnie zapas 17-50 się wyczerpał (właściwie w jeden dzień) i na razie nie mam informacji o terminie nowej dostawy (w poniedziałek się więcej wyjaśni). Jeśli masz sprzedawcę blisko siebie to śmiało atakuj, jak ma na stanie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Kęty

Domyślnie

Nie tajemnica, w sklepie Fotopanorama na Sławkowskiej od pana sprzedawcy słyszałem bardzo pozytywne opinie a co do kupna obiektywu to nie wczesniej niż w 2 połowie grudnia (w listopadzie 70-200 f4 L żeby zrobić jakieś koszty ) ale jeśli mogę liczyć na pomoc Cichego to na pewno zgłoszę się w pierwszej kolejności jesli można, pozdrawiam kolegów

www.pbase.com/adobija

Uprawnienia umieszczania postów